CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden eerste finalist NBB Beker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de strijd om de NBB Beker, eind deze maand in Zwolle. De landskampioen versloeg in het tweede duel van de halve finale Aris Leeuwarden met 78-63. De eerste wedstrijd was vorige week onbeslist in 78-78 geëindigd. Mike Schachtner was de gevierde man bij de thuisclub met 23 punten en 7 rebounds. Bij Aris ontbrak Tom Snikkers en vierde Tjoe de Paula zijn terugkeer, maar door de naweeën van een dubbele antibioticakuur kon de ervaren guard geen stempel op de wedstrijd drukken. Dat probeerde Stephen Lumpkins wel met een indrukwekkende double double van 14 punten en 16 rebounds. Lumpkins kreeg scorend steun van Darius Theus (16 punten) en Nate Healy (15 punten), maar de drie Amerikanen speelden in de Vijf Meihal helaas voor hen bij de verliezende ploeg.

Het venijn zat vooral in de staart van het duel. Onder toeziend oog van Seamus Boxley – die deze week zelfs mee trainde met ZZ Leiden – brak het laatste kwart aan met een marginale voorsprong voor Leiden: 55-54. Tjoe de Paula tekende voor de eerste score van het vierde kwart (55-56, zijn enige veldscore van de avond), maar dat was dan ook meteen het laatste moment dat Aris nog in de wedstrijd voorkwam. Onder aanvoering van Worthy de Jong en Sean Cunningham  sprintte Leiden naar 68-57, onderwijl ook Kevin Thompson in stelling brengend. Toen topscorer Mike Schachtner in de slotfase zijn vierde rake driepunter van de avond afvuurde (71-59), restte de ploeg van Tom Simpson weinig anders dan een karrenvracht aan persoonlijke fouten te begaan. Die karrenvracht kwam vooral de persoonlijke puntentellers van Schachtner en De Jong ten goede, want in de langdradige slotfase konden de twee bijkans een luie stoel op de vrije worplijn neerzetten. Healy, Van der Kooij en Hope verdwenen alle drie naar de bank met vijf fouten. De Leidenaars benutten uiteindelijk 22 van 31 vrije worpen: precies twee keer zoveel punten als Aris, dat 11 uit 18 keer raak schoot.

Naast de veldscore van Tjoe de Paula bij de start van het vierde kwart en twee vrije worpen kreeg Aris vanaf de bank alleen een bijdrage van Jan van der Kooij, waarmee de productie van de Friesse reserves op 6 punten bleef steken. Van Helfteren kreeg vanaf de bank een bijdrage van 21 punten.

De opluchting bij Leiden was na afloop kennelijk groot. Mohamed Kherrazi twitterende: “We made it…”

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – ARIS LEEUWARDEN  78-63  (20-12, 41-32, 55-54)

20140312 leid_leeu 7012 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.