CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden swingt in eigen huis

Het was even wennen voor de ZZ Leiden supporters. Snel, fris en aanvallend basketball. Het was jaren niet te zien geweest in de 5 meihal en het publiek genoot met volle teugen. Aris Leeuwarden kon een helft meedoen, maar toen de bank moest invallen werd het ruim onder de voet gelopen. Het werd 113-81 voor ZZ Leiden.

Eddy Casteels heeft de eerste weken bijna alleen maar aanval gepredikt en dat was duidelijk in de oren geknoopt van de mannen van ZZ Leiden. Worthy de Jong was aanvallend niet te stoppen en eindigde met 35 punten, 11 rebounds, 6 assists en 6 turnovers. Hij was terecht de man of the match.

De eerste helft was Aris zeker niet de mindere en nam brutaal de leiding in de wedstrijd. Jackson-Cartwright zorgde met 8 punten in het eerste kwart voor de 19-20 voorsprong. Dat Aris kon aanvallen was duidelijk geworden in de oefenwedstrijden, maar verdedigend is het niet veel wat de ploeg uit Leeuwarden op de mat legt.

Tot 23-27 was het Aris dat op voorsprong stond en kon het zelfs uitbouwen na de eerste technische fout van Eddy Casteels in de Nederlandse competitie. Daarna was het ZZ Leiden die op voorsprong kwam en leek even weg te gaan lopen op 45-39, maar toen ook Marquise Simmons aanvallend mee ging doen was het bij rust bijna in evenwicht (48-46).

De derde periode was bepalend voor de einduitslag. ZZ Leiden speelde met een rotatie van acht spelers en Aris met zes spelers en dat brak de ploeg op. Een toverbal van wederom Worthy de Jong met zijn rug naar de basket zorgde via het bord voor 68-57. Een 17-8 in de laatste vier minuten (toen Jackson-Cartwright en Simmons met vier fouten aan de kant zaten zorgde voor de definitieve nekslag.

In de vierde periode was er geen sprake meer van een wedstrijd, maar werd het publiek getrakteerd op heerlijk teambasketball. De bal ging snel rond, guards mochten opposten en iedereen deed aanvallend mee. Felder dunkte de 100-71 binnen en de teller liep snel op naar 113-81.

De eerste punten zijn binnen voor het vernieuwde ZZ Leiden en het was leuk om te zien voor het publiek. Na jaren succesvol basketball onder Toon van Helfteren, heeft het bestuur gekozen voor snel basketball. Het lijkt na een wedstrijd de juiste weg te zijn.

Topscorers ZZ Leiden: De Jong 35, Felder 18 punten, Cormier 18 punten, van der List 12 punten, 13 rebounds, Jansen 11 punten, Averink 10 punten.

Aris Leeuwarden: Simmons 23 punten, Watkins 19 punten, Jackson-Cartwright 18 punten en Back 9 punten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.