CP3 by Basketball Totaal

Zaterdag D-Day voor ZZ Leiden

Wil de regerend landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden als de nummer vier met thuisvoordeel aan de play-offs beginnen, dan moet er zaterdagavond worden gewonnen van Landstede Zwolle. Tegen Matrixx Magixx konden de Leidenaars het donderdagavond in extermis niet bolwerken. Na verlenging won de thuisploeg met 85-84. Leiden staat nu vijfde met twee punten achterstand op Zwolle en twee punten voorsprong op Wijchen. Afhankelijk van de uitslag zaterdag in Groningen, waar Matrixx Magixx op bezoek moet, kan ZZ zelfs nog als zesde eindigen.

Een eindsprint die in ieder geval nog tot de bovenste helft van het play-offschema moest leiden, leek tegen de minder goden van de Dutch Basketball League ingezet, maar Zorg en Zekerheid kon er in Arcus geen vervolg aan geven. vooral het schot liet de Leidse ploeg in de steek. Michael Schachtner – juist op het laatste moment teruggehaald vanwege zijn schot – bleef bijvoorbeeld op drie uiterst magere puntjes (1 uit 5 schot) steken. Hoewel Leiden aan het eind op acceptabele percentages eindigde, was het toch het matige schot dat ervoor zorgde dat ZZ vrijwel de gehele wedstrijd achter Matrixx Magixx aanhobbelde. Pas toen coach Toon van Helfteren corrigerend optrad en Kevin Thompson beter in stelling werd gebracht, kwam Leiden ‘in the paint’ beter door.

Thompson liep al aan het eind van het derde kwart tegen zijn vierde fout aan, een kwaal die de trage center wel vaker opbreekt. Dit keer echter was het in Leidse ogen niet de onbeholpenheid van Thompson, maar de falende arbitrage die voor een zware foutenlast zorgde. Zowel Joshua Duinker als Kevin Thompson moesten vroegtijdig met een maximum aan fouten naar de kant. “Ze werden de wedstrijd uit gefloten,” zei Van Helfteren in het Leids Dagblad. “Het was weer eens schandalig.”

Het verschil in het aantal fouten (25 om 21) was niet de factor waarover Van Helfteren struikelde. De Leidse coach ageerde vooral tegen de willekeur waarmee zijn centers op de bon gingen, terwijl Sjors Poels en Nick Oudendag met behoorlijk fysiek spel met name het gevaar Duinker mochten neutraliseren. Beiden kregen 4 fouten mee en haalden moeiteloos het einde.

Van Helfteren kon in Wijchen niet beschikken over de zieke Kasper Averink en speelde daardoor met een rotatie van acht man. Voor de extra vijf minuten bleven er van de tien kleine negertjes nog maar zes over. Bij Matrixx woog het onbreken van Kelvin Martin door de veel gunstiger foutenverdeling minder zwaar.

Dat Leiden vijf extra minuten kreeg om de zege binnen te halen, had het te danken aan DeJuan Wright, die vlak voor het einde van de reguliere speeltijd attent was bij een misser van Whit Holcomb-Faye. Daar ging een vijf seconden overtreding van Magixx aan vooraf. Bij 75-75 brak de verlenging aan, omdat Patrick Richard zich in de laatste negen seconden van de gebruikelijke veertig minuten niet meer tot een doeltreffend schot kon dribbelen.

In de verlenging maakte Matrixx tien en ZZ negen punten. Acht van de tien Wijchense punten werden geproduceerd vanaf de vije worplijn. Leiden kreeg in de extra vijf minuten geen enkele vrije worp te nemen. De fout die vier seconden voor tijd tegen Worthy de Jong werd gefloten, was minimaal dubieus. Ook dit keer hield Patrick Richard de spanning er maximaal in. Op 84-84 miste hij zijn eerste vrije worp, maar de tweede was raak voor 85-84. Holcomb-Faye slingerde vervolgens nog wel een nooddriepunter naar de ring, maar de overwinning bleef in Wijchen.

 

MATRIXX MAGIXX WIJCHEN – ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN  85-84  (22-18, 42-35, 60-57, 75-75)

20140417 wijc_leid 3174 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.