CP3 by Basketball Totaal

Winterstop Dames Promo: De blik vooruit

Spanning en sensatie in de dames promotiedivisie! Na een halve competitie gespeeld te hebben staan vijf teams op nagenoeg gelijke hoogte. Één winst- of verliespartij kan het verschil maken tussen de eerste en de vierde plek. En dit jaar zijn de damesteams meer aan elkaar gewaagd dan ooit. Wie de final four gaan halen zal waarschijnlijk op de laatste paar wedstrijden aankomen. Wat hebben de teams tot nu toe laten zien?

door: Hanne Nijtmans

 

Baros Rotterdam
Baros gaat dit jaar als een speer! Het team lijkt niet heel veel veranderd ten opzichte van vorig jaar, en wat het team met name sterk maakt is de agressie en felheid van de speelsters. In de één op één gevechten met de bal trekken de dames van Baros vaak aan het langste eind. Ondanks dat belangrijke speelster Sherane eruit ligt met een hele nare blessure, kan Baros het heel ver gaan schoppen dit jaar. Dit felle spel leidde onder andere tot overwinningen op U.S., De Groene Uilen en Almonte.

DAS Delft
DAS heeft dit jaar een ‘nieuwe’ (maar ook oude bekende) coach, Humphrey van Haver. De verdediging van DAS is ook omgegooid, de meiden hebben een soort ‘collapse’- verdediging waardoor het voor tegenstanders erg lastig wordt door te dringen naar de basket. Als de schoten dan niet vallen, wordt het voor het andere team heel moeilijk om de winst binnen te slepen. Aanvallend is DAS niet de minste, Gwen van Helfteren is een belangrijke spil in de aanval. Ook spelen talenten van de jeugd mee, en die draaien prima mee in het ervaren promotiedivisieteam!

U.S. Amsterdam
US is natuurlijk de regerend landskampioen en moet daarom zeker niet onderschat worden. Desalniettemin heeft U.S. wel een beetje aan kwaliteit verloren met het vertrek van Jinga en Karin. Waar het team vorig jaar nagenoeg onverslaanbaar was, hebben ze dit jaar een aantal steken laten vallen: zo werd er verloren van Baros, Almonte en De Groene Uilen. Aan de andere kant staan er echter grote verschillen op het scorebord tegenover, zoals een 80-50 winst op DAS. Aanvallend zijn met name Dewi en Marie een plaag voor de tegenstanders en zij scoren vanuit vrijwel alle posities.

 

hanne nijtmans

De Groene Uilen Groningen
Het team van Groene Uilen is voor een groot gedeelte hetzelfde als het team van vorig jaar, waar drie nieuwe speelsters die zijn toegevoegd. De selectie is een stuk groter en daarmee zit er wat meer rek in de rotatie. Het team krijgt van coach Kaj veel vrijheid, en het feit dat ze geen vaste spelletjes spelen maakt ze erg flexibel. Thuis in het verre Groningen is het team nog onverslaanbaar, maar in de uitwedstrijden gaat het nog wel eens mis (Baros, Cangaroes, DAS). De grote kracht is dat er een enorm teamgevoel heerst en speelsters veel voor elkaar opvangen. Aanvallend heeft het team veel scorend vermogen op de guard-positie met Kim, Marit en Liesbeth als ervaren speelsters. Als het team scherp blijft en goed samenwerkt, kunnen ze zich wel naar een plekje in de final four knokken.

Solar-Systemen Grasshoppers Katwijk
Grasshoppers begon de competitie erg sterk, en werd vanaf het begin gezien als één van de titelkandidaten. Na een vliegende 4-0 start zakte het Katwijkse team echter een beetje terug. Individueel zijn de speelsters in het team sterk, maar het team lijkt elkaar nog niet altijd te vinden. Ook lijkt het alsof de meiden hun hoofd even laten hangen na bijvoorbeeld een wat mindere periode in de wedstrijd. Misschien met een nieuwe coach die weet hoe het is om de titel te winnen komt het team nog wel op het goede spoor. De Final Four is in ieder geval zeker nog niet uit zicht en het zou zomaar kunnen dat Grashoppers daar een belangrijke rol in gaat spelen.

Almonte Eindhoven
Almonte heeft een moeizame start gehad van het seizoen. Ondanks dat het team bestaat uit zeer ervaren speelsters bestaat waarvan het grootste gedeelte vorig jaar in de finale stond, begon het team niet sterk. Er kwam een coachwissel: Marie José staat nu weer aan het roer. Met haar terugkeer startte Almonte ook een 3-0 streak en won onder andere van het sterke U.S. en DAS. Dat het team het wel kan is zonder twijfel. Als ze deze streak doorzetten zou ook voor hen een plek in de Final Four niet ondenkbaar zijn.

Green Eagles Maassluis
Green Eagles is een fel team. In de huidige competitie lijken ze echter op een aantal vlakken nog wel een beetje te kort komen om echt met de top mee te doen. Het team sinds vorig jaar in de Promotiedivisie zit kan echter nog meer in de competitie groeien en zal met hun energie en agressie nog wel een paar wedstrijden kunnen pakken. Dit jaar hebben ze al wel knap de overwinning tegen Cangaroes en Almonte in de wacht gesleept.

Cangeroes Utrecht
Cangeroes is het jongste team van de competitie waarin afgelopen jaar veel veranderingen zijn doorgevoerd. Het team is nog wisselvallig en laat bij vlagen zien wat het kan. Zo wonnen zij op overtuigende wijze van Groene Uilen in een wedstrijd waar bij hen alles klopte. In dit team zit veel groei en met de terugkomst van Lina Li zouden zij nog een interessante tweede competitiehelft kunnen spelen. Een voorspelling doen in een competitie zo spannend als deze is natuurlijk heel gevaarlijk. De teams liggen zeer dicht bij elkaar en er worden geen cadeautjes weggegeven. Een team moet constant goed spelen om kans te maken op de titel en de Final Four.

Voor nu zou ik gokken op in de Final Four: DAS, U.S., De Groene Uilen en Baros. Deze teams lijken het meest constant in hun spel en zullen zich niet snel laten verassen. En wie gaat winnen? Geen flauw idee. Maar ik weet zeker dat het heel spannend gaat worden!!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.