CP3 by Basketball Totaal

WNBL Powerrankings

Met de splitsing van de competities in dames eredivisie en dames promotiedivisie  is het misschien niet heel noodzakelijk meer om een powerranking te maken voor de dames eredivisie, maar de donkere dagen rondom de oliebollen zijn bij uitstek de dagen die zich lenen voor lijstjes dus daarom de eerste aflevering van de WNBL Powerrankings.

1. Binnenland /Rotterdam was al bij de Supercup aanwezig in de top van de liga, maar kreeg daar een stevige oorwassing van Probuild Lions dat zo de eerste prijs van het seizoen pakte. Daarna raakte de formatie van Joost van Rangelrooij op dreef, resulterend in een buitengewoon dominante winst in de Final Four. Waar gehoopt werd op meer tegenstand dan in de poule, werd het een 40 punten overwinning op Lekdetec.nl. ‘We zijn geen 40 punten beter dan Bemmel’ zei coach Joost van Rangelrooij al snel na de finale, maar het spel van de Rotterdamse Barendrechters maakte wel indruk. Verdedigend zat het potdicht, en aanvallend waren er beide dagen mooie dingen te zien via Zera Butter, Nathalie van den Adel en een imponerende Leonie Kooij. Een kleine domper op de feestvreugde in Rotterdam is het vertrek van Nathalie van den Adel naar Frankrijk, maar er blijft voldoende kwaliteit over om de eerste plaats op de  Powerrankings te blijven innemen. De vraag is wel hoe de ploeg het vertrek van van den Adel opvangt.

f4 leonie kooij

foto: Kees Kulk

2. Lekdetec.nl won in eigen huis knap van Probuild Lions en sprak daarna hardop over de landstitel. Met de zeker niet mindere ploeg dan vorig jaar mag daarover nagedacht worden, maar in de finale van de Final Four werd de ploeg van Bart Sengers aan alle kanten overlopen door Binnenland. Natuurlijk speelt het mee dat Anouk Biesters nog niet topfit is, en ritme mist. De international heeft de gave om haar ploeg sterker te maken dan de som der delen. Een gave die de ploeg absoluut nodig heeft, want tegen Binnenland was de vechtlust snel uit de ploeg. Iets wat jammer is, want met de zusjes Bettonvil, Jacobine Klerkx en Karin Kuijt als omlijsting heeft Bemmel een prachtige basisvijf. Zeker Klerkx heeft zich dit jaar stormachtig ontwikkeld, en dan heeft coach Sengers op de bank nog schutters als Gabrielle van den Bosch of Yordi Kathmann.

3. CTO Amsterdam verliest in het kerstreces Janine Guijt die de stap maakt naar Canada om op college verder te bouwen aan haar carriere. Een gevoelig verlies voor de Amsterdamse jeugdploeg die een flink nieuw gezicht laat zien dit jaar. Laura Cornelius heeft zich ontwikkeld tot de beste guard in de competitie, en lijkt rijp voor een stap naar het buitenland. Coach Remy de Wit moet het nog enige weken stellen zonder powerforward Britt Zappeij die aan het herstellen is van een operatie, maar heeft met Emese Hof onder de borden een troef die het tegen bijna alle centers in de competitie prima rooit. De finale van de Final Four was nog net een brug te ver voor CTO, maar het zou niet heel verrassend zijn als ze in de playoffs heel ver gaan komen.

4. De Wit Grasshoppers draaide een fatsoenlijke eerste seizoenshelft, waarbij het wel twee keer struikelde over Binnenland/Rotterdam. In de overige wedstrijden weet coach Ivo Boom zijn ploeg goed op de rails te krijgen, waarbij Ingrid van der Plas en Inez van Hulsen indruk maken. In de Final4 is het weer Binnenland wat uit de koker komt rollen. Grasshoppers heeft weer geen antwoord op de sterk spelende Rotterdammers, maar komt uiteindelijk nog redelijk terug en verliest met maar dertien. De ploeg toont kwaliteiten, en misschien wel meer dan ze zelf doorhebben. De grote uitdaging ligt voor coach Boom in het zijn ploeg leren om winnend basketball te gaan spelen. Dat blijkt al jaren op seniorenniveau andere koek dan in de jeugd waar Grasshoppers grossiert in titels.

f4 Ingrid van der Plas

foto Kees Kulk

5. Loon Lions startte het seizoen met soevereine winst in de Supercup en leek weer op weg naar een topseizoen. Tot blessures de ploeg gingen teisteren, en er zelfs een losing streak van twee genoteerd werd. US won in Landsmeer, en even later was ook Lekdetec te sterk in de uitwedstrijd van de ploeg die voor het eerst in jaren niet Laki Lakner aan het hoofd van de ploeg laat zien. Geinspireerd door de aankndiging van de nieuwe sponsor nam Loon Lions revanche op Lekdetec en US maar voor plaatsing in de Final Four was het te laat. Voor de tweede helft trokken de Lions Keisha Mosley aan. Zij moet Nadine Boessaart gaan ondersteunen onder de borden. Boessaart stootte voor het eerst door naar de selectie van het Nederlands damesteam. Een mooie bevestiging van een sterk seizoen.

6. DOZY den Helder kreeg met Ton Bootsman een nieuwe technische man die mix heeft van jonge talenten en ervaren krachten. Ervaren krachten? Jazeker, want nadat Marloes Roetgerink al vanaf het begin van het seizoen meedeed, stapte ook Tirza Pentury weer in bij de Noordkoppers die twee keer verloren van CTO. Met Maaike Klein heeft Bootsman één van de makkelijkst scorende speelsters in de ploeg. De Noordkoppers zullen een herhaling van fase één uit de competitie willen voorkomen. Daarom zal vooral CTO zich moeten wapenen tegen de Helderse ploeg. Revanche is vaak een uitstekende motivatie.

7. Jolly Jumpers komt de eredivisie in via een zijdeurtje, maar de Tubbergse trots hoort op dit niveau ook al kwalificeerde men zich niet via de normale weg. Jumpers was naast US de enige formatie die één van de oude eredivisionisten bang wist te maken. CTO kwam twee keer met de schrik vrij, en ook den Helder had het alles behalve makkelijk tegen de formatie van Yvonne Lansink Rotgerink. In de selectie werd een kleine wijziging aangebracht. Mayella Kuikhoven verhuisde naar Groningen en gaat voor Groene Uilen spelen, en plots was daar de terugkeer van Marianne van der Hoek. In 2006-2007 maakte de forward haar debuut voor toen nog Perik Jumpers, en nu keert ze na seizoenen bij den Helder en CTO terug in de hal waar het allemaal begon. Een zéér welkomen versterking. En vergeet niet dat Jumpers ook Myrthe Beld in de selectie heeft, die in de eerste helft van het seizoen nog niet in actie kwam door een blessure, maar wellicht dichtbij een come-back is.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.