CP3 by Basketball Totaal

Wrap Up Eredivisie en wat gaat er komen?

Het seizoen is ten einde en Donar is terecht kampioen geworden. Surprise van het jaar werd natuurlijk BC Apollo en teleurstellingen waren er ook voldoende. In Leiden werd het contract van Casteels niet verlengd en ook Sam Jones mocht vertrekken in Den Bosch. Wat gaat er nu gebeuren?

De meest prangende vragen zijn natuurlijk de coach vraagstukken, maar ook zeker of er volgend seizoen nog acht clubs in de competitie zitten?

Weert lijkt komend seizoen gewoon door te gaan, terwijl elk seizoen natuurlijk de vraag rijst of er voldoende budget is. Die vraag stellen geeft al direct aan dat het geen vetpot gaat worden in Weert, dus een coach zal moeten roeien met de weinige riemen die er zijn. Van Kempen en Ormskerk zijn er in ieder geval niet meer bij, dus dat is al een flinke slok op een borrel.

Ook in Leeuwarden klonk de noodklok aan het einde van vorig seizoen. Een aantal jaar geleden stond de trotse Friese club al eens in de finale, maar het is elk jaar moeilijk om een goed budget samen te stellen. Ook komend seizoen zal dit dus niet anders zijn. Zonder Michael Schuurs, want de club en Schuurs zijn uit elkaar.

En dan ZZ Leiden. De club en de fans waren zeer teleurgesteld in het behaalde resultaat en dat resulteerde in het ontslag van Casteels. Wat gaat er nu gebeuren in Leiden. Het basketball was absoluut aantrekkelijker om te zien, dan in de jaren daarvoor, maar minder succesvol. Ook de doorstroming van de jeugd was niet best in Leiden. Een opdracht dus voor de volgende coach.

Er zijn natuurlijk direct sollicitatiebrieven binnengekomen in Leiden, maar de kunst is het om niet te snel naar een coach te grijpen in Leiden. De achterban is zoals altijd onrustig en wil snel namen horen. De club doet er goed aan een juiste keuze te maken. De namen die in Leiden circuleren zijn: Richard den Os, Hakim Salem, Sam Jones en Ferry Steenmetz. Alle vier de coaches zijn gewend om met jeugd te werken, maar welke coach past bij het kritische publiek?

Ook in Den Bosch is er een nieuwe coach nodig. Toon van Helfteren is daar de meest gehoorde naam. De bondscoach solliciteerde openlijk naar een job in het reguliere seizoen en Van Helfteren en Den Bosch is een goed huwelijk gebleken in het verleden. De Bondscoach werd ook gehoord in het rijtje bij Leiden, maar dat is een no-go van bestuur en businessclub. De coach heeft zich nimmer laten zien in Leiden gedurende de competitie dus een herstel lijkt niet aan de orde. In Den Bosch past ook Salem en Steenmetz. Beide hardwerkende coaches, die in de Amsterdamse succesvolle school de opleiding hebben genoten.

Kortom het gaat een mooie zomer worden…. Met wellicht nog een nieuw team in de eredivisie erbij, maar dat is nog hard werken voor de FEB.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.