CP3 by Basketball Totaal

Yannick Franke & de NBA Draft vannacht

NBA_Draft_2015

Vanavond vindt de jaarlijkse NBA Draft plaats. Brooklyn is vannacht vanaf 1 uur Nederlandse tijd het epicentrum van het profbasketball. De Timberwolves hebben de eerste pick, gevolgd door 3 legendarische franchises die compleet aan lager wal geraakt zijn: de Lakers, de 76ers, en de New York Knickerbockers. Zien we supertalent Yannick Franke straks in de NBA?

Volgens zijn zaakvertegenwoordigers bij het gerenommeerde kantoor Court-Side (gerund door onder meer voormalig NBA-speler Geert Hammink), is Franke een reële optie om naast NBA-commish Adam Silver op het podium te staan, en een van de 60 petjes in ontvangst te nemen. Het zou een geweldige prestatie van de net 19-jarige Haarlemmer zijn, die in de etalage gezet wordt als ‘combo guard’ en zelfs SF, hoewel wij in hem toch een pure ‘2’ zien, en geen point. Of hij nu 6’4″ of 6’5″ is, het kan beide kanten uit volgens zijn officiële profiel, maar laten wij het houden op een ruime 1.90 meter.
In een Draft die dit jaar (aan de top) gedomineerd zal worden door de veelal zo schaarse big men (Towns, neefje (van Emeka) Jahlil Okafor, Cauley-Stein, “Frank the Tank” Kaminsky, en Letlands superman Porzingis … de nieuwe Nowitzki?), zullen we de getalenteerde Franke sowieso niet terugzien.
Als ‘internationale’ speler (de NBA Draft heeft hier minstens net zo ingewikkelde formules voor, als de FIBA …) is hij over drie jaar (2018) ‘pas’ verkiesbaar, omdat je 22 moet zijn (geworden) in het kalenderjaar waarin de betreffende Draft gehouden wordt.
Drie jaar is natuurlijk een hele mooie periode voor de jonge Yannick, wiens opa en vader ook zeer succesvolle spelers waren, om zich te blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld bij een topclub in Nederland, op het EK (2015 en/of 2017), in de Europacup, en/of bij een club in het buitenland. Als zijn groei zo blijft accelereren als afgelopen seizoen, waarin hij topscorer werd van de DBL (de eerste Nederlander sinds de eminente Marcel Huijbens, die dat presteerde), is er zonder meer een reële kans dat we Franke het NBA Draft podium zien beklimmen in 2018. In de tweede helft van het recente DBL-seizoen haalde hij een gemiddelde van 25 punten per wedstrijd. Doorgetrokken naar de 48-minuten-potjes in de NBA, zou dat 30 zijn 😉 !

Uiteraard kan hij, zelfs als een draft pick niet bewaarheid wordt, als undrafted speler uitgenodigd worden voor een van de team-kampen, en zo wellicht een vast of een tijdelijk contract verwerven. Dat kan in 2018, maar ook in latere jaren.
Ook is het denkbaar, dat Franke straks wel gedraft wordt, en dat de eigenaar van zijn NBA-rechten hem eerst in Europa laat rijpen, zoals momenteel met Henk Norel (gedraft door Minnesota) gebeurt, en eerder met o.a. NBA-kampioen Francisco Elson die net als Norel in Spanje speelde.

De trend die al diverse jaren zichtbaar is, namelijk het grote aantal niet-Amerikanen (van Canadezen tot Chinezen) in de NBA, en dus ook in de NBA-Draft, zal zich ook aanstaande nacht laten gelden. Hoog aangeschreven staan, naast de al genoemde Let (danku, hpc Blizzards) Porzingis, spelers uit Kroatië (hello, Orange Lions), China, en Litouwen.

Na de winst van Golden State in de recente NBA-finale, is in de Amerikaanse sportprogramma’s een debat losgebarsten over ‘positieloos’ basketball. Bij de Draft komt dat straks o.a. neer op de vraag, of je “altijd” voor lengte moet gaan. Lengte kun je niet leren, tenslotte?! Voor het eerst sinds jaren is er ruim een handvol legitieme centers beschikbaar, of minstens jongens à la New Orleans’ Anthony Davis (big shoes to fill …), die 2.10+ zijn en een inside game combineren met snelheid/running the floor & ballhandling + schotvaardigheid. Over het algemeen hebben big men wat meer tijd nodig om zich in de NBA te laten gelden (denk aan onze Rik Smits, die vooral een lastig 2e jaar had), dus als je ze draft, moet je wellicht wat geduld hebben. In recente jaren zijn er diverse big men met een (zeer) hoge draftpositie geweest, die hopeloos door de mand vielen. Alhoewel je van kleinere spelers ook aardig dramatische lijstje kunt maken …
De mannen van Golden State lieten zien dat bv. een line-up met Harrison Barnes (!) als langste man, zelfs een kampioenschap kan opleveren. Dus moet je niet ‘gewoon’ de beste speler kiezen, geheel los van zijn positie? Dit zou in het algemeen goed nieuws zijn voor de vele internationale talenten, die in het algemeen meer allround zijn (positiespel, skillset, basketball IQ) dan de jongens die een NCAA-opleiding hebben genoten.
Al met al een dilemma voor ploegen als de Lakers, Sixers, en (vooral) Knicks, die vre-se-lijk slechte seizoenen (en, in Lala Land & the Big Apple, torenhoge salarissen) hebben laten zien, en die mede vanwege hun 70-jaar-lange reputatie onder grote druk staan om verdraaid snel te verbeteren. De vergelijking met legendarische draft-kanjers als respectievelijk Alcindor (Abdul-Jabbar) / O’Neal, Chamberlain / Moses Malone (en mijn favoriet Darryl Dawkins), en Reed / Ewing, is al snel gemaakt als je het over deze drie ploegen hebt. Ookal werden deze topspelers niet allemaal gedraft door het team waar ze uiteindelijk de grootste furore mee maakten.

Terugpeddelend naar Yannick Franke, de ex-speler van Zorg en Zekerheid Leiden, de guard van Challenge Sports Rotterdam en (vooralsnog?) het Nederlands Team: hij werd eerder door de website Draft Express op nummer 41 gezet! Dat is echter wel een lijst met enkel niet-Amerikanen. Pikant is, dat we op die lijst een Kroaat, twee Macedoniërs, en een Griek (nee, dit is niet de intro van een mop) terugvinden. Vier mannen die ongetwijfeld in de picture zullen zijn voor Oranjes groep tijdens de aankomende EuroBasket in Zagreb.
Mocht Franke ooit de NBA halen, dan is dat misschien nog wel meer bijzonder dan zijn voorgangers, zoals Sven Nater, Rik Smits, Geert Hammink, Francisco Elson, Dan Gadzuric, Serge Zwikker & Henk Norel (alleen gedraft, niet gespeeld), en Mike Nahar (idem; wel een Europacup gewonnen overigens!). Na Henry ‘Hank’ Beenders (maar dan hebben we het wel over geboortejaar 1916!) zou Yannick Franke de eerste small(er) guy zijn die met een Nederlands paspoort de NBA (Draft) haalt.
Franke heeft nog drie jaar om te groeien, met als tussendoel in 2018 wellicht de NBA Draft, of wellicht nog belangrijker rond die tijd, een plek in een sterke buitenlandse competitie. Of hij dit jaar al de laatste 12 van Oranje zal halen, gaat de komende weken duidelijk worden. Wat nu meteen al helder is, is dat zijn bravoure, ambitie, en snelle groei bijdragen aan het steviger op de kaart zetten van het vaderlandse basketball. Tot en met de NBA Draft aan toe.

PS: Twee topspelers met Nederlandse namen volgen wij ook voor u. Sam Dekker van NCAA-finalist Wisconsin zal hoogstwaarschijnlijk gekozen worden. De forward staat totnogtoe bekend als een wisselvallige speler, vandaar dat er onzekerheid is of hij hoog (top-10?) of laag (2e ronde pas?) zal reiken. Zijn recente interview is mét zekerheid heel aardig. Hij ging daarin door op de vraag of je zijn spel ‘automatisch’ moet vergelijken met andere blanke spelers, of gewoon met “spelers”, punt.
Fred Vanvleet (Van Vliet), de potige guard van Wichita State, speelt nog een jaar als (senior) student, dus hem zien we in principe volgend jaar bij de Draft.

11 reacties

 1. Het zou echt waanzinnig fantastisch zijn als hij (Yannick) ooit de NBA zou halen. 🙂
  Ik vind het trouwens wel een goed idee om de leeftijd waarin je verkiesbaar mag zijn in de Draft te verhogen naar het kalenderjaar waarin je 22 wordt. Als ze Kobe Bryant nog drie jaar extra hadden opgeborgen op college dan had hij de beste basketballer aller tijden Michæl Jordan op de All Time Scorers List nog lang niet gepasseerd natuurlijk. 😉
  Er is altijd veel discussie of Kobe niet beter zou zijn als MJ maar die heeft zes Championships Ringen waar Kobe op vijf is blijven steken en bovendien is Jordan NCAA kampioen geworden met The UNC Tar Heels en dat is ook iets (NCAA Kampioen) wat Kobe niet kan zeggen. Voor mij blijft MJ verreweg de aller beste basketballer aller tijden.

  Buiten dat Yannick uiteraard een Nederlander is maakt het feit dat hij de 3th Generation Franke is dit geheel extra VET. Het is echt zeer spijtig dat Opa Wim dit allemaal niet meer kan meemaken. :'(
  Veel succes met de Draft Yannick. (y)

 2. Internationale spelers zijn in het jaar dat ze 22 worden automatisch beschikbaar voor de draft, maar kunnen eerder ook al gekozen worden. Zo is Hezonja 20 en Porzingis nog maar 19. Franke zou wat geboortejaar betreft volgend jaar al gekozen mogen worden. Het zou dus niet tot 2018 hoeven duren eer hij zijn naam door Adam Silver genoemd hoort worden.

 3. Arie in 't Veld

  Merci Tiez.
  Als ik het goed heb begrepen (wat soms hoogst onwaarschijnlijk is), moet je jezelf expliciet als Early Entry aanmelden voor je 22e (wat Franke nu niet heeft gedaan dacht ik, maar idd in 2016 of 2017 alsnog kan doen). En anders ben je (pas) op je 22e automatisch (zonder dat je dat aan hoeft te geven) verkiesbaar. Voor niet-internationale spelers (en daar is een uitgebreide definitie voor) ligt het wat anders.
  Mijn ahum wijsheid komt via https://en.wikipedia.org/wiki/Eligibility_for_the_NBA_draft#Automatic_eligibility

 4. Wat een onzin stuk……gesponsord door Pa Franken? Achterkamer politiek kan werken in basketland Nederland maar zeker niet in de NBA.

  • Arie in 't Veld

   u kunt altijd nog personal motivator worden, beste JJ (tenzij u dat wellicht al bent natuurlijk)

   • Niks tegen Yannick. Ik wens hem alle succes – maar enige realiteit zou beter zijn. Rotterdam heeft al derde seizoen top scorer in de DBL – en kan amper winnen van zwak Amsterdam en Weert. En ondanks 25+ punten heeft Franken geen enkele wedstrijd gewonnen voor zijn team. Wel verloren met zoveelste geforceerde schot. Basketball is en blijft team sport (Golden State als voorbeeld misschien?). Ik ben zeer benieuwd wat zou met hem gebeuren als hij maar een jaar in Duitsland of België zou spelen. Waar Pa in geen enkel bestuur of advies orgaan zit….

 5. Niks tegen Yannick. Ik wens hem alle succes – maar enige realiteit zou beter zijn. Rotterdam heeft al derde seizoen top scorer in de DBL – en kan amper winnen van zwak Amsterdam en Weert. En ondanks 25+ punten heeft Franken geen enkele wedstrijd gewonnen voor zijn team. Wel verloren met zoveelste geforceerde schot. Basketball is en blijft team sport (Golden State als voorbeeld misschien?). Ik ben zeer benieuwd wat zou met hem gebeuren als hij maar een jaar in Duitsland of België zou spelen. Waar Pa in geen enkel bestuur of advies orgaan zit….

  • Jaloers ?!!
   ik ?!!
   Nee joh dat lijkt alleen maar zo…..
   Schoenmaker blijf bij je Leest !!!
   @Jan Jansen je bent zeker blij dat de Tour de France volgende week begint ?
   Ik heb trouwens nooit geweten dat Yannick de zoon was van Donar coryfee John Franken ?!!
   Yannick is de eerste Nederlandse Topscorer van de DBL in tien jaar tijd. In 2004 was het Marcel Huijbens en Donar werd kampioen. Straks ga je ook nog suggereren dat Huijbens een Ego was en dat Basketball een Team Sport is en dat Marcel met zijn Team toen niet eens van Donar kon winnen…. Lijkt mij gekken werk ?!!
   Michæl Jordan was in 1988 , 1989 en 1990 topscorer van de NBA maar hij kon met zijn Team niet ééns van The Detroit Pistons winnen , want ja Basketball is een Team Sport etc etc etc.
   My Lord waar hebben we het over.
   Yannick is wel Topscorer van de DBL waar de Top Scorer normaal gesproken een Amerikaan is ,
   En dat op zeer jonge Leeftijd al , dus mijn vermoeden bestaat beste meneer Jansen dat hij toch wel één van de grootste Talenten van Nederland is op dit moment en dat als Pa echt de Bestuurlijke Advies Organen dusdanig kon beïnvloeden dan had hij er wel voor gezorgd dat zoon Yannick bij ‘s-Hertogenbosch , Leiden of Groningen zou spelen inplaats van Rotterdam denk je niet ?!!
   Dus ik zeg op mijn beurt dat jou reactie neigt naar Jaloezie en Afgunst ten top ?!!

 6. Gek genoeg ben ik het eens met JJ!

  Ja, Yannick is een fantastisch Nederlands talent maar speelt inderdaad in de kelder van de eredivisie bij een team wat naast hem weinig tot niks heeft en die jongen kan letterlijk elk schot, elke aanval nemen (beetje zoals LeBron in de finale).

  Als ik hem bijvoorbeeld vergelijk met Jessey Voorn had ik een aantal jaren geleden sowieso voor Voorn gekozen. Kijk waar die nu speelt?

  Daarnaast spreek ik uit enige ervaring wat betreft NBA (Ben vorig jaar 3 maanden gaan werken voor een van de premier trainingslocaties) waar ik het geluk had met meerdere huidige NBA’ers samen te werken. Toevallig had ik daar een ander NL talent bij me (die op dit moment een aantal stappen verder is dan Yannick, Al zeg ik overigens niet dat Yannick op die leeftijd ook zo goed kan zijn) en deze jongen had het niet makkelijk daar, en dan heeft hij enkel tegen 11/12/13 mannen gespeeld van NBA teams.

  Ja, Franke heeft talent.. Ja, Franke kan een van de betere NL basketballers worden maar laat dat hem maar eerst doen de komende 3 seizoen voor we over de NBA gaan beginnen.

  • @Mixxed Up. Wat mij dus ontzettend verveeld bij zulke onderwerpen is dat er altijd weer gezeikt moet worden over zaken als dat Pa in besturen en/of advies organen zit. Dat soort jaloerse geneuzel hebben we niks aan. Het moet wel ergens over gaan toch ?!! Voor wie vandeweek goed heeft gekeken naar het filmpje over DeWayne Johns en Rodney Butts (Nashville Tennessee – Urk) en goed heeft opgelet heeft opgemerkt dat er in dat filmpje is gezegd dat er in Amerika veel goeie spelers zijn maar dat misschien maar 1 op 1000 Amerikaanse Talenten de NBA ook daadwerkelijk haalt. Je moet opgemerkt worden door de scouts Als je op een grote universiteit speelt val je sneller op en heb je een grotere kans dat de scouts je opmerken en als je op een kleine universiteit speelt of bij Challenge Sports Rotterdam dan wordt je niet ééns opgemerkt. De kans dat Yannick Franke het ook daadwerkelijk ooit tot de NBA zal schoppen is dus te verwaarlozen. Zeker omdat hij geen Lengte heeft van 215+cm. Hij heeft enorm veel talent en is de eerste Nederlandse Topscorer van de DBL na Marcel Huijbens , normaal gesproken valt die eer ten deel aan een Amerikaan en als je dat op die leeftijd al in je hebt dan kan je gerust wel wat. En dat hij de Nationale Topscorer is dat heeft niks te maken met het feit dat Pa al dan niet in besturen en advies organen zou zitten dat heeft hij zelf gepresteerd. Dus ik zou graag zien dat dat gezeik voortaan achterwege zou blijven. 😉
   Geert Hammink , Francisco Elson & Dan Gadzuric hebben ook allemaal in de NBA rondgelopen maar als je het aantal speelminuten die deze heren toebedeeld kregen van hun coaches gaat zetten tegenover Rik Smits dan is het duidelijk dat er maar één echte Nederlandse NBA Speler is en dat dat Smits is. Laten we vooral eerlijk en realistisch blijven en dat is dat Yannick Franke op dit moment één van de grootste Nederlandse Talenten is en daar gaat het in dit verhaal geloof ik om ? 🙂

 7. Dan kan ik me vinden in je mening JP! Yannick is zeer zeker een uniek talent. Was het overigens niet eens met de stelling over vader etc. etc. Vind dat dat los staat van de speler.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.