CP3 by Basketball Totaal

Zoonne goeie deel 4 – over de grens

Zoonne goeie deel 4 – over de grens in Europa en USA

Zoonne goeie hebben wij inderdaad nog niet gehad want wees niet verbaasd als over een jaar of wat minimaal de helft van de NBA-teams één of meerdere zonen-van op het ‘roster’ heeft staan … We kijken in dit slotstuk eerst in Europa en dan overzee naar opvallende nakomelingen. Kun jij het ook daar grote aantal verklaren?

Europa

Allereerst Miroslav Pecarski: hij speelde met Rik Smits op Marist College. Zijn zoon was actief deze zomer op het jeugd EK U18.

Domantas & pa Arvydas in jonge jaren – foto: Sports Illustrated

Domantas Sabonis: die naam zal je opgevallen zijn bij de Pacers. Zijn vader is Arvydas (2.23), in alle opzichten een gigant in het wereldwijde basketball. (Even terzijde: Paul Thompson van Den Bosch, volgens velen de beste Amerikaan ooit in Nederland, dunkte ooit met zijn 1.96 godsallemachtig hoog en hard over ‘Sabas’ heen in de Haarlem Basketball Week, eind 1988. De afzet buiten de bucket, de vlucht langs de rechter baseline, de enorme knal en de ontlading op de volle tribunes van de Kennemer Sporthal zal ik nooit vergeten. Arvydas zal er niet heel erg mee gezeten hebben denk ik, zeker niet omdat hij met de Sovjet Unie net goud had gewonnen op de Olympics. Een mijlpaal in het internationale basketball, want nu moest Amerika echt z’n profs gaan sturen, de collegespelers kwamen gewoon te kort. Zo geschiedde in ’92 met het Dreamteam in Barcelona.)

Dino Meneghin – foto: Pinterest

Dino Meneghin (foto links) was ook een gigant, in Italië. Rotsvaste center, zeg maar gerust van graniet, met de grootste pokerface ooit en een stevige portie smerig spel, leep buiten het zicht van de refs. Opgenomen in de wereld-Hall of fame in 2003 … Maurice Govers, de ultieme Bossche basketball-nar, die gaandeweg zijn carrière wel steeds beter werd, pikte zijn malle fratsen niet en kreeg serieus mot met Meneghin net na een Europacup-duel eind jaren 80 in de Maaspoort. Dino moest door een man of 5 tegengehouden worden in de gangen, anders had Mo (later wijlen door een ziekte) het er niet heelhuids afgebracht. Dino’s zoon Andrea speelde aan de top in Italië en is nu coach. Romeo Sacchetti was ook zo’n rots in die periode, de breedste offguard (hoewel hij ook op de 4 speelde) die er rondliep in Europa. Het lichaam van Barkley, maar minder atletisch. Hij coachte zijn zoon Brian bij Dinamo Sassari en bij de nationale ploeg.

Vader-zoon hoogtepunt in de HBW

Dan de tweede HBW-herinnering, en het absolute vader-zoon hoogtepunt: eind 1996 was er een heel bijzondere matchup, waar de organisatie terecht op aangestuurd had. Vader Ilija Evtimov speelde met het Bulgaarse nationale team tegen North Carolina waar zijn zoon Vassil Evtimov (foto) actief was!  En ja, ze stonden samen op het veld. Pa was 42, ex-international en dus feitelijk gastspeler maar kon nog echt meekomen. Gelukkig noemde de speaker het feit duidelijk want ik denk dat het velen anders niet was opgevallen. Uniek moment, nooit ergens herhaald voor zover ik kan zien. En broer Ilian kan er ook wat van.

Overigens was die editie Vince Carter er ook bij in Haarlem, als sophomore van de Tarheels, toen bijna 20 jaar oud. Bovendien Antwan Jamison, en andere aanstaande toppers. Er moet nog een Youtube-filmpje zijn van Vinces ongelooflijke dunks die week.

USA

Kom, we steken de oceaan over naar het mekka. Ik heb 4 categorieën: al uit de NBA, nu in de NBA, nu in college, en high school. Er blijken zelfs opa-kleinzoon combi’s te zijn.

  1. Al uit de NBA

Joe & Kobe – foto: CNBC

Kobe Bryant natuurlijk, zijn pa Joe ‘Jellybean’ was een heerlijke guard/forward bij de Sixers en in Italië, waar Kobe opgroeide (en fan werd van…Marco van Basten). Rex Chapman is de zoon van Wayne Chapman die in de roemruchte ABA speelde. Zij zijn overigens vrienden van Henk Pieterse: Big Henk speelde voor Wayne bij Kentucky Wesleyan.

Damien Wilkins is de zoon van Gerald, en die is weer de broer van ‘The Human Highlight Film’ Dominique. Er zijn er veel meer. Zo kwam ik deze Wikipedia-pagina tegen met een keurig overzicht. Opvallend dat veel vaders en zonen voor hetzelfde NBA-team spelen / speelden. Kan geen toeval zijn. Vriendjespolitiek? En/of loyaliteit van de club aan de vaders?

2. Nu in de NBA

Steph & Dell – foto: Clutch Points

Natuurlijk valt meteen op Steph Curry, zoon van Dell Curry, voormalig topschutter van de Hornets. Zo vader zo zoon! Wel interessant is, dat Steph helemaal niet zo’n groot talent was. Maar wel een enorme doorzetter en met heel, heel veel gefocust trainen werd hij één van de beste, laten we zeggen drie, spelers van dit moment en een recordbreker.

Nog een Warrior: Klay Thompson, dat zal minder bekend zijn schat ik, is een nakomeling van Mychal Thompson, vroegere center van o.a. de Lakers. En wist je dat Javale McGee de zoon is van Pam(ela) McGee, absolute topper in college bij USC en het Amerikaanse damesteam?

Ook leuk: Kevin Love’s pa was Stanley Love, actief in zowel NBA als ABA. En Stanley’s broer was Mike, mede-oprichter van de Beach Boys. Dat doet me dan weer denken aan NBA-speler Brian Williams, die zich later ‘Bison Dele’ noemde, wiens vader Eugene ‘Geno’ Williams lid was van de bekende groep The Platters. Bison stierf overigens een tragische dood, zeilend op de oceaan, mogelijk gedood door zijn broer. Ik herinner me nog hoe geweldig hij speelde en de Bulls naar het kampioenschap hielp in ’97 nadat hij pas 9 wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen was opgepikt door de ploeg van Michael Jordan. Magistrale zet. Lees meer over zijn unieke leven.

Verder: Austin Rivers, zoon van (Glenn) ‘Doc’. Gary Trent jr. bij Portland. David Stockton, Johns zoon, ook een guard, is eveneens actief bij het oude team van zijn pa: Utah. Larry Nance jr. komt net als destijds zijn pa, regelmatig uit het dak vallen bij de Cavs. Gary Payton jr. speelt afwisselend in de NBA en de G-league.

Andrew Wiggins is een ster bij de Wolves, en zoon van Mitchell, die in ’86 met de Rockets de NBA-finale haalde. Tim Hardaway jr. bij de Knicks. Devin is Melvin Bookers zoon. Andrew, Tim en Devin zijn drie van de weinigen die een stuk groter zijn dan hun vader. Andrew kent dan weer John Lucas III, assistent coach van Minnesota, zoon van de zeer dynamische guard John Lucas. Vader John Lucas II is momenteel assistent coach bij de Rockets en was eerder o.a. hoofdcoach bij de Spurs.

Anfernee Simons, rookie bij Portland: nee, niet de zoon van Anfernee ‘Penny’ Hardaway, maar hij is wel naar hem genoemd en zou voor hem hebben gespeeld in college. Al ging dat niet door. Penny’s zoon heet dan weer Jayden, en speelt wèl voor inmiddels coach Penny, bij Memphis.

En dan het grote geheim van het Nederlandse basketball … het gerucht blijkt waarheid: Henk Westbroek is de vader van Russell! Toon van Helfteren is inmiddels op de hoogte gebracht en gaat Russ selecteren voor Oranje! Alles voor Het Goede Doel natuurlijk.

Hier een opa – kleinzoon: Kings-rookie Marvin Bagley III is de kleinzoon van Joe Caldwell, ex-NBA. Zie de eerdere Wikipedia-pagina.

En dan is er een groep die nu hard op de poorten van de NBA en NCAA rammelt. Net als in Nederland: wat een hoeveelheid! Hier een selectie.

3. Nu in de NCAA

Manute & zoon Bol – foto: On Sizzle

Eerst een zeer intrigerende speler vind ik, tevens met de leukste naam: Bol Bol, zoon van ons aller Manute. Let’s play Bol! Manute was bijna 2.30, Bol haalt de 2.18; ook niet verkeerd. Hij is duidelijk sterker (al lijkt dat wellicht niet zo, maar pas op), meer allround en atletischer dan zijn pa. Let op zijn felheid, snelle reflexen en unieke stijl. Heel eigentijds: ook hij knalt 3tjes makkelijk raak. Als er tegen hem aan geduwd wordt, lijkt hij alleen maar beter te spelen. Helaas is hij inmiddels wel out-for-the-season.

‘Budding Star’ Buddy Boeheim speelt voor zijn vader, coach Jim, bij Syracuse.

Alonzo Mournings zoon Trey speelt ook, bij Georgetown natuurlijk. Bij mijn grote vriend Mac McClung dus! En wie zien we daar nog meer? George Muresan (net als Trey 2.05 mtr, en inderdaad zonder ‘h’ in de naam), de zoon van de unieke Georghe Muresan (2.30 meter), de Roemeense reus.

4. Nu in high school 

Jason en zoon Jaxon – foto: Hometeam

Cole Anthony, zoon van Greg (o.a. ex Knicks) is een beest bij Oak Hill, dat eerder spelers als Carmelo, KD en Rondo afleverde. Shawn Kemp verwekte maar liefst 7 kinderen her en der, dus dit T-shirt is helemaal zo gek nog niet: ….Eén van z’n zoons, Jamon, zie je hier. Loopt met redelijk dezelfde swagger. Dwyane Wade zegt ‘ha zoon!’ tegen Zaire Wade. En Jaxon Wiliams is de zoon van Jason ‘White Chocolate’ Williams.

Helemaal leuk als er 3 van die gasten tegelijk op het veld staan: Scotty Pippen jr met Kenyon Martin jr. vorig seizoen tegen Shaqs zoon Shareef. Mooie samenvatting van ruim 20 minuten. Gewoon erg goed basketball en meer talenten in actie dan alleen deze 3. Let bv. bij Sierra Canyon ook op Cassius Stanley, zoon van een spelersagent in het football en basketball, en een groot talent.

Shareef, moeder Shaunie & pa Shaq – foto: privé

Shareef O’Neal had onlangs een hartoperatie, hopelijk gaat hij weer goed. Hij zou naar Arizona gaan maar koos UCLA nadat Sean Miller, de coach van Arizona, hevig in opspraak kwam door corrupte recruiting-activiteiten. Die storm zal nog wel even duren in de hele NCAA want er is van alles loos wat betreft recruiting. Lees dit interview: Shareef gaat lekker zijn eigen gang, Shaq heeft hem ook nooit gepusht.

Hier een overzichtsfilmpje van meerdere van de nieuwe generatie zonen-van talenten (ruim 10 minuten).

Een vergelijking met ‘vroegâh’

Foto: reservereserves

Vergelijken mag niet maar doen we lekker toch. Michael Jordan heeft 3 zoons van wie er ik dacht 2 heel behoorlijk konden basketballen, maar niet de NBA haalden. Patrick Ewing jr. haalde als bankspeler de NBA bij de Magic. The Mailman heeft een dochter, Tanya Ford, die de WNBA haalde. Al bleek dat pas later, Malone wilde daar zelf geen bekendheid aan geven. Verder zijn die eerdere generaties niet echt productief gebleken qua talenten. Wilt (ondanks 20.000 avontuurtjes), Russell, The Big O, Jerry ‘The Logo’ West, Havlicek, Kareem, Bird, Magic, Dr. J, Moses, Barkley, Mullin, Drexler, Hakeem, The Admiral, etc: geen van hun kinderen haalde de ‘pro-ranks’ voor zover ik weet.

Nu ziet het plaatje er heel anders uit. Sterker nog, dit belooft wat! Want het is echt goed haalbaar dat over 5 jaar Lebron met of tegen zijn zoon Bronny speelt in de NBA. Bronny is nu 14 jaar, Lebron 33 en wie weet houdt The King het vol tot en met z’n 38e….dat zou uniek zijn! https://uproxx.com/dimemag/lebron-james-son-nba-bronny-james-teammates/ Natuurlijk, Bronny moet de NBA eerst maar ‘ns zien te halen maar ik denk dat dat lukt. Hij is al een bekendheid en dat is niet voor niets. Check zijn talent. Hij zit dus nog in junior high, volgend jaar high school. Op een heel goede school, Crossroads.

Kun jij het verklaren?

Er gebeurt dus volgens mij in de US ongeveer hetzelfde als hier in Nederland. Een verklaring heb ik eerder proberen te geven in deel 2. Of is het toch iets anders? Was dit altijd al mogelijk qua talent en genen maar zetten de ouders van vroeger meer druk? Is het pedagogische klimaat in de verschillende huiskamers danig verbeterd zodat het talent beter kan gedijen? Aannames en hypotheses, dames en heren … ik heb de wijsheid ook niet in pacht. Wat denkt u dat de reden is van het grotere aantal zonen-van momenteel?

  • De huidige ‘zonen-van’ worden naar betere scholen gestuurd (en dus beter opgeleid), omdat hun vaders (de voormalige sterren) hogere eisen stellen daaraan dan de vorige generatie;
  • De huidige ‘zonen-van’ worden vrijer gelaten in hun keuze en dat bevordert hun innerlijke motivatie en dus hun prestaties;
  • De huidige ‘zonen-van’ krijgen het nog meer met de paplepel ingegoten. Ze mogen bv. al op jonge leeftijd mee naar trainingen en wedstrijden, krijgen meer privé-training, betere voeding, etc.;
  • De huidige ‘zonen-van’ zijn gewoon beter dan de vroegere, alle bovenstaande hypotheses zijn veel te vergezocht;
  • Anders, namelijk…………….

Dus ja, Zoonne goeie hebben wij inderdaad nog niet gehad. Wees niet verbaasd als over een jaar of wat de helft van de NBA-teams één of meerdere zonen-van op het ‘roster’ heeft staan …. dan wordt deze lijst veel moeilijker te bepalen: de 15 beste NBA vaders en zoons.

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Zijn websites zijn http://www.nieuwewaardecreaties.nl en https://www.wayra.nl

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.