CP3 by Basketball Totaal

Zo maar een avondje Dames EuropaCup

Het Nederlands damesbasketbal doet helaas al jaren niet mee aan de Europese club competities, Belgische en Duitse teams doen dat nog wel. Zoals eerder op deze site gemeld is, geografisch gezien,  een van de dichtstbijzijnde mogelijkheden St.Katelijne Waver (de Lotto Young Cats) in België. Dus namen we live een kijkje bij de Lotto Young Cats.

LYC werd vooraf als echte outsider gezien, hun team heeft een gemiddelde leeftijd van minder dan 21 jaar. Alle speelsters zijn zoals gewoonlijk Belgisch. Een soort nationaal Jeugdteam (CTO?) aangevuld met ervaren speelsters.

Belangrijk voor Lotto zijn Belgisch internationals Sofie Hendrickx, guard Jasmina Rosseel,  de forwards Jana Raman, Anne-Sophie Strubbe, center Sara Leemans en jeugdinternational Sien Devliegher.

TSV Wasserburg (Dui) daarentegen heeft een behoorlijke buitenlandse inbreng met Emma Cannon (Usa) goed voor gemiddeld 20.7 punten. Dit seizoen is de Letse center Anita Teilane erbij gekomen, zij ontbreekt echter nu door een zware knieblessure die ze afgelopen zondag opliep. Overige internationale inbreng va de Finse forward Tiina Sten, de Amerikaanse Melissa Jeltema, de Sloveense Martina Dover en de Australische Rebecca Thoresen.

Lotto Young Cats (Bel) tegen TSV Wasserburg(Dui).

Het is uiteindelijk een wedstrijd met een oranje randje, vanwege het feit dat de Nederlandse Joske Kuut fluit.  Met 4 echte liefhebbers gingen we op pad: te weten drie scheidsrechters en ondergetekende.

Een Duitse en Vlaamse trommel, 250 toeschouwers, gratis toegang, wat wil een mens nog meer.

De Finse Tiina Sten opent de score voor Wasserburg dat zelf zone speelt. Daar hebben de jonge Cats geen boodschap aan: in hoog tempo en met vlijmscherpe schoten is het snel 8-2. De twee- en 3-punters van de thuisploeg vallen  en Wasserburg mist veel, alleen Sten zit aanvallend in de wedstrijd 13-7. Opvallend is dat Lotto feller is in de duels, af en toe ontketend. Aangenaam om naar te kijken is dat beide teams heel snel spelen en iedereen in beweging is wat het spel aantrekkelijk maakt. Na tien enerverende minuten staat het 23-18.

In het tweede bedrijf valt Wasserburg slecht aan, en blijft Lotto met scherp schieten. Het wordt 28-22 en dan volgt een rommelige fase aan beide kanten. Lotto speelt ook slordig nu , maar houdt het initiatief: 33-27.

Ondanks een aardig hoog schotpercentage van Lotto (bijna 60%)  komt Wasserburg terug via wie anders dan Tiina Sten, Svenja Brunckhorst en Emma Cannon 36-36. Net voor rust herpakt Lotto zich en met voorsprong gaan de Vlaamsen de rust in: 41-37.

Na rust start Lotto met vier internationals:

Sofie Hendrickx, Jasmina Rosseel,  Jana Raman en  Anne-Sophie Strubbe. Men begint echter met 2 turnovers, en het duurt ruim 3 minuten voordat een van beide teams scoort.

Joske Kuut fluit goed, gedecideerd en wekt een zelfverzekerde indruk. Wasserburg loopt snel tegen 5 teamfouten aan, want inmiddels spelen de Duitsen man to man. Lotto heeft daar wat meer moeite mee.

De coach van Wasserburg krijgt na heel lang al te hebben gezeurd, dan eindelijk een technische fout en De young Cats profiteren daarvan 52-45. Maar Duitsers geven nooit op natuurlijk.

Grappig was dat terwijl een teamgenoot vrije worpen schiet, Emma Cannon een slok thee drinkt bij de bank terwijl ze nog in het veld staat.  Bij aanvang van het laatste periode is het 59-56. Opnieuw is het Sten met een driepunter , die haar in de dubbele cijfers brengt en het is 59-59. De Duitsers lopen uit naar 59-61.

Toch nog twee keer komt Lotto Young Cats op voorsprong als er nog 4 min. te spelen zijn, 68-67, mede geholpen door Wasserburg, waarbij Cannon met een echte ‘intererence’ (lees:aan netje trekken) Lotto aan 2 gratis punten helpt.

Puntje puntje dus en waar voor je geld!

Weer twee van Sten 68-69 en nog 2:52 te gaan. Beide coaches bewaren hun 3 time outs nog, want ook Wasserburg laat kansen liggen. Na een nieuwe 3 punter van Lotto is het 71-69.  Duits International Anne Breitreiner trekt de stand weer gelijk en 2 vrije worpen van

Svenja Brunkhorst zetten 71-73 op het bord. Lotto mist via Hendrix bij 1:23, de ervaren Emma Cannon scoort wel voor de Duitsen.Het wordt  73-75. Als dan een turnover volgt van Lotto lijkt het een coach spel te worden, want ze hebben al hun time outs bewaard.

Eerst een time out van Wasserburg, puntje erbij vanaf de lijn voor Rebecca Thoresen. :73-76. Opvallend dat op 24sec  geen time out  volgt van de Belgische coach!

Er volgt wederom een Belgische turnover en een fout, weer time-out van de Duitsers. Anne breitreiner naar vrije worplijn, nog 8 sec. En dus 73-77, nu wel een time out van de Lotto coach, nog steeds 8 sec. Maar de gewenste Vlaamse driepunter gaat mis op 3 sec. Anne Breitreiner bepaalt vervolgens vanaf de lijn de eindstand op 73-79.

Scores Wasserburg : Anne Breitreiner (12), Stina Barnert (10), Martina Dover, Rebecca Thoresen (4), Melissa Jeltema (8), Steffi Wagner, Tiina Sten (21), Svenja Brunckhorst (9) en Emma Cannon (15).

De andere wedstrijd in  groep (E) ging tussen het Franse Basket Landes tegen het Hongaarse Miskolc 90:71.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.