CP3 by Basketball Totaal

Winnen (met 159 punten) en TOCH geschorst worden

scorebord 161-2

Hij blijkt te bestaan: de coach die wint (met 159 puntjes verschil ahum … in één wedstrijd), en ‘dus’ geschorst wordt, voor 2 wedstrijden.
Het overkwam coach Michael Anderson van Arroyo Valley, een dames high school team in het Zuiden van Californië. Het arme Bloomington was de tegenstander, die in elke helft 1 vrije worp wist te maken.

Was dit nou uitermate onsportief van coach Anderson, om een zwakke tegenstander zo af te ‘slachten’? De meningen lopen -uiteraard- uiteen. De ‘feiten’ vreemd genoeg ook. Zo claimt de coach van de verliezers, Daniel Chung, dat de tegenstanders de hele wedstrijd FCP (full-court press) speelden, om zo zijn team te vernederen.
De winnende coach, Anderson, claimt juist dat hij vooraf de tegenstander-coach had geïnformeerd dat hij vooral er een leerzame wedstrijd van wilde maken, om zijn team bepaalde tactieken te laten oefenen, en dat het geen persoonlijke wraakoefening of iets dergelijks naars was.

Diverse talkshows in de USA doken gretig op dit onderwerp. Was dit alles ‘fair game’ of had het (veel te) sterke team, en vooral de coach, toch een greintje empathie moeten tonen?
Hoe ziet u, onze lezer, dit eigenlijk?
Maak een gratis account aan, log in, en laat (hieronder) van u horen!

[Foto: SportAct.net / Troy Machir]

13 reacties

 1. Ben benieuwd wat er dan te leren viel voor de winnaars en of ze er ook iets van geleerd hebben. In ieder geval zou een press-verdediging als leerpunt onacceptabel zijn geweest in mijn ogen.
  Daarnaast heb je de verantwoordelijkheid, zeker als je veel beter bent, om de tegenstander ook een kans op zijn succes-ervaringen te geven.
  Maar ja als de andere er echt geen pepernoot van kunnen en je ze ook de kans geeft over de middenlijn te komen, of dat je gewoon alleen in de bucket gaat staan en ze schieten er nog niets in wat kun je dan nog meer doen om er een wedstrijd van te maken…? 4-5 gaan spelen misschien? Beelden van de wedstrijd hadden nog meer kunnen vertellen.
  Ziet qua stand er wel uit als een ordinaire slachtpartij, een ego-strelerij van het winnende team. Ouders zullen misschien ook nog hebben geroepen 150…150…?

 2. Mark de Vries

  Ik vind het beste een goede maatregel.
  Dergelijke overwinningen komen ook in Nederland voor. Het is echter maar net hoe ze tot stand komen. Als je de volledige wedstrijd fullcourtpress speelt dan is dat vernederend en respectloos. En qua opleiding leert geen enkele speler hiervan. Hooguit leren ze dat ze niet te snel tevreden moeten zijn met een verschil van 40 punten en dan niet moeten gaan ‘achterover leunen’.
  Ik kom regelmatig teams tegen die de fullcourtpress gebruiken tegen zeer zwakke teams. Vaak zijn dat ook teams met een coach die hun beste spelers 30-35 minuten laten maken en de mindere spelers mogen dan wat bij elkaar sprokkelen. Dat je dat soms doet bij cruciale wedstrijden, kan ik nog enigszins inkomen. Maar niet tegen teams waarvan de winnaar al op voorhand vast staat.
  Het mooie vind ik dat die pressende teams tegen gelijkwaardige tegenstanders verslagen worden, omdat ze geen halfcourtgame hebben ontwikkeld, noch in de aanval, noch in de verdediging.
  Maar voordat dat gebeurd is het kwaad al geschied. De spelers van de onder de voet gelopen teams voelen zich zo vernederd en ontdaan, dat ze de passie voor het basketbal kunnen verliezen.
  Kies voor slimmere oplossingen! Zak terug naar je eigen bucket of de middellijn. Laat je meest scorende spelers assists leren geven en geef ze de taak mee om rebounds te pakken, voordat ze mogen scoren. Daarmee voelen andere spelers de ruimte om ook de basket aan te vallen, waardoor je meer spelers opleidt.
  En zorg voor een meldpunt vernederingen door fullcourtpress…. 😉

 3. Arie in 't Veld

  Mooi dat er gereageerd wordt, dank !
  Tsja … de winnende coach voerde o.a. het argument aan, dat na deze wedstrijd de zgn. league-play begon. Ik neem aan, ongeveer à la college, waar je eerst wedstrijden buiten je conference speelt, en daarna aan de wedstrijden binnen je eigen conference begint (volgens mij waren er ooit een aantal independents, waar dat niet voor gold, maar alla).
  Dus, deze coach zei: dit is onze laatste ‘oefen’wedstrijd en we moeten optimaal scherp zijn, anders zijn we dat straks als het er echt om gaat, ook niet.
  ESPN LA schrijft: “Bloomington coach Dale Chung says Arroyo Valley used a full-court press for the entire first half to lead 104-1 at halftime.”
  In de 2e helft hebben de starters van het andere team niet gespeeld, en scoorde Arroyo Valley nog ‘slechts’ 57 punten.
  Enigszins opvallend, dat Arroyo Valley (het dominerende team) 6 p’s maakte in het 4e kwart, en de tegenstander 0 … of zou dat zijn, om de tegenstander (Bloomington) een vrije worp te gunnen?

  Al met al blijkt dat Arroyo Valley dit seizoen al minstens 6x dik (verschil 60 of meer) heeft gewonnen, en Bloomington al eens een keer met 91 verloren had. Dus het was hier echt David tegen Goliath … alleen was David hier echt de pineut.

 4. Gewoon net als de nieuwe u8 u10 regels. Bij en verschil van 50 stoppen met tellen. Heb overigens ook verschillen gehad in de vu20 van meer dan 100. Maar vraag is dan natuurlijk waarom dit soort teams inschrijven. Ga lekker een klasse lager ballen.

  • Mark de Vries

   Ik zie dat de inschatting van het niveau van jeugdteams tov hun tegenstanders soms lastig in te schatten is per seizoen. De afstemming tussen wedstrijdsecretariaat (die vaak de inschrijvingen doet) en het technisch kader is wel eens niet goed gecoördineerd. Bij ons in de regio is een club die -volgens de wandelgangen- door verkeerde inschatting beginnende wedstrijdsecretaris de teams te laag hebben ingedeeld.
   Zelf hebben wij een U14-1 team die aan het eind van vorig seizoen behoorlijk sterk leek te worden, vanwege een aantal doorstromende spelers uit het kampioensteam U12. Echter raakten er 2 langdurig geblesseerd en haakte er 1 af omdat ouders school belangrijker vonden, waardoor je opeens 3 van de 5 sterkste spelers kwijt raakte. Gevolg was dat we net beginnende spelers moesten doorplaatsen, terwijl ze er nog niet klaar voor waren. En als je daar pas in september achter komt, kost het klauwen met geld om dat team dan alsnog terug te plaatsen.
   Dat de teams die er met kop en schouders bovenuit steken meer dan 30 minuten full court gaan lopen verdedigen snap ik niet. Je leert zowel aanvallend als verdedigend geen halfcourtgame aan….
   Wij kijken altijd of we onze teams in een competitie kunnen indelen waarin ze uiteindelijk in de middenmoot kunnen eindigen. Omdat onze spelers meer trainen dan een aantal van hun tegenstanders halen ze hun achterstand gedurende het seizoen vaak wel in. Daarbij is ons gevoel dat het leereffect het sterkst is, technisch én mentaal gezien. Beter dan alles met de handen op de rug met 50 en meer winnen…

   • Ja voor jullie is het leereffect groter dan voor de ploeg die bij jullie op bezoek mag. De boezoekende ploeg mag niet pressen, of dribbelen en alleen maar scoren met een driepunter. Vergeet niet dat ze ook de tegenstander respectvol moeten behandelen dus lachen is er ook niet bij.

    Ik zou zo’n ploeg terug trekken. Vaak genoeg moeten doen.

    • Mark de Vries

     Rick D, je overdrijft enorm! Volgens mij moet je eerst mijn input nog eens goed lezen. Sinds wanneer mag je in een halfcourtgame niet dribbelen en niet de basket aanvallen? Hoe kom je erbij dat het voor de opleiding van spelers goed zou zijn om ze alleen maar toe te laten 3-punters te laten schieten?
     En wellicht weet je dat een wedstrijd meestal 40 speelminuten heeft; dus pleit ik eigenlijk voor minimaal 10 minuten NIET pressen in wedstrijden waarin de pressende partij aanmerkelijk sterker is dan de andere partij. Er blijven dus heel veel wedstrijden over waarin teams wel leren pressen. Waarbij ik als opleider nog steeds mijn vraagtekens zet bij de waarde van veel pressen voor de ontwikkeling van spelers die die pres spelen….
     En wij hebben inderdaad het betreffende team in de 2e helft van de competitie een klasse lager in laten delen. Eerder had ook gekund, maar dan kost het onze leden per wedstrijd een boete en de kosten van zaalhuur. Die kosten moet je dan weer uit de contributie betalen… Wij vinden dat je dat niet kunt maken..

   • Mark de Vries

    Ik heb er een week over nagedacht, maar ik ga het toch doen! Wellicht komt het over als ‘zuur gedrag’ of schandpaal nagelen… Maar ik vind echt dat we hier een halt toe moeten roepen. Uit respect naar tegenstanders. Dat je een wedstrijd wilt winnen en je bereid bent om daar veel voor te doen is oké. Dat dat bij je tegenstander voelt als ‘vernederend’ kan. Zeker als je de wedstrijd ook op het vlak van mentale hardheid van je tegenstander wilt winnen… Trash talking is zo’n voorbeeld. Goed of niet goed…. Daar zullen meningen altijd over verdeeld zijn.
    Maar wat ik deze week van één van onze coaches hoorde, kan echt niet. Het team van Flevo Musketiers U14-2 speelde in Dronten tegen VUAS U14-1. VUAS staat met +1100 punten op de 1e plek. Nummer 2 heeft een doelsaldo van +600. VUAS is dus verreweg de sterkste in de competitie. Naar geruchten per ongeluk een klasse te laag ingedeeld…
    Ons 14-2-team staat laatste met -666.
    U raadt het al: 4 x 10 minuten fullcourt verdediging door VUAS. En een uitslag 163-5.
    Leg mij nou es uit wat je hiermee wilt bereiken? Op welke manier worden je spelers hier beter van?

 5. Bas Hendriks

  of moet je als oppermachtig winnaar in de U20 met je U20 ploeg stiekem dames promo gaan spelen Rick. En dan je U18 of u16 maar de weerstand van de reguliere U20 aanbieden?

 6. Ik begrijp eea van de blog (VSK) wel, maar heb toch een opmerkingen.
  Ik mis de rol van de scheidsrechter hierin. Is het verstandig om de teams verschillend te beoordelen mbt de fundamentals?
  Een wedstrijd is er om het op de training geleerde in de praktijk te brengen. Is prestatie opeens nu minder belangrijk? In het verleden hebben wij ook weleens met 199-45 verloren. Ben er niets minder van geworden.
  Onze meiden jaren geleden met 156-2 verloren van Dozy. Geen FC man to man meer, maar halfcourt. In de praktijk nog lastiger.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.