CP3 by Basketball Totaal

WINST voor Hein-Gerd’s Heren!

http://www.basketball.nl – Oranje MU20 is het Europees kampioenschap in de B-divisie in Sarajevo uitstekend begonnen. In een loeispannende wedstrijd werd met 57-54 gewonnen van Oekraïne. Shane Hammink, die de wedstrrijd ‘afmaakte’ met twee dunks, was topscorer met 23 punten.

Je weet in een toernooi als het EK natuurlijk nooit wat zo’n overwinning in de openingsronde precies waard is, maar Oekraïne is op papier één van de betere ploegen. Het door een burgeroorlog geteisterde land speelde van 2008 tot en met 2013 in de A-divisie en degradeerde daaruit vorig jaar. Uiteraard is het doel om zo snel mogelijk terug te keren op het hoogste niveau. Dat was vooral belangrijk met het oog op het EK voor de mannen volgend jaar. Dat zal echter niet in Oekraïne worden gehouden door die oorlogssituatie.

Winnen van zo’n tegenstander is dus een knappe prestatie, die de coaches Hein-Gerd Triemstra en Wierd Goedee met trots mag vervullen. Zeker de manier waarop de zege tot stand kwam oogste bewondering. Het was veertig minuten lang een close game, waarin het verschil nooit boven de tien kwam. Sterker nog: Nederland had een maximale voorsprong van negen punten en Oekraïne van acht.

Maar dat waren uitschieters. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed tot en de voorsprong in de wedstrijd wisselde dan ook voortdurend. De laatste keer gebeurde dat op 1:48 van het einde. Tom Koopman tekende voor 53-52, waarmee Nederland een 12-3 run gestalte gaf. Die was nodig, omdat na minder dan vier minuten in het vierde kwart de wedstrijd Oranje uit de handen leek te glippen bij 41-49.

Maar plotseling was daar weer de vorm van het begin van de wedstrijd. Toen zette Nederland het eerste kwart volledig naar de hand. De 13-8 na tien minuten werd keurig verdedigd, ook al waren er bij de rust nog maar twee puntjes over van de voorsprong: 26-24.

Het was een duidelijke waarschuwing voor Oranje, dat slecht uit de kleedkamer kwam en direct een 0-6 om de oren kreeg. De eerste punten van de tweede helft kwamen daarna van Mike Schilder, die twee vrije worpen benutte en vlak daarna liet Maarten Bouwknecht zien, dat Oekraïne nog lang niet van Nederland af was: 32-31.

Vervolgens werd er een stuiver uit de tas gehaald. Om veel en vaak te wisselen… Het was, zoals de Amerikanen het zo fraai zeggen, ‘Anybody’s Game’. Het leek de kant van Oekraïne op te gaan, toen het op 6:33 van het einde 41-49 was. Een time-out hielp. Nederland zette opnieuw aan en trok via Koopman, Hammink en Bouwknecht het gaatje bijna geheel dicht: 47-49.

De al gememoreerde 53-52 van Ton Koopman dwong Oekraïne tot een laatste krachtsinspanning. Maar het was Oranje dat scoorde. Op indrukwekkende wijze dunkte Shane Hammink het verschil naar 57-52, waarna de laatste score van de tegenstander geen pijn meer deed.

Topscorers Nederland: Shane Hammink 23 en Ton Koopman 12

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.