CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden wint topper van Landstede

De kop doet vermoeden dat het een topwedstrijd was vanavond in de 5meihal. Helaas zijn daar twee teams voor nodig. Landstede Zwolle speelde een zeer zwakke partij en mocht van geluk spreken dat het slechts 76-54 werd voor ZZ Leiden.

Landstede Zwolle gooide 23 keer de bal weg en tel daarbij 18 aanvallende rebounds op van de thuisploeg (het gevoel zegt dat het er veel meer zijn) en de nederlaag is eenvoudig te verklaren. Op alle fronten werd Landstede afgetroefd en was het duidelijk dat deze competitie het zal gaan tussen ZZ Leiden en SPM Shoeters. Zwolle zal spelen om plek drie of vier uiteindelijk.

En dat is gewoon hartstikke goed voor de ploeg van Herman van der Belt, die wellicht een beetje boven de stand leefde de afgelopen weken.

De thuisploeg had het huiswerk goed gedaan. De ploeg uit Zwolle werd over het hele veld onder druk gezet en dan blijkt dat de guards niet de leiders zijn om de ploeg te dragen. De aanvallen van Zwolle waren rommelig en onrustig en dat was natuurlijk precies wat Leiden wilde. Na de eerste periode was het 11-7 voor de thuisploeg, maar die gaf direct gas in de tweede periode. En dan is het fijn om spelers zoals Dylon Cormier en Joe Willman van de bank af te halen. Cormier scoorde snel 5 punten en pakte 4 rebounds (3 aanvallende)  en zorgde voor het eerste gat (29-16).

Joe Burton was eigenlijk de enige speler, die van Landstede een beetje kon meekomen en hield Zwolle in de wedstrijd. Hij scoorde zeven punten in de eerste helft en pakte 8 rebounds. Door een 0-7 run werd het 32-26 en leek het even een wedstrijd te gaan worden.

Worthy de Jong en Rogier Jansen zorgde wel voor de voorsprong in dubbele cijfers bij rust (36-26). Het snelle spel van Leiden bevalt de watervlugge de Jong wel en hij lijkt bevrijdt ten opzichte van het keurslijf van vorig seizoen.

In de tweede helft wasde wedstrijd snel voorbij. Leiden bleef pressen en Zwolle bleef rebounds weggeven en ballen weggooien. In de eerste helft werden al 14 ballen weggegooid, maar daar kwamen er nog gewoon 9 bij in de tweede helft.

ZZ Leiden maakte er dankbaar gebruik van. Het werd door een 13-0 run ineens 72-47 en het publiek genoot. Rogier Jansen moest heel veel spelen (34 minuten) en scoorde daarin 20 punten. De guard kreeg kritiek na afloop van de wedstrijd in en tegen Rotterdam van Casteels en pakte dit goed op. Casteels lijkt de snaar bij Jansen geraakt te hebben en hij gaf vandaag thuis. Zijn schotpercentage van 28% is natuurlijk dramatisch, maar het waren bijna allemaal goede schoten van de guard. Casteels is sowieso mentale spelletjes met zijn spelers aan het spelen. Leidse guard Averink mocht de hele wedstrijd zijn inloopshirt aanhouden en de gehaalde Floris Versteeg heeft dit seizoen nog geen enkele seconden binnen de lijnen gestaan.

Het is de luxe van de Belgische bondscoach, die zijn collega van Zwolle niet heeft. Van der Belt heeft vier Amerikanen, maar alleen Burton (ondanks dat hij niet in shape is) voldoet volledig. JT Tiller is nog wisselvallig, maar Grant Gibbs scoorde niet en Tyson Hinz eindigde op tien punten maar kon geen moment imponeren.

Uiteindelijk liet Leiden nog wat hoogstandjes zien en kabbelde de wedstrijd naar het einde. Een topper op papier, een gewone competitiewedstrijd uiteindelijk. Het is wachten op volgende week zaterdag wanneer SPM Shoeters op bezoek komt in Leiden.

Topscorers Leiden: Jansen 20, de Jong 16, Cormier 14, Kherrazi 10 en 10 rebounds.

Topscorers Zwolle: Burton 11 en 14 rebounds, Hinz 10 punten, Tiller 10 punten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.