CP3 by Basketball Totaal

Zaza

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het voelt tegelijkertijd als lang geleden en als de dag van gisteren. In de (na)zomer van 2015 stond het Nederlands mannenteam op het EK, in Zagreb. Hopelijk komen er in de komende jaren meer herinneringen bij, vooralsnog moeten we het hiermee doen.

In dat basketbalmaffe Kroatië was het heerlijk werken, en bovenal was het een kans om wereldsterren in actie te zien. Βασίλης Σπανούλης bijvoorbeeld, of Kill Bill zo u wilt. En we kregen geen Goran maar wel Zoran Dragic. Verder was daar de Greek Freak, over wie ik toen in Zagreb zwoor dat ik hem nooit meer anders zou noemen.

Lijstje
Toch, voor de volledigheid: Giannis Antetokounmpo. Als ik Nederlands international was, dan ging de wedstrijd tegen hem op mijn lijstje. Hij behoorde dit seizoen net niet tot de conversatie over de NBA MVP, maar het scheelde weinig. Met die eurostep-dunks van hem. Wat een bizarre atleet en wat gaan we daar nog veel van horen/over lezen.

Eenzame vandaal
Nederland nam het toen ook op tegen Georgië. Weet, nee: voelt, u nog steeds die blijdschap toen we daarvan wonnen? Langs het hotel waar ik toen verbleef, liep een eenzame supporter van dat land op weg naar de Zagreb Arena, wat nog een aardige wandeling was. Vlag over zijn schouder en alles. Hij riep nog net niet in zijn eentje ‘hondenlullen!’, althans niet in een taal die ik machtig was.
Aan het einde van de dag had Nederland zijn eerste (en helaas enige) zege te pakken. Robin Smeulders werd de held van de dag door op assist van Charlon Kloof raak te gooien, maar die actie werd voorafgegaan door een steal van Mohamed Kherrazi op … Zaza Pachulia.

Journeyman
O ja, die center van Georgië, enigszins op leeftijd en hij zou altijd een journeyman zijn in de NBA. Opeens werd Zaza gehaald door een team dat een serieuze kans maakt op het kampioenschap in de NBA. Omdat de Golden State Warriors Kevin Durant vastlegden, moesten ze ook wat ongunstige contracten afstoten. Het team moest echter wel gevuld. Dus was Zaza een goede optie.

Trivia
Zullen we even wat trivia eruit gooien over deze misschien wel belangrijkste speler van de Warriors? Hij werd geboren als Zaur en heeft de Turkse nationaliteit hoewel hij dus voor Georgië speelt. Een jaar of vier geleden pakte hij 21 rebounds in een wedstrijd tegen de (hopeloze) Nets, waarvan 18 aanvallende.

Voet
En een paar dagen geleden zette hij zijn voet onder de voet van Kahwi Leonard, een van de kandidaten voor de prijs van waardevolste speler in de NBA en de beste speler van (‘mijn’) San Antonio Spurs. Leonard was al geblesseerd aan zijn enkel en kon vervolgens helemaal niet meer verder.

Bewust
Onmiddellijk ontbrandde er een discussie. Was het opzet of niet? Ik heb het een paar keer teruggekeken, en natuurlijk was het opzet. Waarom, het kan toch gebeuren? Ja dat kan. Maar als u op basketbal zit, weet u ook wat er gebeurt als u uw voet daar neerzet waar uw opponent gaat landen. Dat weet u al vanaf jonge leeftijd zelfs. Als u zoiets zou doen, zou u uw tegenstander bewust blesseren, of ieder geval het risico lopen dat zoiets gebeurt. Willens en wetens.
In het slotweekend van de voetbalcompetitie zag ik iemand met twee gestrekte benen op de enkels van zijn tegenstander inglijden. Hij kreeg rood, en waagde het zelfs om daartegen te protesteren. Het gewricht brak namelijk niet, of zo. Nu houd ik wel van een beetje mannelijk spel. Maar iemand met opzet belemmeren om zijn vak uit te oefenen, bah.

Extra lastig
De Spurs raakten hun beste speler kwijt. Zaza kreeg een fout, maar zelfs al zou hij voor het leven worden geschorst (of voor de tijd dat het slachtoffer eruit is; neem dat eens mee, sportbonden), dan nog is het nadeel van San Antonio veel groter dan dat van Golden State.
De uitkomst van de serie stond nooit vast, en wellicht zouden de ‘Dubs’ sowieso winnen. Voor het team met een van de beste coaches aller tijden wordt het nu wel extra lastig. Volgens mij was het Nico de Jong die bij voorbaat wraak nam door een flinke elleboog in het gelaat te planten van Zaza, in 2015. Maar geweld lost nooit iets op. Die steal van Mo was veel lekkerder.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.