CP3 by Basketball Totaal

Winst voor de Bonnies dankzij Charlon Kloof’s ‘Buzzer-Beater’

Afgelopen zaterdag rende de Surinaamse-Nederlandse point guard Charlon Kloof het hele veld over en scoorde net voor het eindsignaal de 74-72, wat St. Bonaventura (8-4) de winst bracht op Niagara (3-9).

Met nog 7 seconden te spelen stond het 72-72 toen de Bonnies-verdediging Niagara’s Antoine Mason dwongen een wanhoopsdriepunter te nemen. De rebound stuitte buiten de lijnen en de bal ging naar St. Bonaventura. De coaching staff van de Bonnies had geen time-outs meer over, waardoor er geen tijd meer was om een tactisch concept te bedenken. Kloof bracht de bal in het veld via Youssou Ndoye, kreeg direct de bal terug en rende drie Niagara spelers voorbij. Met een layup, die tergend langzaam over de ring draaide voordat hij door de basket viel, bracht hij de winst voor het thuisspelende St. Bonaventura. Hierop barstte er een gigantisch kabaal uit in het Gallagher Center.

Charlon Kloof speelde de complete 40 minuten waarin hij 18 punten, 2 rebounds en 3 assists liet aantekenen. “Ik heb me alleen maar gericht op de basket”, zei hij. “En dat was mijn enige missie.”

“Hij is onze leider”, aldus Coach Mark Schmidt. “Hij is onze aanvoerder, en hij is de persoonlijkheid in ons team.”

De statistieken van Charlon Kloof dit seizoen: 12 wedstrijden – 13.2 punten –  3.5 rebounds –  4.3 assists –  1.3 steals.

Charlon Kloof, 23, werd geboren in Paramaribo. Voetbal is de nationale sport voor de stad van ongeveer 240.000 mensen. Volgens Kloof waren er bij benadering slechts acht of tien basketballteams toen hij opgroeide.  Engels was zijn tweede taal. Kloof is opgegroeid met het Nederlands. Hij maakte kennis met basketball door een Amerikaanse vriend, en hij werd verliefd op de sport.

Zijn familie verhuisde later naar Nederland. Charlon Kloof vervolgde zijn carrière op de Canarische Eilanden en viel op tijdens een nationaal prep toernooi op Rhode Island. Daarna belandde hij bij een kleine community college in North-Carolina. Bonaventura-coach Mark Schmidt had over hem gehoord  en maakte een twintig uur durende vlucht naar de Canarische Eilanden om hem een ​​studiebeurs aan te bieden.

De eerste keer dat Kloof de campus op stapte was hij een onzekere eerstejaars. Na ruim drie jaar is hij uitgegroeid tot een volwassen en onverstoorbare leider, die de bal opeist bij de belangrijke momenten in een wedstrijd. Hij hield twee week geleden de Bonnies in de wedstrijd tegen UB.

“Ik verhuisde van land tot land, zonder te weten hoe het eruit zag, ik wilde dus gaan naar een plek waar je van droomt, het maakte me niet uit waar ik was, ” zegt Kloof . “Ik wilde alleen maar Divisie I spelen.” Die droom leeft hij nu iedere dag bij St. Bonaventura en zeker sinds zaterdag is dat tot wederzijds genoegen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.