CP3 by Basketball Totaal

ZZ Leiden blaast Kings van het veld

Met een uitslag waaruit bijna de opgekropte frustratie valt af te lezen heeft Zorg en Zekerheid Leiden de ketenen van zich afgeworpen en Den Helder Kings ongenadig alle hoeken van het veld laten zien. Leiden won in de eigen Vijf Meihal met maar liefst 82-52. Josh Duinker was met 20 punten topscorer, Michael Schachtner deed er 14 punten bij. Voor de Kings kwamen Jonathan Primm en Jeroen van der List beiden tot 11 punten.

De supporters van Leiden deden in de social media het carnaval nog eens dunnetjes over.

“Ouderwets!”

“Op naar de play-offs!”

Het kon zaterdagavond niet op. Daar was ook wel reden toe. Hoogtepunt voor de Leidse fans was de dunk van Mike Schachtner over Rogier Jansen heen. Jansen heeft een zekere reputatie in Leiden. De Vijf Meihal werd na de dunk van Schachtner dan ook bijkans afgebroken. En Jansen deed zijn naam eer aan, door een bal naar de Leidse bank te gooien en daarmee Whit Holcomb-Faye te raken.

Beschouw de uitbarsting van de thuisclub als een eerbetoon aan de roots van het Leidse basketball! Dat speelde een dominante rol op de Europese velden eind jaren zeventig. De Leidse daadkracht werd destijds aangestuurd door een van de beste point guards die ooit in Nederland heeft rondgelopen: Mitchell Plaat. En uitgerekend hij zat in de Vijf Meihal en deed mee aan de staande ovaties die het thuisteam ten deel vielen.

Beduidend minder ambulant, maar misschien nog wel meer een uiting van Leidse traditie (Plaat verkaste immers later in zijn carrière ‘net zo makkelijk’ naar Den Bosch was de aanwezigheid van Kapper Bosman. Dat Martin Hooijmans, de speaker van Leiden, tegenwoordig in een carnavalsjasje de thuiswedstrijden van Leiden presenteert, is een stil eerbetoon aan Nico Bosman. Zijn kapperszaak aan de Churchilllaan in Leiden was een soort omgekeerd bedevaartsoord: bij Nico liet je je niet knippen, maar je vertrok er vandaan naar de Vijf Meihal, die op een royale steenworp afstand lag. Op de ‘mart’ had Kapper Bosman een gifgroen pak gekocht, dat door zijn vrouw enigszins naar de juiste maat was teruggebracht. In dat gifgroene pak maakte Nico Bosman als cultheld furore.

De huidige selectie zegt het niets meer: ze hebben Plaat niet zien spelen en ze hebben de pijn aan de ogen van het pak van Nico Bosman nooit gevoeld. Dat geldt evenzeer voor het merendeel dat de tribunes in de Vijf Meihal luidkeels beklimt. Leiden teert – veel meer nog dan Den Bosch of Den Helder – op zijn historie. Er trok dan ook een voelbare siddering door het publiek toen Hooijmans op Plaat ‘wees’ (helaas tussen twee kwarten in en dus veeeeeeeel te kort) en zijn voorganger welkom heette.

Bestuursleden Rob van Hooven en voorzitter Marcel Verburg huldigen Mitchell Plaat (rechts). Foto: Richard Koolen

Bestuursleden Rob van Hooven en voorzitter Marcel Verburg huldigen Mitchell Plaat (rechts). Foto: Richard Koolen

Toon van Helfteren had na afloop van het duel het antwoord op de vraag ‘waarom nu wel’ niet paraat. Maar de coach die zelf wandelende promotie voor de historie van het Nederlands basketball is, zal ook de elektrificatie van het publiek hebben gevoeld en het kan niet anders of de weerslag daarvan zette de Leidse spelers aan tot plotselinge daden. Het leverde guard Whit Holcomb-Faye in het heetst van de strijd zelfs een technische fout op, maar zijn verbale aanwezigheid was eerder een uiting van wilskracht (Holcomb-Faye speelde een van zijn beste wedstrijden voor Leiden) dan van frustratie.

Het ging zelf zo crescendo met Zorg en Zekerheid dat in de Leidse ploeg Ingmar Kok zijn debuut mocht maken.

Den Helder was in kennelijk wankel evenwicht afgereisd naar Leiden. Op de website van de club was Leiden nota bene aangewezen als favoriet voor de wedstrijd, een stellingname die niet strookte met de stand op de ranglijst. Ook in de wedstrijd had de formatie van Jean-Marc Jaumin moeite het hoofd omhoog te houden. En ook dat was vreemd, want een team dat in twintig wedstrijden slecht twee keer tegen een nederlaag oploopt, zou moeten blaken van het zelfvertrouwen.

Whit Holcomb-Faye ten overvloede... (Foto: Richard Koolen)

Whit Holcomb-Faye ten overvloede… (Foto: Richard Koolen)

 

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN – DEN HELDER KINGS  82-52  (21-11, 41-23, 63-38)

20140315 leid_denh 3141 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.