CP3 by Basketball Totaal

Winst na OT Angels

Remy de Wit, de bondscoach van de Orange Angels senioren, werd op zijn wenken bediend. Hij wilde zo veel mogelijk speelsters aan het werk zien in de drie oefenwedstrijden, die hij had. Nederland en de Miami Hurricanes besloten daarom maar gelijk te eindigen (77-77), zodat er vijf minuten bij kwamen. Daarin waren de Orange Angels net een tikkeltje beter dan Miami en wonnen – na de 86-68 van dinsdag – ook woensdag in Sporthallen Zuid in Amsterdam: 90-85.

Het was de slotsom van een vermakelijke wedstrijd met betrekkelijk weinig runs (een keer 11-0 voor Nederland en een keer 7-0 voor Miami) en waarin het verschil nooit groot was. De maximale marge was een keer acht punten in het voordeel van de Amerikanen en een keer zeven voor Oranje.

De Hurricanes hadden – ondanks must see bezoekjes in Amsterdam – hun huiswerk gedaan, concludeerde Remy de Wit. “In de eerste wedstrijd konden we op snelheid spelen, nu werden we tactisch uitgedaagd, werden er bepaalde dingen uit ons spel gehaald en daar zijn we een groot deel van de eerste helft niet goed mee omgegaan.”

Dat zorgde dus wel voor een leuke wedstrijd, die volkomen gelijk op ging en via 23-20 na het eerste kwart een ruststand kende van 40-39. Belangrijkste inbreng voor Nederland kwam van Naomi Halman, op wie Miami nauwelijks vat kon krijgen. Bij de rust stond ze al op 15 punten via 7 op 9 schot.

De Wit weet natuurlijk al wat hij aan Halman heeft en gaf na de rust veel speeltijd aan Chatilla van Grinsven en die deed het ook prima onder het bord. Na de rust voegde ze dertien punten toe aan haar zes van de eerste helft en werd topscoorster in de wedstrijd met 19 punten.

Het mag dan in oefenwedstrijden niet belangrijk zijn of er wordt gewonnen, als je er dichtbij bent dan ga je er toch voor. Dat leverde een lekkere slotfase op, waarin beide ploegen de winst konden pakken, maar dat niet deden. In de overtime sloeg Nederland een gaatje van vijf punten en dat was voldoende voor de overwinning.

De Wit was in grote lijnen tevreden over wat hij had gezien, behalve dan dat er in de genoemde fase van de eerste helft wat minder energie was, dan hij zou willen. “We hebben anders gespeeld. In de eerste drie kwarten een stuk ‘groter’ dan in de eerste wedstrijd. Wat niet altijd goed ging was de afspraken nakomen wat betreft de verdedigende transitie. Daardoor konden zij veel fast breaks lopen.”

De oefenwedstrijden op weg naar de EK-kwalificatie in november zitten er nu op. “Vrijdag sluiten we af en gaan de speelsters terug naar hun club om aan het seizoen te beginnen. Met de meiden in Nederland houden we eens per week een centrale training. Met de speelsters in het buitenland onderhouden we contact. We zullen sommigen bezoeken en verder telefonisch en via de mail contact houden. Voor ons als staf is er veel duidelijk. Nu moeten we doorpakken.”

Topscoorsters Nederland: Chatilla van Grunsven 19 (11 reb), Naomi Halman 15, Maaike Klein 14 (5 ast) en Jacobine Klerx 10.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.