CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden is thuisvoordeel kwijt

Zorg en Zekerheid Leiden is het thuisvoordeel kwijtgeraakt. In een voor play-offs hoge score verloor de Leidse formatie met 76-93 van Donar. Zorg en Zekerheid Leiden zal nu minstens één keer in Groningen moeten winnen.

Er zal nog lang worden nagepraat over de twee onsportieve fouten die Mohamed Kherrazi nog voor rust toebedeeld kreeg. Volgens de regels moet een speler dan vertrekken, want twee onsportieve fouten staat gelijk aan een diskwalificerende fout. Zonder verdere straf. Kherrazi kan zaterdag in Groningen gewoon weer van start gaan. Maar met zijn vertrek verdween wel het hart van Zorg en Zekerheid Leiden. Kherrazi is een prima verdediger, een harde werker en heeft momenten dat hij onder de borden enorm gevaarlijk kan zijn.

Donar maakte meteen duidelijk met welke intentie de ploeg naar Leiden was gekomen. Net als vorig seizoen de derde wedstrijd winnen en het thuisvoordeel overnemen van Zorg en Zekerheid Leiden. Precies 25 seconden lang mocht de thuisploeg van een 2-1 voorsprong genieten. Het was de enige voorsprong in de hele wedstrijd. De Groningers werkten in het eerste kwart tegen 80% af. Het is dat Zorg en Zekerheid Leiden negen aanvallende rebounds pakte en daardoor in de wedstrijd bleef zitten. Na tien minuten spelen was het 22-25.

In de tweede periode kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de volgepakte Vijf Meihal, waar tropische temperaturen werden bereikt, langzaam dichterbij, ook al was Worthy de Jong al tegen zijn derde persoonlijke fout aangelopen. Na een aanvallende rebound frommelde Kherrazi de bal door de ring. Zijn score werd echter afgekeurd en Kherrazi kreeg zijn tweede onsportieve fout aangemeten omdat hij bij het scoren een elleboogstoot had uitgedeeld. In plaats van 33-36 werd het in korte tijd 31-44 en nam de temperatuur van de Leidse spelers en fans ook tropische vormen aan. Donar profiteerde van de vele persoonlijke fouten van de Leidse spelers, die zich meer druk maakten om allerlei randzaken. Niettemin was het halverwege bij 40-48 nog zeker geen gedane zaak.

Dat bleek wel na de pauze, want via De Jong en Cashmere Wright opende Zorg en Zekerheid Leiden met een 5-0 run voor 45-48. Dichterbij kwam de Leidse ploeg niet. Plaaggeest Lance Jeter drilde twee driepunters door de ring en bediende Ross Bekkering op maar voor een harde dunk: 47-56. Dit gat kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meet te boven, ook al noteerde De Jong in dit kwart 13 van de 19 Leidse punten. Langzaam nam het verschil grotere vormen aan, zeker toen Sean Cunningham het derde kwart afsloot met een driepunter via het bord: 59-74.

Begin januari kwam Zorg en Zekerheid Leiden in het vierde kwart nog terug van een veel grotere achterstand, maar daar kreeg de Leidse formatie dit keer geen kans voor. Met fraai teamspel (25 assists voor 30 rake schoten) vergrootte Donar al snel de marge naar twintig punten: 61-81. Nog één keer rechtten de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden hun rug, maar verder dan 72-83 (drie minuten voor tijd) kwam de ploeg niet. Donar haalde met 76-93 het thuisvoordeel terug naar Groningen.

Eddy Casteels moet zijn ploeg dan wel zo ver krijgen om een trend te breken. In de vijf eerdere clashes tussen beide ploegen werd de serie altijd gewonnen door de ploeg die wedstrijd drie naar zich toe wist te trekken. Voor Zorg en Zekerheid Leiden zou het wenselijk zijn als die trendbreuk zaterdag meteen al volgt.

Bron: eredivisiebasketballleiden.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.