CP3 by Basketball Totaal

‘Ze Winnen nooit van Uilen 1’

Uilen kampioen Dat Groene Uilen vorige week kampioen werd in Zwolle van de heren promotiedivisie. Dames 1 speelster Hanne Nijtmans was als ’embedded reporter’ mee met de Uilen en die kwam met het volgende sfeerverhaal terug.

Eindelijk is de grote dag aangebroken. Rond half 6 is het druk bij de Noorderpoort. De heren zijn al vertrokken richting Zwolle bepakt met eten en de beker van vorig jaar. Gewoon omdat het kan. De supportersbus vertrekt een klein half uurtje later. De Uiltjes, de familie en vrienden verschijnen bijna allemaal in groene outfits en met de nodige (veelal alcoholische) versnaperingen. Als de bus om zes uur wegrijdt, zit de sfeer er ook direct goed in. De liedjes worden alvast geoefend: ‘Ze winnen nooit, van Uilen 1! Ze winnen nooit van Uilen 1!’. De keeltjes moeten natuurlijk goed gesmeerd worden voordat de wedstrijd gespeeld kan worden, dus af en toe worden er nog wat andere liedjes gezongen zoals: ‘Hit me baby’ en ‘Hakuna Matata’. De eerste biertjes worden geopend en Laura loopt door de bus met mooie schmink, waardoor bijna iedereen groene streepjes, hartjes of zelfs groene wenkbrauwen heeft. Bijna aangekomen, gaat Bich nog als een soort Sinterklaas door de bus met mooie prulletjes, herriemakers, ballonnen, slingers en spandoeken. Watch out Zwolle, the Uilen are here!

Eenmaal binnen worden de supporters door Sanne en Bregje met vooraf gekochte kaartjes naar binnen geleid waar een spannende finale bezig is van de heren Eerste divisie. Zo spannend zelfs dat er een verlenging nodig is. Er klinken wat opmerkingen: ‘Als er bij ons maar geen verlenging is, het is al spannend genoeg’. We should have known better. Ondanks alle inspanningen lukt het niet om een volledig Uilenvak te claimen, maar uiteindelijk zijn er twee grote groene vakken en zijn we klaar voor de wedstrijd. De heren hebben thuisvoordeel en worden daarom als laatste voorgesteld. Let the game begin…

De sprongbal wordt gewonnen door de Uilen. Aan onze kant gaat het schot mis en aan de andere kant wordt er direct gescoord, een and-one. De hele zaal juicht, behalve twee vakken. Die zijn doodstil. Dit belooft een zware wedstrijd te worden. Gelukkig volgt er direct een score aan onze kant en de Uilen zijn weer in de race! En dat niet alleen, de Uilen spelen een heel goed eerste kwart. Rico maakt een aantal mooie scores en er staat na 10 minuten een comfortabele 21-11 op het bord. Met een snoeihard blok van Luuk zijn de Uilen in tha house! Het Uilenpubliek kan even ademhalen, maar deze adempauze is van korte duur: Red Giants maakt een comeback en binnen enkele minuten staat het weer gelijk. De rest van de wedstrijd gaat het gelijk op, puntje voor puntje. Ondanks dat de Uilen af en toe een run maken en hierdoor 5 of 9 punten voorstaan, blijft Red Giants terugkomen tot een gelijke stand. De spanning is om te snijden. Erik, Ata, Yannick en Rico brengen knap de bal op tegen de enorme druk van Meppel. Frank, Luuk en Lex bikkelen onder de baskets en pakken de nodige rebounds voor de Uilen. Jonah, Daan en Mark-Peter zorgen voor veel beweging in de aanval rondom de driepuntslijn. Elke score is van levensbelang en na elke score barst óf het Meppelse publiek óf het publiek van de Uilen in luid gejuich uit. Tegen het einde van het vierde kwart zorgen een drietje van Jonah en een drive van Yannick voor een voorsprong van 61-56 en het lijkt gunstig uit te pakken voor de Uilen, maar Meppel toont veerkracht en maakt weer een comeback: het staat gelijk. De Giants krijgen met een stand van 63-63 op het bord nog een kans op een drietje die, gelukkig voor de Uilen, gemist wordt en ze missen daarna nog twee belangrijke vrije worpen. Het schieten van vrije worpen moet geen pretje zijn in Zwolle met aan beide kanten heel veel publiek dat schreeuwt, zwaait en toetert. Of heel erg vals toetert in Liesbeth haar geval. Het spel gaat verder en met luttele seconden op de klok mist eerst Groene Uilen een kans, waarna Red Giants een lay-up mist. Bal voor de Uilen. Mark-Peter krijgt nog een kans op een drietje, maar weet deze nét niet te verzilveren. Het wordt overtime!

Frank opent de score van de Uilen in de eerste overtime en zet hiermee de Uilen op een kleine voorsprong. Maar ook Meppel scoort. Rico pakt nog een knappe aanvalsrebound en maakt deze af: weer +2 voor de Uilen! Helaas zouden de Giants de Giants niet zijn als zij niet in de tegenaanval zouden gaan. Ze komen zelfs op een voorsprong van een punt 68-67. Een vrije worp van Mark-Peter zorgt ervoor dat de stand weer gelijk wordt. Voor beide ploegen zijn er kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar alles gaat mis. Met nog enkele seconden te spelen heeft Red Giants de bal en komt er nog een lange swingpass… Maar Luuk slaat de bal weg! Nog een verlenging!

De spanning is ongekend. Red Giants knalt er meteen een drietje in en begint de overtime met drie punten voorsprong. De Uilen laten zich ook zien en maken belangrijke scores. Yannick schiet nog twee vrije worpen erin en zorgt zo voor een voorsprong van 3 punten. Daarna maakt hij het af door ook nog een laatste vrije worp te verzilveren. 4 punten verschil met nog 7,5 seconden op de klok. Dit kan niet meer fout gaan. Het drietje van de Meppelers baat niet: de Uilen zijn kampioen! Captain Erik haalt de beker op en het groene feestje barst los. Nadat de spelers met elkaar, hun familie, vrienden en vriendinnetjes de overwinning hebben gevierd in Zwolle, vertrekt de partybus weer terug naar Groningen. De afterparty in de Enzo gaat van start. Er worden nog wat coupletten gezongen van ‘We are the Champions’ en de nodige drankjes worden genuttigd. Als het inmiddels licht is, zwerven er nog wat Uiltjes met medailles om of met groene strepen op hun wangen door de stad. Ata stopt nog even zijn twee bekers in, het feestje is ten einde.

De Uilen vallen in slaap met slechts één gedachte: ‘Ze winnen nooit, van Uilen 1! Ze winnen nooit van Uilen 1!’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.