CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden neemt afstand van Aris

De strijd tussen de nummer 6 (sic!) en 7 van de Dutch Basketball League is in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden beslist. In de eigen Vijf Meihal was er bij vlagen weer wat sprankeling in het over het geheel genomen matige Leidse spel te zien. Het leidde tot een afgetekende 80-68 zege. De marge werd vanuit de visie van opponent Aris Leeuwarden vooral beïnvloed door het arbitrale trio. Dat stuurde Healy en Cunningham na een opstootje beiden met een D-fout naar de kleedkamers.

De wedstrijd werd toch al op het scherpst van de snede uitgevochten. In de eerste helft liepen Stephen Lumpkins en Jesse Markusse tegen kwetsuren op. Bij Lumpkins barstte een wenkbrauw open, terwijl Markusse een vinger in zijn oog kreeg. Vooral in het tweede deel van de wedstrijd mocht Leiden zich meer permitteren dan Leeuwarden. De frustraties liepen aan het eind zo hoog op, dat Nathan Healy 14 seconden voor tijd uithaalde en Sean Cunningham terug sloeg. Althans, zo werd het incident door een Leidse bril gezien. Aris zag het precies andersom: de eerste klap kwam van Cunningham. Hoe dan ook: voor beide spelers betekent dat minimaal één duel schorsing. Cunningham mist daardoor in ieder geval de wedstrijd tegen Den Bosch.

De Friezen waren toch al erg opgelaten over de scheidsrechters. De vlam sloeg min of meer uit verontwaardiging in de pan bij een incident over de gespongen wenkbrauw van Lumpkins. Aris op Twitter: “Steve bloedt en wordt door scheids weggestuurd. Steve zegt dat het droog is. Kherrazi zegt get the fuck Out of here. Steve: shut up. T Steve.”

Bij Zorg en Zekerheid was Josh Duinker terug, maar zichtbaar nog niet op honderd procent van zijn kunnen. Dat bood Kevin Thompson de gelegenheid om twijfels bij zijn criticasters te zaaien. Thomspon pakte alleen in het eerste kwart al 8 rebounds. In de 16 minuten die hij van Van Helfteren over de hele wedstrijd kreeg, finishte hij op 9 rebounds, 2 blocks en 6 punten. Want een scorer heeft Leiden met Thompson op zeker niet binnengehaald. Die komt in de persoon van DeJuan Wright, die zich zaterdag in de Albert Heijn XL liet kieken, maar verder nog geen bijdrage aan de Leidse omzet kon leveren, omdat het wachten is op de benodigde papieren.

Leiden wipte overigens met de zege met 26 punten over Matrixx Magixx Wijchen (24 punten), dat zondag in actie komt. Zorg en Zekerheid heeft vier punten achterstand op zowel Den Helder als Zwolle. Beide ploegen hebben echter een wedstrijd minder gespeeld.

Het grote verschil in de wedstrijd zat met name in het scorend vermogen vanaf de bank. De Leidse ‘reserves’ waren goed voor 36 punten, die van Leeuwarden voor 12 punten. Toch leverde dat enorme verschil geen enorme marges in de wedstrijd op. Aan het eind van het eerste kwart stond de thuisclub 5 punten voor, maar dat slonk via de 36-32 ruststand naar 4 en zelfs naar 2 bij het ingaan van het vierde kwart.

Daarin mocht Aris zelfs bij 56-57 dankzij een hookshot van Nate Healy nog één keer aan de winst ruiken. Waarna Worthy de Jong, Sean cunningham en vooral Josh Duinker Leiden naar 65-59 tilden. Dat gaatje deed het moreel van de Friezen geen goed. Gekoppeld aan de in hun ogen eenzijdige leiding ging het van kwaad tot erger. Of beter gezegd: tot ergernis. Aris had het in de slotfase meer aan de stok met Kuut Smeltink en Schoon, dan met de tegenstander. Met alle gevolgen van dien.

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – ARIS LEEUWARDEN  80-68  (21-16, 36-32, 54-52)

20140201 leid_leeu 3108 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.