CP3 by Basketball Totaal

Wensen

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

De beste wensen voor het nieuwe jaar, basketbalvrienden! Dat 2017 maar ietsje mooier moge worden dan zijn voorganger. Terwijl ik vooral hoop dat uw dromen uitkomen, is hier mijn wensenlijstje. Deze keer aan de hand van wat vragen die ik maar meteen aan mijzelf stel, dan krijgen die fake celebrities die het normaal doen, wat langer vakantie.

– Niet erg positief over het afgelopen jaar?
Zonder de inspanningen van velen tekort te willen doen, heb ik het idee dat we qua basketballandschap even in een dalletje zitten. In tegenstelling tot een normaal landschap, waar een dal net zo mooi kan zijn als een berg, is dat bij basketbal geen leuk uitzicht. Natuurlijk zullen ze in Groningen, met hun landstitel en fraaie Europese campagne daar misschien anders over denken, maar het gaat me om de big picture. De DBL is klein en van het niveau werd ik niet altijd even gelukkig.

– Hoe gaat dat beter worden in 2017?
Leiden heeft in Leigh Enobakhare zijn gewenste versterking onder de borden. Een ervaren, sterke rebounder en shotblocker is net wat de Leidse doktoren voorschreven. En Den Bosch heeft zich verder versterkt. Dan is er Zwolle nog, dat ik tot meer in staat acht. Hoe meer teams meedoen om de prijzen, hoe leuker de competitie. Nu die competitie nog groter maken, want acht ploegen is te weinig. Ik werd dan ook blij van de aankondiging dat er in zes steden wordt gewerkt aan een team dat zich op termijn kan aansluiten bij de DBL. Den Helder, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Nijmegen en Utrecht, als ik het goed heb. U begrijpt misschien dat ik nog even een slag om de arm houd (want inmiddels voldoende cowboys en faillissementen voorbij zien komen), maar wat zou het mooi zijn. Een eerste stap op weg naar een volwassen profcompetitie is het aantal ploegen vergroten. Dan moet het niveau ook in de breedte worden opgetrokken, ofwel er moeten meer mensen worden klaargestoomd voor topniveau.

– Hebben wij dan geen echte profcompetitie?
Uiteraard doen de beroepsbasketballers in Nederland zeer hun best, maar er blijft toch iets van gemoedelijkheid heersen hier. Iedereen kent iedereen en hoe laat hebben we de hal ook alweer? Ik wens meerdere wedstrijden per week tegen serieuze tegenstanders. Als je tegen de nummer laatst niet goed bent, ga je de teil in, van die dingen. Elke dag de hele dag, met basketbal bezig kunnen zijn in een land waar ze de sport zeer serieus nemen. Dat doen we nog niet in Nederland, op ons groepje getrouwen na.

– Ga ook nog maar even los over de accommodaties dan …
Fijns. In Leiden zitten ze te soebatten over de bouw van een nieuwe hal, na bijna een halve eeuw. Elf miljoen had de gemeente gespaard voor een ‘nieuwe’ Vijf Meihal, maar dat bleek al 2,9 miljoen te weinig, waarschuwde de wethouder. Een kwart van de prijs verkeerd begroot. Een miljoen hier, een miljoen daar, voor je het weet heb je het over echt geld. Wil je meer stoelen dan schiet het bedrag de hoogte in en of u maar wilt participeren. Dat Marcel Verburg, de onvolprezen voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden, het klamme zweet niet uitbreekt, is knap maar daar is hij dan ook de Godfather voor. In Leiden en de overige speelsteden (straks 14?) horen fatsoenlijke basketbalhallen te staan. In sommige gevallen is dat al zo, maar lieve gemeentes: graag overal. Een keer per 50 jaar moet toch kunnen?

– Het enige dat er dus eigenlijk hoeft te gebeuren is het niveau verhogen, de competitie uitbreiden en de speellocaties verbeteren? Appeltje eitje?
Nee, ik zei toch al dat we in een dalletje zitten? Maar zoals Jari Litmanen zei: alles is moeilijk maar alles is ook mogelijk. Hopelijk wordt dit jaar de weg naar boven ingezet. Hoe mooi zou het zijn als straks pakweg 80 procent van de internationals in Nederland speelt omdat die competitie op allerlei manieren voldoende biedt? Zou ook met die tussentijdse windows voor de interlands goed uitkomen. Het NMT maakt zich er sterk voor om op veel gebieden het Nederlandse basketbal naar een hoger plan te tillen en hoewel ik ze laatst heb bekritiseerd inzake de bondscoachkwestie, acht ik dit groepje heren daar als geen ander toe in staat. Echt profbasketbal in Nederland, ik ben er klaar voor.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.