CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden wint, Donar morele winnaar

Bestaat er zoiets als een morele winnaar in de sport? Waarschijnlijk niet en anders zou Donar die eer krijgen. Het speelde een waardeloze eerste helft, maar kwam sterk terug in de tweede helft. De winst bleef wel in Leiden, maar slechts met een punt 79-78.

En daarmee is de tweede halve finale een echte wedstrijd. En dat ZZ Leiden nog moet vechten in het Noorden heeft het toch echt aan zichzelf te danken. De landskampioen speelde een slechte eerste helft en dat leverde veel irritatie op tussen de spelers en de coach.

Sean Cunningham was in de eerste helft vervelend voor de medespelers. Hij liep mokkend en tierend over het veld en dat ook tot irritatie van Wright, die daardoor ook niet in zijn spel kwam. Ook Skelin was geïrriteerd en liet dit duidelijk hoorbaar weten aan spelers en scheidsrechters. Het publiek vond het blijkbaar komisch, want het ging de coach massaal nadoen.

En op 38-23 halverwege de tweede helft leek het over en uit. Leek, want leider Jeter stapte op en bracht bijna in zijn eentje de Groningers terug in de halve finale. Bij rust was het verschil nog steeds groot (43-33), maar het was nog een wedstrijd. En dat was opmerkelijk, want Donar speelde zwak maar stond toch nog op een overbrugbare achterstand.

En dat basketball een spel is waar je snel weer in de wedstrijd kunt komen bleek. De derde periode leek er niks aan de hand voor ZZ Leiden (50-35), maar zes minuten later stond de wedstrijd op zijn kop. Een 5-24 run van Donar leverde een voorsprong op aan het einde van de derde periode (55-59). En dat had alles te maken met de ‘andere kop’ die op de ploeg stond. Er stond een eenheid en de coach en de ploeg had een antwoord weten te vinden op de pick&roll aanval van Donar.

De thuisploeg gooide ineens veelvuldig de bal weg en Donar en met name Wright profiteerde. De vierde periode waren de ploegen aan elkaar gewaagd en werd het een heerlijke wedstrijd. De teams gaven elkaar geen duimbreed meer toe en via 59-59, 64-64 en 70-70 zorgde Jansen voor een klein gaatje (77-73), maar Wright worstelde zich naar de basket voor een moeilijke lay-up (77-75). Mo Kherrazi scoort niet veel maar een belangrijke jumper zorgde voor 79-75. Mark Sanchez had het slotakkoord en scoorde in de laatste periode 7 punten, waaronder een belangrijke gouden driepunter 79-78.

Daarmee is de wedstrijd in Groningen nog geheel open en zal Leiden een heet avondje staan te wachten. Jeter en Wright plaatsten direct na de wedstrijd op twitter, dat ze hopen op een uitverkocht huis op 5 maart.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.