CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden zet eindsprint in naar vierde plaats

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eindsprint ingezet richting de vierde plaats in de Dutch Basketball League. In de Vijf Meihal versloeg de ploeg van Toon van Helfteren Matrixx Magixx met 87-73. Michael Schachtner mocht de zege veilig stellen met een serie gave punten in het vierde kwart. Schachtner eindigde op 20 punten totaal. Bij Magixx was Patrick Richard met 20 punten topscorer.

Door de zege kwam Leiden in punten op gelijke hoogte met Landstede Zwolle. De Leidenaars hadden echter twee duels meer nodig om tot een totaal van 40 te komen. Zwolle speelt morgen bovendien thuis tegen Maxxcom BS Weert. In de laatste drie duels van de competitie speelt ZZ nog uit tegen Weert en Wijchen en thuis (op de laatste speeldag) tegen Zwolle.

Landstede speelt nog thuis tegen Weert, Groningen en Rotterdam en uit tegen Leeuwarden en Leiden.

De wedstrijd in Leiden tussen ZZ En Matrixx Magixx kenmerkte zich door een hoge intensiteit en de hunkering naar een hoog speltempo. Het was echter vooral de arbitrage die daarmee niet kon omgaan. Jochem Frons floot als een natte wind, Michel Zegwaard begreep tenminste nog dat hij zich na een paar missers die pijn aan de ogen deden beter gedeisd kon houden en Klaas de Vries maakte de falende leiding ‘af’ door vlak voor tijd Michael Schuurs op een technische fout te trakteren.

Toch waren de scheidsrechters niet de enige dissonant. Alleen al in het eerste kwart gooide Wijchen drie keer de bal buiten het veld, zonder dat er ook maar een medespeler in de buurt stond. Daarnaast kwamen de liefhebbers van airballs ruimschoots aan hun trekken.

Leiden speelde opnieuw in een hogere versnelling als gebruikelijk. De vraag is of het slim is dat de ploeg het tempo zo nadrukkelijk wil opvoeren. Whit Holcomb-Faye bewees in de knetterende wedstrijd dat hij niet de floorleader is die in een running game de lijnen afdoende kan uitzetten. Kasper Averink kreeg van Van Helfteren een paar sporadische kansen, maar Sean Cunningham leek het nieuwe spelconcept nog het meest te liggen.

Naar verluidt komt het verzoek om sneller te spelen uit de spelersgroep van Zorg en Zekerheid zelf. Toon van Helfteren zat er in het eerste kwart naar te kijken alsof hij wilde zeggen: regisseer het concept dan ook maar helemaal zelf. Het was mooi om te zien dat naar mate de spanning toenam en de intensiteit meer en meer een bepalende factor in het duel werd Van Helfteren ogenschijnlijk zijn hart meer en meer voor de wedstrijd openstelde. In de tweede helft was Van Helfteren Van Helfteren weer en coachte met passie en intelligentie.

Zijn terughoudendheid in met name het eerste kwart was zo gek nog niet. De ruimte die hij zijn spelers bood, werd op sommige momenten ronduit briljant benut.

Absoluut hoogtepunt van de wedstrijd was een splijtende pass van Joshua Duinker. Gisteren zette de NBA de Top 10 acties van Jason Williams online. In die korte clip zat een aantal oogstrelende passes van ‘White Chocolate’.De manier waarop Duinker over de volle breedte van de zaal en dwars door de Wijchense defensie Whit Holcomb-Faye vond voor een driepunter had tussen de hoogtepunten van Williams werkelijk niet misstaan. De pass van Duinker had meer weg van een zweepslag waarmee hij de bal als een streep cross court joeg.

De pass van Duinker was van een schoonheid die volledig paste bij de gedroomde manier van spelen van Leiden. Niet voor niets startte de thuisclub ‘klein’: met Holcomb-Faye, Cunningham en De Jong. Maar de snelheid waarmee Leiden zijn opponent opjoeg, leidde ook tot slordigheid: te veel balverlies, te veel gemiste open schoten en zelfs een hele serie gemiste lay-ups in het eerste kwart.

De Wijchenaren holden dapper mee in de wedstrijd. Met Dimeo van der Horst als spelmaker had ZZ de achilleshiel van de ploeg meteen te pakken. Maar het gebrek aan organisatie in de aanval werd ruimschoots gecompenseerd door de ongebreidelde werklust. Met name Patrick Richard liet zich van zijn beste kant zien. Richard was overal op de veld te vinden, liep gaten dicht, verdedigde geconcentreerd en pakte voortdurend zijn punten mee.

Het was  een wonder dat er de verzorgers en fysiotherapeuten niet in actie hoefden te komen. De aanslagen op de enkels door de manier van basketballen die veel weghad van een Olympische Super-G, betekende een regelrechte aanslag op de kwetsbare gewrichten, die het wonderwel goed hielden. Vooral de enkels van Worthy de Jong lijken gemaakt te zijn van een zeer bijzonder soort caoutchouc. Dat hij met regelmaat wordt afgefloten, is inherent aan zijn manier van spelen en wordt gelukkig vaak op de koop toe genomen. Want wat blijft De Jong met zijn rubberen acties een zaliger speler voor het publiek!

Het elastiek waar Matrixx Magixx aan het eind van het eerste kwart aan bungelde, werd door diezelfde De Jong uitgerekt tot 30-23 en daarna door Thijs Vermeulen weer ingetrokken tot 40-34. Het was volledig op karakter dat Matrixx Magixx Leiden niet liet weglopen. Een behoorlijke aanval werd er nauwelijks gespeeld: het was werken, werken en nog eens werken.

Die intensiteit wisten de bezoekers na rust vast te houden. Terwijl op de Leidse bank verzorger Cees Damen met de gevulde koeken rondging en een time out van Van Helfteren geen effect sorteerde, trokken Kelvin Martin en Robbie Sihota Magixx weer tot bij Leiden: 51-49. De volgende Wijchense aanval leverde wederom een tekenend tafereel op. De hele Leidse bank kwam overeind en schreeuwde zich de longen uit het lijf: “Box out!!!” Maar liefst vier keer op rij was de aanvallende rebound voor Matrixx Magixx met Sjors Poels als eindstation voor 51-51. Toen Richard er even nog een een soepel schot losliet, was Leiden in last 51-53. Er moest een zone aan te pas komen om de verhoudingen opnieuw te herstellen. Zorg en Zekerheid sprintte het kwart uit met een marge van vier: 64-61.

Schuurs werd in het laatste bedrijf meteen met een probleem opgezadeld. Zijn lange mannen Poels en Oudendag hadden duidelijk moeite met het hoge tempo. Tot overmaat van ramp liep Oudendag – die zijn dag niet had – meteen tegen zijn vierde fout op. Schuurs week ten langen leste uit naar zijn bijna kleinst denkbare opstelling. Die slaagde erin het gat rond de tien punten verschil te laten schommelen. Patrick Richard maakte het verschil met een driepunter draaglijk: 74-67, maar Mike Schachtner antwoordde onmiddellijk met eveneens een driepunter: 77-67. Toen De Jong een wonderlijke onsportieve fout kreeg, slonk het gat zelfs naar zes punten dankzij twee benutte vrije worpen van Kelvin Martin. Het balbezit kon Magixx echter niet verzilveren. Wederom was het Schachtner die een perfecte bom deed ontploffen voor 80-71; zijn vierde van de avond. De zone, die Schuurs in de slotfase noodgedwongen liet spelen, werd  met speels gemak door Schachtner kapot geknald.

De Leidse zege nam vervolgens een vorm aan, die voor het onderling resultaat – mocht dat doorslaggevend worden bij de uiteindelijke verdeling van de play-off-plaatsen – ‘gunstig’ te noemen is. Op 17 april spelen beide teams voor het laatst in de competitie tegen elkaar.

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – MATRIXX MAGIXX WIJCHEN  87-73  (22-19, 45-35, 65-61)

20140405 leid_wijc 3160 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.