CP3 by Basketball Totaal

Zilver voor Oranje 3×3 dames

Een prachtige en unieke prestatie. De dames van oranje u18 hebben zilver gewonnen op de jeugd Olympische spelen. Een droom die uitkomt waarschijnlijk. Het werd helaas net geen goud voor de dames. Amerika bleek in de finale te sterk met 19-10.

 

Een mooi verslag van de oranje dames op de NBB site:

Unieke prestatie Nederland VU18 3×3 Basketball

De Orange Angels VU18 hebben op de Summer Olympic Games in Nanjing een prachtige en welverdiende zilveren medaille gewonnen. In de halve finale werd ´powerhouse´ Spanje overtuigend aan de kant gezet. In de finale bleef Nederland lang in het spoor van topfavoriet Verenigde Staten, maar in het tweede deel van het duel was de koek op: 19-10. De tweede plaats op een groot kampioenschap is een unicum. Niet eerder kreeg een Nederlands jeugdteam voor elkaar wat Esther Fokke, Janis Ndiba, Fleur Kuijt en Charlotte van Kleef nu in het Oranje hebben gerealiseerd.

In de halve finale tegen Spanje was te zien dat er bij beide ploegen veel spanning op stond. De meeste schoten vielen niet, ook niet die van de doorgaans met scherp schietende Orange Angels. Maar halverwege was te zien dat Nederland toch echt de bovenliggende partij was tegen een team dat met ijzersterke A-speelsters naar China was afgereisd. Toen een paar minuten voor tijd de Orange Angels de stand naar 10-5 hadden getild, werd duidelijk dat de meiden van bondscoach Peter van Paassen de finale zouden gaan spelen. Met de 11-7 einduitslag had Nederland het een stukje beter gedaan dan in de poule, toen met 13-12 van Spanje werd gewonnen.

Beter spelen was hard nodig. In de finale wachtte immers de Verenigde Staten, dat tot dan toe met iedere tegenstander de vloer had aangeveegd – alle duels werden voortijdig beëindigd door het bereiken van de maximale score van 21 punten. Zó ver zouden de Orange Angels het niet laten komen. Sterker nog, tot in het tweede deel van de ‘gold medal game’ bleven ze gelijke tred houden met de Amerikanen: 10-10. Daarna brak er een periode aan dat vooral Oranje moeilijk tot scoren kwam, geen rebounds meer pakte én in foutenlast raakte. Dat bleek dodelijk tegen de fysiek sterke tegenstanders.

De Verenigde Staten benutten al hun vrije worpen en pakten daarmee het goud. Voor Nederland lagen er vier prachtige zilveren plakken klaar. Van Paassen was er even stil van: “In het begin was ik echt sprakeloos. Ze hebben een indrukwekkend examen afgelegd door zich in zo’n sterk deelnemers zó goed staande te houden. Vergeet niet dat landen als Rusland en China hoog inzetten op 3×3 Basketball. Maar ook landen als Hongarije – met VU 17 derde van de wereld – en Spanje – hét Europese topland – waren hier met sterke speelsters uit de A-selectie. China was titelverdediger. Wij hebben ze verslagen. Ik ben heel trots op mijn meiden. Ze hebben niets cadeau gekregen. Onder het toeziend oog van onder andere NBA-superster Yao Ming en IOC-voorzitter Thomas Bach een zilveren medaille winnen. Echt een megaprestatie!”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.