CP3 by Basketball Totaal

ZSDASG

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Heeft u al gestemd voor de Nederlandse All*Star Game? Wel doen hoor! Het kan nog tot morgen. Natuurlijk hoop ik op een leuke basketbaldag, maar wat mij betreft wordt het geen frivoliteitenfestival, dus vandaar deze oproep.

Kwaliteit
Inmiddels heb ik aardig wat woorden vuil gemaakt aan de ‘kwaliteit’ van All*Star Games, zowel hier als in de NBA. Ik word namelijk al tijden droevig van die wedstrijden die geen wedstrijden zijn. Als ik bij elkaar 50 onverdedigde dunks en driepunters wil zien, ga ik wel naar de warming-up kijken.
Maar goed, ik ga mijzelf niet nog meer herhalen dan normaal al het geval is. Dat we in Nederland sinds enige jaren van de All*Star Game een duel maken tussen het Nederlands team en de betere spelers in de DBL vind ik een prettige variatie op het concept. We blijven echter ‘tweaken’ wat mij betreft, om een stukje kwaliteitsinjectie in het binnenlandse basketbalproduct naar de doelgroep toe te realiseren, dan wel optimaliseren en zodoende de verbinding naar en de beleving van de klant, nee de gast, te verstevigen alsook binnen dat kader te borgen dat in het totaalplaatje de targets worden verwezenlijkt.

Zorgvuldig
De wedstrijd is op zondag 19 februari. De Ziggo Sport DBL All*Star Game, of kortweg de ZSDASG. In Leiden. Het lijkt mij dat we de DBL All*Stars die de opponent vormen van ons Oranje, met de meeste zorgvuldigheid samenstellen. Kijk, we zien de Orange Lions namelijk vrijwel nooit oefenen in Nederland. Het is vaak goedkoper om een uitnodiging in het buitenland te accepteren dan zelf thuisduels te plannen. Zo is het nu eenmaal, in andere landen heeft basketbal meer status en daar kan het NMT niet veel aan doen.
Toen Nederland aan de EK-campagne van 2016 begon, had het precies nul keer binnen de eigen landsgrenzen geoefend. Getraind in Leiden, dat wel, geoefend nooit. Geen kans gehad om het volk te enthousiasmeren voor weer een groep prachtige kerels. We hadden nauwelijks door dat ze al waren begonnen; tegen Oostenrijk zat het zelfs in Leiden maar half vol.

Skopje
Stiekem hoopte ik op een Basketbalweek (uiteraard uitsluitend in Haarlem te verspelen), tevergeefs helaas. Als voorbereiding op de interlands tegen Oostenrijk en Albanië gaan de mannen van coach Toon naar een hartstikke goed toernooi in het Macedonische Skopje. Geweldig dat ‘we’ tegenwoordig voor dat soort evenementen worden uitgenodigd, complimenten voor team en organisatie.
Oefenen voor eigen volk en in eigen vaderland zit er vooralsnog niet in. En daarom lijkt de ZSDAGS een mooie gelegenheid om als nationale wedstrijd ons nationale team gedegen voor te bereiden. Sta mij toe een voorzetje te geven. Ziggo is zo goed om de Nederlandse basketbalcompetitie te verslaan, waarvoor dank. Zou er misschien nog een klein prijsje, een ‘incentive’ afkunnen voor het winnende team? Ik weet wel dat onze internationals het om de eer doen, waarvoor nog meer dank, maar een bonus voor het winnende team is wellicht ook een leuke oppepper.

Opstellen!
Verder, en nu komen wij als gewoon volk aan de bak, is het zaak om de tegenstander van Oranje zo sterk mogelijk te maken. Dat wij die All*Stars een stukje optimaliseren, is dus van landsbelang! Doe uw burgerplicht en pimp dat team op. Het kan me niet schelen dat Jermaine Marshall net in Rotterdam is, hij had 24 punten en 21 rebounds tegen Apollo! Laat meedoen die man! Alles wat Gronings maar niet Oranje is: opstellen!
Tegelijkertijd hoop ik op een zo sterk mogelijk Oranje. De internationals die in het buitenland spelen, kunnen er helaas niet bij zijn. Dat Yannick Franke en Jito Kok nieuwe werkgevers hebben gevonden, is mooi! Stiekem wilde ik even dat ze pas na de ZSASG een nieuwe club hadden, zodat ze in Leiden acte de présence hadden kunnen geven, alleen zou dat egoïstisch zijn geweest. Een paar jaar geleden was er tijdens deze wedstrijd opeens Charlon Kloof, die toen nog niet op de radar van de meeste volgers stond. Na 52 seconden van twijfel dunkte hij zo gruwelijk als we nog nooit een point guard van Oranje hadden zien doen.

Jan-Pipo
Misschien kunnen anderen de leemte opvullen, al was het maar voor een keertje. Sean Cunningham en Jason Dourisseau bijvoorbeeld, volgens mij mannen met zo’n gewraakt sterretje achter hun naam. Beiden een beetje Seedorf (uitstekend bij de club, ongelukkig bij Oranje) maar voor deze oefenwedstrijd prima. Wellicht Oudendag als tijdelijke Nico de Jong?
Mijn punt is dus: graag een echte wedstrijd. Op het scherp enzo. De Amerikanen in de competitie die willen tonen dat ze niet voor ‘Jan-Pipo de Clown’ (© Zeljko Petrovic) zijn gehaald en Oranje dat zich serieus voorbereidt op die ‘pre-qualifiers’. 100-98.
Of 60-58, I don’t care.

Stemformulier ASG.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.