CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden wint nipt van Donar

Een echte clash in Groningen vanavond. De landskampioen, die langzaam weer een topploeg begint te krijgen en ZZ Leiden wat gewoon uitstekend draait dit seizoen. Het werd een zeer spannende wedstrijd, die werd gewonnen door Leiden met 70-72.

Eerder dit seizoen was Donar ruim te sterk in de supercup, maar sindsdien zijn de rollen omgedraaid. ZZ Leiden verloor zaterdag pas voor de eerste keer in de competitie, terwijl Donar al drie nederlagen te verwerken kreeg.

Mark Sanchez deed nog niet mee bij de thuisploeg, omdat hij nog geen werkvergunning heeft. Wel met Lance Jeter op de pointguard en oud ZZ spelers Bekkering, Cunningham en Wright.

MartiniPlaza was heerlijk volgelopen met ruim 2600 toeschouwers en ze kregen een prachtige wedstrijd voorgeschoteld. ZZ Leiden kwam uitstekend uit de startblokken en nam een 10-15 voorsprong, maar Donar kwam terug tot 21-20 na de eerste periode.

In de tweede periode waren het Bekkering en Wright, die de thuisploeg op een grote voorsprong brachten. Het werd vlak voor rust 39-28 en Leiden wankelde. Een driepunter van De Jong zorgde voor de 41-31 ruststand.

En zoals bijna traditioneel was de derde periode weer voor ZZ Leiden. De ploeg komt continue sterk uit de kleedkamer en zo ook nu weer. Binnen vijf minuten was de stand weer gelijk (43-43) en konden beide ploegen niet meer weglopen. 51-53 na de derde periode.

Maar in de vierde periode leek het wederom erop, dat Donar last had van de kleine rotatie in het intense duel. ZZ Leiden en met name Willman en Felder kwamen scorend uitstekend door en binnen een paar minuten leek de wedstrijd beslist 53-63.

En tot 60-69 (3 minuten voor tijd) leek er ook geen vuiltje aan de lucht. Maar eerst Jeter met vier punten op rij (64-69), een driepunter van Cunningham en een driepunter van opnieuw Jeter zorgde voor de 70-72 met nog 39 seconden. Er was dikke paniek bij de bezoekers en bijna bezweek de ploeg van Casteels onder het geluid van het aanmoedigende thuispubliek. Rogier Jansen schoot de driepunter mis en Felder kon de rebound niet controleren. Dezelfde Felder maakte een fout op Bekkering met nog twee seconden te gaan.

Maar in plaats van de verlenging binnen te halen, schoot Bekkering ze niet binnen en zodoende won Leiden de wedstrijd alsnog.

Topscorers Donar: Jeter 19 punten, Cunningham 17, Wright 14 en Bekkering 12.

Topscorers ZZ Leiden: van der List 18, Willman 17 en Felder 15.

Het statistieke verschil zat hem in de vrije worpen. ZZ Leiden was foutloos met 9 uit 9 en de thuisploeg schoot 16 uit 24.

Door de overwinning zakt Donar naar de zesde plaats in de Eredivisie en ZZ Leiden pakt de koppositie weer.

 

 

 

De basketballers van Donar hebben in eigen huis voor 2.660 toeschouwers met 70-72 verloren van ZZ Leiden, de nummer één van de eredivisie.

De kwartstanden in MartiniPlaza waren: 21-20, 41-31, 51-53 en 70-72. Ross Bekkering kon beide ploegen twee seconden voor tijd nog op gelijke hoogte brengen met twee vrije worpen, maar hij miste beide kansen.

Drie van de vier thuiswedstrijden gingen dit seizoen verloren. Alleen Aris Leeuwarden werd in MartiniPlaza verslagen door de Groningers.

Topscorer aan de kant van de Groningers was Lance Jeter met 19 punten. De nieuwste aanwinst, Mark Sanchez, moest nog toekijken, omdat hij wacht op zijn werkvergunning.

Aan het begin van dit seizoen won Donar nog de SuperCup ten koste van Leiden.

Donar heeft zes punten uit zeven wedstrijden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.