CP3 by Basketball Totaal

Waarom maakt de DBL geen vuist? – Shartie Aart Dekker

Ik weet het; ‘de beste stuurlui staan aan wal… Ik zit al een maandje of acht in bijna volledige zelf-quarantaine, dus ver van de hectiek van de werkvloer die wordt bepaald door zo ongeveer per week zwabberend en dus wijzigend beleid van onze grote leider zonder enkele visie – ook wel Mark Rutte genaamd – dus ik heb gemakkelijk praten…

Ik word in het Nederlandse Basketball door velen gezien als een onverbeterlijke optimist, maar er zijn er ook die mij met heel andere ogen bekijken… Doorgaans ben ik inderdaad een activistisch ingestelde optimist, volgens mij in het algemeen vriendelijk en geduldig, maar er zijn er ook die me weleens bezig hebben gezien in een andere toestand – mensen die zich mij nog herinneren als speler; dat zijn er nog maar erg weinig :)! weten: ik was een knokker, een vechter, geen groot talent dus agressief verdedigen en vechten voor elke bal waren belangrijke onderdelen van mijn spel…

En dat dus ook na al die jaren – waarin ik mijn portie kommer en kwel in het Nederlandse Basketball echt wel voor mijn kiezen heb gehad – nog voor het overgrote deel van mijn stukjes geldt dat ze het karakter hebben van ‘het glas is (tenminste) halfvol’ valt dus te verklaren uit die karaktertrekken.

Geduldig, vriendelijk en begripsvol – zelfs als ik daarvoor ‘advocaat voor de duivel moet spelen’; alles lief en aardig…maar maak me niet kwaad..!

En na acht maanden COVID19-pandemie kan ik me inmiddels af en toe best een beetje kwaad maken op de manier waarop de alweer tien jaar door Markje ‘Flutte’ Rutte gedomineerde Nederlandse politiek omgaat met ‘het virus’ en met ‘ons’ – de Samenleving – en omdat ik nu eenmaal een Echte Basketball-Liefhebber ben, zeker ook hoe er omgegaan wordt met o.a. de Sport (en het Voetbal) en met het Basketball (iets breder de Zaal-/Professionele Teamsporten in het algemeen) in het bijzonder. Trouwens ook met een sector als Cultuur, maar dat is een ander verhaal…

Ik kan me van alles voorstellen bij de constructieve manier waarop de NBB en de DBL zich opstellen, maar ik neig er toch naar om te denken dat als ik aan de touwtjes zou trekken, ik inmiddels voor de Aanval zou hebben gekozen om voor mijn hachje te vechten; of wel een rechtszaak zou hebben aangespannen – al dan niet een kort geding – het liefst samen met alle min of meer professionele Zaal-/Professionele Teamsporten, wellicht ook samen met het Hockey (al zie ik ook wel argumenten om die Grootste Teamsport buiten Voetbal juist niet mee te nemen, daar wil ik in dit korte bestek niet verder over uitweiden).

De kans dat je zo’n juridische procedure (gelijk) wint schat ik ook niet heel groot in, maar in ieder geval heb je dan (eens) je tanden laten zien, zou zo’n zaak zeker veel publiciteit opleveren, kan je dan veel beter duidelijk maken dat het Profbasketball in Nederland Topsport en een Bedrijfstak(-je) is, dat onze Mooie Sport wereldwijd ongeveer vergelijkbaar Groot is met Voetbal, en dat het Nederlandse Basketball – alhoewel nu nog steeds relatief klein – in potentie heel Groot zou kunnen worden en economisch van belang, maar dat de Overheid (dus de politiek) bepaald niet helpt om je als (Zaal-)sport niet zijnde Voetbal te kunnen ontwikkelen als er zo met je gesold wordt als nu het geval is.

Coach Ivan Rudez van Donar: 

,,Wie dit heeft bedacht, heeft geen idee wat topsport inhoudt.”

Want Donar-coach Ivan Rudez heeft in dit interview natuurlijk groot gelijk: de inmiddels alleen dit jaar al drie (3!) opeenvolgende Ministers van Sport – inmiddels aangevuld met een Staatssecretaris van Voetbal; ‘stem wijzer, stem Mona Keijzer (CDA)’… mijn advies luidt: ‘Niet doen!!’ – snappen er natuurlijk helemaal niets van..!

En – zoals Donar- als club ‘het kabinet oproepen het beleid t.b.v. een basketballclubje (niet mijn mening, AD) aan te passen’, is volslagen kansloos; Rutte ziet de sport in het algemeen – behalve natuurlijk Voetbal; in het kader van ‘geef het volk brood en spelen’? – vooral als mogelijkheid om zijn stoerheid te tonen, en ziet Basketball echt compleet niet staan…als je (terug-)vecht, dan wellicht wel een klein beetje meer…

Zoals altijd: Reageren? Graag!

Aart Dekker

Wood photo created by Racool_studio – http://www.freepik.com