CP3 by Basketball Totaal

Zorg & Zekerheid Leiden grijpt naast de SuperCup

Zorg en Zekerheid Leiden heeft met een tradidtie in de SuperCup gebroken. In de drie eerdere versies was het nog nooit voorgekomen dat de thuisploeg de beker in eigen huis kon houden. De Leidse ploeg maakte vanavond geen moment aanspraak op de SuperCup. Landskampioen en bekerwinnaar Donar was in Groningen met 78-67 te sterk voor de formatie van Eddy Casteels.

De meegereisde Leidse fans hadden er zin in. In Groningen viel wel eens een feestje te vieren, want waar Donar een slechte voorbereiding kende en afgelopen week nog afscheid nam van Nik Cochran, daar leek Eddy Casteels de Leidse ploeg al op de rails te hebben, getuige de winst op Landstede Basketbal en Limburg United.

Zorg en Zekerheid Leiden opende met Rogier Jansen, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Will Felder. De startende vijf van Donar is behoorlijk Leids, met Ross Bekkering, Sean Cunningham en DeJuan Wright. Op de tribune spreekt men al snel van Leiden 1 tegen Leiden 2.

Na een misser van Kherrazi dunkt Felder 1-2 op het bord, maar dat is meteen de enige voorsprong voor de Leidse ploeg. Binnen twee minuten is het 6-2 en moet Casteels al een time-out nemen. Felder houdt Zorg en Zekerheid Leiden nog enigszins in de race met een paar fraaie acties in de post. De lange Groningers krijgen geen grip op Felder, die wel eens uit kan groeien tot een van de smaakmakers in de Dutch Basketball League. Maar via Wright en driepunters van Bas Veenstra en Mark Ridderhof loopt Donar wel uit naar 18-10. Via een score van Felder en een drietje van De Jong houdt Zorg en Zekerheid Leiden de achterstand beperkt tot 18-15.

Iedereen zit te wachten op het moment dat Zorg en Zekerheid Leiden de rollen om gaat draaien. Maar dat moment lijkt niet te komen. Dylon Cormier kan zijn vooruitgesnelde faam nauwelijks waarmaken. De jonge Amerikaan loopt snel tegen een aantal persoonlijke fouten op en zijn acties sterven in schoonheid. Even is er een Leidse opleving waar te nemen als Cormier en Van der List allebei scoren en hun bonus verzilveren. Bij rust is de achterstand van Zorg en Zekerheid Leiden al opgelopen tot twaalf punten: 42-30.

Opvallend is dat Zorg en Zekerheid Leiden het af moet leggen in de rebound. Wat dat betreft is de komst van Joe Willman geen overbodige luxe. Negen aanvallende rebounds in één helft weggeven, is vragen om problemen. Als het aanvallend dan ook niet loopt, met als gevolg te veel balverlies en te weinig assists, weet iedereen dat het een lastig avondje gaat worden.

Na de pauze start Zorg en Zekerheid Leiden een stuk feller. Eerst scoort Jansen, daarna brengt Kherrazi na een steal het verschil terug tot onder de tien punten: 42-34. Er breekt een fase aan, waarin het spel heen en weer golft, maar de jury hoeft nauwelijks scoren te noteren, maar we een lading aan persoonlijke fouten. Casteels laat De Jong geregeld als spelverdeler opereren, Kasper Averink en Jansen bemannen in die situaties de vleugels. Via vrije worpen loopt Donar echter toch weer uit naar een comfortabele 55-40 voorsprong. Twee keer balverlies op rij van Van der List zorgt zelfs voor een gat van bijna twintig punten: 61-42. Zorg en Zekerheid Leiden wankelt, maar De Jong houdt zijn ploeg nog enigszins in de race met vier vrije worpen op rij. Niettemin staat Donar na drie kwarten met 65-47 voor.

In het laatste kwart loopt Donar zelfs uit naar 69-49. Na een fraaie score van Felder en daaropvolgend een driepunter van Jansen neemt Donar-coach Ivica Skelin meteen een time-out om het Leidse momentum te breken. Donar brengt het verschil vervolgens weer naar twintig punten. Felder komt aan het eind van de wedstrijd weer geregeld door met prima scores onder het bord. De Amerikaan is moeilijk af te stoppen, maar wordt te weinig in het spel betrokken. De inbreng van Cormier blijft echter beperkt tot vijf punten. In de slotfase knallen Jansen, Van der List en Felder nog een paar driepunters binnen, waardoor de score nog een dragelijk aanzicht krijgt: 78-67.

Natuurlijk had Casteels best deze prijs willen pakken, maar veel waarde hecht hij niet aan de SuperCup. Hij is aan het bouwen om over acht maanden voor de hoofdprijs op te gaan, het landskampioenschap.

Bron: ZZ Leiden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.