CP3 by Basketball Totaal

Zoonne goeie deel 3 – tijd voor maatregelen

Deel 3 van 4 – Tijd voor maatregelen

Het is tijd voor een radicale set van 4 oplossingen om ook in de toekomst zeker te zijn van een goede toevoer van basketballgenen en voldoende verticaliteit op de Nederlandse velden. Wat speelt er? Liefde voor de mooiste sport ter wereld én liefde voor gedurfde maatregelen!

De vorige keer las je over nóg een hele batterij zonen-van en enkele dochters-van. Ik blijf het opmerkelijk vinden. Het is ook  bondscoach Toon opgevallen. Want hij liet laatst toch even mooi Keye van der Vuurst De Vries debuteren, in de vorige column genoemd (zoon van Cobbe, voormalig eredivisiespeler).

En nu verder met elkaar, want nog meer stuiterende nakomelingen kunnen we goed gebruiken. Hoe kunnen we als Nederlands basketball meer lengte en talent ‘aantrekken’ in onze sport? En hoe doen we dat zo efficiënt mogelijk? Eerst leg ik nog even uit waar mogelijk mijn persoonlijke interesse in het vader-zoon verhaal vandaan komt.

Tennissen met Kees Akerboom

Mijn vader was een hele goede tafeltennisser en goede tennisser. Hij hield van meer sporten, en ging vanaf eind jaren 70 vaak kijken bij Nashua Den Bosch. Dat toen heel sterk was opgekomen. Eerst in de beruchte Vinkenkamp, en vanaf 1982 was de Maaspoort de Brabantse basketballtempel. Mijn pa raakte bevriend met Kees Akerboom, en zo is de cirkel weer rond… want Kees senior kwam mijn ouwe een keer ophalen om te tennissen. Daar stond ik als klein jongetje aan onze voordeur een reus (2.07 mtr) aan te staren. Kees heel vriendelijk, in z’n tenniskleren en met een extra large racket in zijn handen, terwijl ik wist dat hij een ster was… indrukwekkend.

Foto: a stern warning

Misschien is het daar begonnen, mijn huwelijk met basketball. En was ik waarschijnlijk zonder de basketballontmoetingen van mijn vader Erik ook niet gaan stuiteren. Nu ik er verder over nadenk, het vader-zoon topsportfenomeen zat er in mijn oude woonplaats Sint-Michielsgestel al in met de wereldtop-veldrijders Richard (zoon) en Reinier (vader) Groenendaal. Het wielrennen in de bossen en velden zeg maar. Richard was vrijwel even oud als ik, en trad in de letterlijke!, en notoir modderige, voetsporen van zijn fraai besnorde vader. Mooie bekroning was zijn glansrijke winst in ons eigen dorp in 2000 op het WK. Wat een feest gaf dat. Ongetwijfeld is zijn kinderschare ook weer actief op de fiets.

Radicale maatregelen

We zijn goed bezig met het Nederlandse basketball. Jaja, het kan allemaal nog veel beter. Maar laten we wel wezen, enkele jaren geleden leek de sport ten dode opgeschreven. Zo is het voor mij als ik even terugkijk, of denk jij daar anders over?

Omdat we klein zijn als sport moeten we alle kansen en voordelen benutten. Dus ga je nu mijn pakket aan maatregelen lezen dat ik voorstel aan de hele Nederlandse Basketball Community. Dit dient twee doelen: 1. Meer basketballers kweken. 2. Meer lange basketballers kweken.

Wat gaan we doen?

  1. Basketball is sexy, maar nog belangrijker: seks is basketball. Draag dat uit.
  2. Invoer van het enige goede aspect van het model Yao Ming: breng lange ballers bij elkaar in een relatie. En laat basketballers en basketbalsters vanaf 18 jaar gemengd douchen.
  3. Spoor ze actief op, de kinderen van Amerikanen die hier een goede tijd hadden.
  4. Laten we extra betekenis geven aan het begrip ‘bonusvaders’.
  5. Lengte: er achteraan gaan!
  1. Sex is basketball

Ga maar na, elke baller is het product van seks: jouw allereerste rake jumper was immers die ene succesvolle zaadcel van je pa die raak schoot met de eicel van je ma en ging daten. Dat valt niet te ontkennen toch? Dus, laten we seks belangrijker maken. Alle ballen op de toekomst. Dat is in Denemarken ook gelukt. Check deze unieke én effectieve voorlichtingsvideo. Ok, wie gaat dit creatief vertalen naar onze mooie sport, bv. in termen van ‘Discover the secrets of a productive inside game’?

  1. Breng basketballers bij elkaar in relatie

Yao Ming, 2.25 mtr – fadeaway world

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw zon China op manieren om meer goede basketballers te krijgen. Mensen enthousiast maken en opleiden is dan natuurlijk altijd prima. In Shanghai dachten autoriteiten blijkbaar nog verder vooruit, want men wilde vooral ook langere basketballers. Snap ik, op zich. Hun idee: zet een basketballer van 2.05 meter en basketbalster van 1.82, dus reuzen volgens Chinese maatstaven, bij elkaar. ‘Stimuleer’ hen tot een relatie, met geslachtsgemeenschap. Zo gezegd, zo gedaan. Maar wacht even, ‘stimuleer’? Ze werden gedwongen, zo lijkt het: lees bv. dit verhaal van iemand die erin dook. Zo werd Yao Ming geboren, die daarmee de natte staatsdroom waarmaakte om een echte Chinese basketballreus te creëren. Hij haalde, mede dankzij dubieuze groeihormonen voor wat extra stimulans, een ongekende 2.25 en hielp zoals bekend zowel de Rockets als het nationale team enorm met zijn spel. Hij bleek bovendien een aimabel mens die zichzelf heel mooi ontwikkelde.

Juist, dit is dus een variant van genetische manipulatie in feite. En niet alleen zijn ouders lijken gedwongen iets te doen wat ze niet wilden, maar hij zelf werd vervolgens gedwongen te basketballen… al deze dubieuze praktijken keur ik volstrekt af, voor alle helderheid. Gelukkig vond Yao uiteindelijk het wel een leuke sport, zo is mijn indruk. Maar 1 aspect kunnen we wel implementeren in ons land: waarom niet vaker gericht een leuke power forward dame koppelen aan een heren center? Tuurlijk tuurlijk, alles vrijwillig. Wat te denken van een basketball-datingsite? Organiseer als club meer basketballfeestjes. En niet te vergeten: introduceer gemengd douchen. Just douche it. Kan vast rekenen op ongekend draagvlak. Plan altijd een heren-wedstrijd naast een dameswedstrijd. Dit leidt ongetwijfeld tot nog meer basketball-relaties en maakt dus dat basketballers eerder, en meer kinderen krijgen met elkaar. Simpel te doen, en heel duurzaam bovendien, want het spaart water, gas en elektra in de helft van de kleedkamers.

  1. Vind de nakomelingen van Amerikanen

Mijn sterke vermoeden: niet alle kinderen van Amerikanen die hier gespeeld hebben, basketballen nu. Dus daar is potentie. Kinderen van goede en vaak grote spelers zijn extra waardevol. Ik ben alleen al erg benieuwd naar de mogelijke kinderschare van Mike Reddick. Hij speelde de pannen van het dak tussen 1986 en 1989 bij Nashua Den Bosch. Een dijk van een center, die het goed kon vinden met diverse vrouwelijke supporters. Heb wel ‘ns uit betrouwbare bron gehoord dat zijn onderburen niet altijd even goed konden slapen gegeven het substantiële nachtelijke bonken van Mike’s bed direct boven hen. Zeker grote Amerikanen, die vaak een sterk charisma hebben, vallen natuurlijk extra op in hun omgeving, en trekken vrouwen aan. Waar zijn hun nazaten? Breng ze naar de clubs!

  1. Geef nieuwe betekenis aan ‘bonusvaders’

Tegenwoordig heb je overal bonus-vaders: mannen die voor een kind na een scheiding een extra zijn, een ‘bonus’. Nou weten wij als ballers alles van het begrip bonus. Dus stel ik dit voor: na de vrije worp (de vrije bevalling), is er een verplichte bonus: de bonusvader verwekt nog een kind, waarbij we af spreken dat hij of zij meteen al wordt aangemeld bij een basketballclub in de buurt.

  1. Lengte: er achteraan gaan!

We zijn het langste volk ter wereld. Ik wil altijd dat we dat verder benutten en dat er dus zoveel mogelijk lange mannen (en vrouwen) bijkomen in onze sport. Ik ben ooit nog achter een jongen aangegaan in Utrecht van wie ik drie dingen

Rik Smits (45) in actie, 2.20 mtr – Photo by John Biever/Sports Illustrated/Getty Images)

hoorde: 1. Hij is 2.11 en groeit nog; 2. Hij is pas 16; 3. ‘Hij beweegt als een slungelige giraf en basketball zou echt goed voor hem zijn’. Dan denk 1 + 2 + 3 = 4, ofwel: die moet ogenblikkelijk gaan ballen. Want dat slungelige kan er des te beter uit via basketball. Dat is met mijzelf ook gebeurd. Ik had een coach van Uball alvast getipt over deze jongeman. Maar het is niet gelukt, hij wilde niet eens een proeftraining doen. Uiteindelijk werd hij 2.14 als ik me niet vergis, maar bleef liever toneel doen. Ik heb hem ook nooit gezien, het contact verliep via zijn toneelleraar. Stom, ik had gewoon naar dat klasje moeten gaan en hem zelf moeten aanspreken. Alles of niets, ja toch… ken je dat gevoel? Je bent freak, je bent de sport genegen of je bent het niet. Nu heb ik een buurmeisje van 1.85 en ze is 14. Ze groeit nog wel wat vermoed ik. Ze hockeyt… (kan niet, mag niet 😉 ) Wat ga ik doen? Ga ik het aanslingeren? Ze kennen de sport, en mogelijk heeft ze basketball al overwogen. Didier Mbenga is als lange puber ook gewoon op straat aangesproken in Antwerpen toen hij op de bus stond te wachten. En zo hoort het: erop af! Ging ballen met Willy Steveniers, en haalde de NBA …

Dus dat. We hoeven hier geen commissie voor aan te stellen. Deze maatregelen vinden hun weg wel. We zullen ons als sport hier ook maatschappelijk mee profileren, want er is bevolkingskrimp te verwachten in ons land. En laten wij als ballers dan het voortouw nemen om een nieuwe generatie voort te brengen die de banen van de toekomst kan uitvoeren en ons koffie komt brengen als we in het verzorgingshuis zitten. Jelui, gaat heen, loop een layup en vermenigvuldigt u.

Matt Haarms, 2.21 mtr – Foxsports

Goed, de volgende keer is het slotstuk van ‘Zoonne goeie hebben we nog niet gehad’. Dan kijken we over de grote plas naar hetzelfde fenomeen. Want niet alleen Lebron heeft talenten in z’n eigen huis, het zijn er ook daar veel meer.

Marnix Lamers

Over de auteur:
‘Wat speelt er’ heet deze column van Marnix Lamers (1970), over de vele facetten en betekenissen die we in ons mooie spelletje kunnen ontdekken. Marnix groeide op met zelf basketballen en kijken naar Nashua Den Bosch in de hoogtijdagen. Hij werd dus hoopsjunkie en was op z’n 16e al basketballtrainer-coach. Nu werkt hij als trainer en inspirator aan het verbeteren van communicatie, samenwerking en waardecreatie in organisaties. Zijn websites zijn http://www.nieuwewaardecreaties.nl en https://www.wayra.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.