CP3 by Basketball Totaal

Wijze lessen

Aris Leeuwarden kreeg gisteravond een flink pak slaag in Duitsland. In Vechta werd kansloos verloren tegen Bundesligateam Rasta Vechta. Met slechts 8 fitte spelers werd het team met 111-71 terug de bus in gestuurd.  

Dat basketbal in Duitsland al jarenlang mijlenver voor loopt op Nederland, werd gisteravond weer bevestigd. Vechta speelde twee jaar geleden nog in de Pro B, de derde divisie van Duitsland. Daar werd het in een halletje (nog kleiner als het Kalverdijkje) met een maximum capaciteit van 600 toeschouwers kampioen en dwong promotie af naar de Pro A. Om daar te mogen spelen, moest de capaciteit omhoog naar 1.500 toeschouwers. Geen probleem, er werd binnen een jaar een nieuwe hal neergezet voor 2.000 fans.

Het sprookje in Vechta was nog niet ten einde, want vorig seizoen werd het gelijk weer kampioen en mocht het promoveren naar de “grote jongens” in de Bundesliga. De vereiste minimale capaciteit daar: 3.500 toeschouwers. Opnieuw geen probleem. De gemeenschap Vechta (feitelijk niet meer dan een groot dorp) verbouwde direct in de zomer de hal en breidde zodoende de capaciteit uit tot 3.500. Het budget van Vechta vloog daarmee gelijk omhoog, waardoor ze nu (ook voor Duitse begrippen) een sterk team met 12 volwaardige spelers hebben kunnen neerzetten.

Basketbal is groot in Duitsland, de fraaie hallen zitten met duizenden fans vol en de media-aandacht is groot. Vechta speelde gisteravond rustig met zeven Amerikanen (waarvan 1 genaturaliseerd) en niemand die daar om maalt. Basketbal is immers business, entertainment en topsport in Duitsland.

Aris Leeuwarden kon daar gisteravond niets tegen in brengen. De “vize-meister aus Holland” speelde zonder de zieke Tjoe de Paula en na een paar minuten ook zonder Jesse Markusse, die een tik in de lenden kreeg en niet meer terug keerde. Vechta was op elke positie tien centimeter groter, tien kilo zwaarder, minstens even atletisch en dus kwam er een afstraffing.

Aris werkte hard, kwam aanvallend onder aanvoering van Tim Kamczyc, Darius Theus en Dexter Hope nog wel redelijk door, maar kwam met name verdedigend veel te kort tegen zoveel Duits-Amerikaanse kracht en snelheid. Na 27-19 was het bij rust al 64-40. De tweede helft bleef Aris nog even hangen op 20 punten, maar uiteindelijk werd het gat nog 40.

Een goed leermoment, waar het erg jonge team weer verder mee kan en moet. De volgende oefenwedstrijd speelt Aris volgende week zaterdag in Emmeloord tegen BC Gottingen. Een dag later is in de Wiardahal Kangeroes Boom te gast. Die wedstrijd begint om 16.00 uur.

Bron: Aris Leeuwarden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.