CP3 by Basketball Totaal

Zware trainingsarbeid werkt bij Rotterdam

De knappe surprise zaterdag van Rotterdam Basketball College, de 97-98 overwinning in Leeuwarden, vraagt om een verklaring. iBasketball vroeg naar de mening van (wie anders?) dan coach Ferry Steenmetz.

Daags na het binnenhalen van de eerste punten voor Rotterdam toont Steenmetz zich een ‘tevreden man’. “Ik ben aangenaam verrast dat we als team nu al competitief kunnen zijn. We zijn zo’n zeven, acht weken geleden begonnen, maar dit had ik pas in december of januari verwacht.”

Steenmetz werkt met een jonge, maar gretige groep, aangevuld met twee Amerikanen, van wie Cameron Echols de meeste ervaring meebrengt. “Iedereen pikt het goed op. Er wordt veel met de feedback van de coaches gedaan. Ook in de kleedkamer spreekt iedereen veel met elkaar. Spelers zijn erop gebrand om het beter te doen dan vorig jaar. Nu is het zaak om de volgende wedstrijd en de wedstrijd daarop hetzelfde te brengen. Er zijn zat aanknopingspunten waarmee we aan de slag kunnen.’’

Vroeg opstaan
Steenmetz ziet de vruchten van het harde trainen (twee keer per dag) met een grotere groep spelers. Onder wie ook jongens die uitkomen voor het tweede team, de huidige koploper in de promotiedivisie en talenten uit de U20. Iedere dag, behalve vrijdag, gaat voor de selectie rond 05.00 uur het wekkertje. “Vanaf een uur of 6.00 zijn we in het Scheepvaart en Transportcollege aan de Maas, om daar in een geweldige zaal te trainen. Ook trainen we hier twee keer per week ’s avonds. In het begin zag ik er wel tegen op, maar de vroege tijden bevallen me nu goed. Het is door de moeilijkheden met zaalhuur uit nood geboren, maar voor de spelers is het goed te combineren met hun studie.”

Afdwingen
Tegen Leeuwarden werd de wedstrijd, met volgens Steenmetz meerdere gezichten, in het tweede en zeker derde kwart steeds meer van Rotterdam. “We gingen beter verdedigen, speelden goede aanvallen, ook in transitie, en kwamen in een flow. In het laatste kwart gooide Aris de beuk erin en werden we inside pijn gedaan. Onze lange mensen zaten toen allang met vijf fouten op de bank. Aris kwam nog even voor, maar met een beetje mazzel kwam de wedstrijd uiteindelijk toch naar ons toe. Maar dat dwing je ook af door heel veel te trainen. Anders kan ik het niet verklaren.”

Voor het moment kan Steenmetz dus niet anders dan tevreden zijn. “Ik heb deze job voor zeven maanden aangenomen, en als het aan mij ligt daarna voor nog twee, drie seizoenen. Niet alleen om aan de slag te zijn, maar ook omdat het werken met jonge talenten dicht bij mij ligt. We missen nog ervaring. Willen het soms te veel individueel oplossen, in plaats van door goed te verdedigen. Met een paar aanvallend verkeerde beslissingen kan een wedstrijd dan zo maar kantelen.”

Glas vullen
Steenmetz is een resultaatcoach, maar wil ook realistisch zijn. “Spelers niet met te veel druk op zadelen, want dan kan het ook de andere kant op slaan. We hebben qua eindprestatie voor dit seizoen geen doelstelling geformuleerd en die gaat er ook niet alsnog komen. We willen met een goed programma en goede begeleiding, ook op medisch vlak, vooral hard werken, leren en verbeteren. Het glas is heel lang leeg geweest in Rotterdam, dat gaan we nu weer een beetje vullen.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.