CP3 by Basketball Totaal

Wintervisie VU20 eredivisie halverwege: Grasshoppers oogt het sterkste

10399948_1062200373813965_865079395073953069_n.jpgOp verzoek toch nog een stukje rondom kerst. Uiteraard om de afgelopen speelronde door te nemen, maar ook even kort het gehele eerste deel van de competitie door te nemen. Daarbij is mij gevraagd door Bas Hendriks van de redactie  van iBasketball, die zo vriendelijk is om mijn stukken te posten, om even een all star team Oost en West samen te stellen. Daar ben ik uiteraard wel voor te porren. Daarover later deze week meer. Zouden jullie overigens willen stoppen deze man vals te beschuldigen de schrijver te zijn van deze wekelijkse productie. Ik kan u allen met 100% eerlijkheid vertellen dat hij  absoluut niet de schrijver is.

Afgelopen weekend waren er weinig verrassingen te vernemen op de velden. Mijn voorspellingen van vorige week waren best ‘gedurfd’ met overwinningen voor Almonte en Rotterdam. Deze bleken helaas voor die ploegen niet uit te komen.

Wat wel uitkwam was een overtuigende overwinning van BV Hoofddorp op RTC Noord. Op vrijdagavond werd de RTC getrakteerd op een fikse nederlaag. De ploeg die, als ik het eigen stuk mag geloven, zichzelf vooral tekort deed in Tubbergen de week ervoor, rekende ruim af met de Groningse bezoeksters.

Op zaterdag trad Almonte thuis aan tegen het geplaagde Yellow Blizzards. Waar de Zwolse formatie zich vorig jaar nog verslikte in Eindhoven, bleef het nu aan de goede kant van de score. Chris van Kampen vertrok met het roze papiertje waarop een duidelijke 17 punten verschil prijkten.

Zondag werd er flink uitgehaald in Utrecht. Als ik mij niet vergis tekende Jolly Jumpers voor de grootste overwinning van de eerste seizoenshelft. Een verschil van maar liefst 75 punten werd er achtergelaten op het scorebord. Bijzonder hoog voor een dameswedstrijd en gezien het tijdstip van spelen (11:00 uur s’ochtends) is het misschien het overwegen waard voor coach Kieftenbeld om hier vaker op aan te sturen…

Het jaar werd afgesloten met een krappe overwinning van DAS Delft in en tegen Rotterdam. Een krappe maar ook knappe overwinning van de ploeg van coach de Jong, dat vorige week nog verrassend verloor van Almonte in eigen huis. Alle ploegen in deze competitie kunnen beamen dat het niet makkelijk winnen is in Rotterdam.

Korte resume van de eerste seizoenshelft

De koplopers:

De enige 2 ploegen die elkaar nog niet hebben ontmoet dit seizoen, Solar Systemen/Grasshoppers en  Jolly Jumpers. Deze 2 ploegen zijn beiden nog ongeslagen, maar zullen elkaar 3 x ontmoeten in de tweede seizoenshelft. 2 x voor de competitie en 1 x in de halve finale van de beker.

Hoe ze zich verhouden tot elkaar is nog lastig in te schatten. Als je naar de uitslagen kijkt imponeert Grasshoppers scorend wat meer opvalt, krijgt Jolly Jumpers voornamelijk weinig punten tegen. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, maar mijn gevoel zegt dat Grasshoppers op dit moment de sterkste is, ook kijkend naar de resultaten van beide teams tegen de nummers 3 en 4 van de competitie.

Plek 3-4-5:

Op de plekken 3, 4 en 5 vinden we Landslake Lions, Yellow Blizzards en de verrassing van dit eerste deel, DAS Delft. Waar Lions en Blizzards vorig jaar ook bovenin meedraaiden is DAS nieuw in dit rijtje. Ze staan dan wel 4 punten lager als de Blizzards en de vraag is of ze dit nog kunnen dichten maar staan wel boven de gevestigde orde van de afgelopen jaren: Den Helder. De Lions hebben na een wat rommelige start de weg naar boven gevonden. Dit had mede te maken met de blessures die een aantal bepalende meiden meenamen vanuit de zomer. Nu alles weer fit lijkt

in het Landsmeerse, komen de punten ook met regelmaat binnen. Uitschieter was de knappe overwinning in Zwolle tegen de Blizzards. De Zwolse talentenformatie draaide eigenlijk een omgekeerde eerste helft. Waar aan het begin veel fitte meiden speelden en er met grote verschillen werd gewonnen en ook zeker werd geïmponeerd, hapert de machine de laatste paar weken steeds nadrukkelijker. Laura Westerik viel weg met een zeer zware knieblessure en ook Marleen Peek is al weken niet echt fit. Tel daarbij Evi Dekker op die niet zo dominant kan spelen als dat ze misschien zelf ook wel had verwacht plus het echt jonge talent dat nieuw is in Amsterdam en je hebt een 4e plaats. Verwacht overigens wel dat deze ploeg sterker zal worden als het einde in zicht raakt.

DAS moet vooral hard blijven werken en Den Helder achter zich houden. Ze laten regelmatig leuk en fris basketball zien en beschikken over een leuke ploeg. Ik ben benieuwd of ze het allemaal gaan volhouden.

De middenmoot:

In de echte middenmoot vinden we Den Helder, Hoofddorp en Rotterdam. Den Helder doet eigenlijk al jaren vanzelfsprekend mee in de top van de competitie, maar heeft in dit seizoen toch een beduidend minder sterke ploeg op het veld staan. Aan de andere kant is het gaatje met de nummer 5  maar 2 punten. Toch ben ik bang voor de Helderse formatie dat ze die plek niet meer gaan bemachtigen dit seizoen. Daarvoor heb ik gewoon te weinig ontwikkeling gezien in de eerste seizoenshelft en is het spel te wisselvallig. Maar goed, ik laat mij graag verrassen…

Hoofddorp en Rotterdam doen het eigenlijk uitstekend dit seizoen. Beiden ploegen hadden aan het begin wat moeite om mee te gaan in het niveau van de eredivisie, zeker ook omdat beiden met een erg jonge ploeg spelen. Maar in de laatste weken worden toch de nodige punten bij elkaar gesprokkeld en wordt er ook steeds beter basketball gespeeld. Ik denk dat dat laatste trouwens het belangrijkste is, in een competitie waarin de bovenste 4 niet haalbaar zijn en degraderen niet aan de orde is. Mooi om de ontwikkeling van beide teams te blijven volgen, vermakelijk basketball is het zeker.

De onderkant:

Onderin vinden we Almonte, RTC Noord en Cangeroes. Almonte is een aantal keren dichtbij een overwinning geweest maar komt toch telkens tekort. Persoonlijk kan ik hier moeilijk de vinger op leggen, de keren dat ik de Eindhovense formatie heb gezien speelden ze prima basketball. Het is een ploeg met lengte en snelheid, inside en outside game, dus eigenlijk alle ingrediënten voor een succesvol jaar. Het zou mij dan ook niets verbazen als de ploeg nog een aantal plekken gaat stijgen. Helaas kan ik mij dat niet voorstellen bij RTC Noord en Cangeroes. Deze 2 ploegen zijn echt de twee zwakste ploegen in deze competitie. Dikke verliespartijen staan wekelijks op het gele sheet, waarin de basis vaak te smal is. Ik hoop dat ook hier individueel stappen worden gemaakt en dat de meiden zich goed ontwikkelen. Dat maakt de notering veel minder belangrijk…
Later deze week de allstarteams!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.