CP3 by Basketball Totaal

‘Waar was de bondscoach?’

Bondscoach Meindert van Veen zal wekelijks langs de Nederlandse velden trekken om een wedstrijd te bekijken. Om vervolgens zijn visie daarop te geven en te delen met iedereen. Afgelopen weekend was Meindert in Katwijk bij de wedstrijd tussen De Wit Grasshoppers en Binnenland en tussen het CTO en Jolly Jumpers.

In mijn rit langs de velden realiseerde ik me weer dat mijn motto is:

“HAAL ERUIT WAT ERIN ZIT”

En als dat niet gebeurt dan gaan mijn weinige haren rechtop staan. Ik had dat gevoel al bij de Super Cup, toen ik Binnenland zag spelen. Goede spelers, die zo slap staan te spelen en dan wonderbaarlijk genoeg nog teleurgesteld zijn, als ze de schaal niet pakken. De Nederlandse taal zit vol met clichés en één daarvan is ‘dat je loon naar werken krijgt’ of de slogan van de buren ‘geen woorden maar daden’ en dat gold zeker voor de thuisploeg. Aan de andere kant liet Molly weer eventjes zien hoe je wedstrijden hoort te spelen en hoe je die dan ook gaat winnen. Als het er om gaat MOET je er in staan en dat deed ze dan ook weer voor de zoveelste keer in haar carrière. Doodzonde dat zulke spelers niet weten hoe je een belangrijke wedstrijd moet winnen.

Het afgelopen weekend ben ik op zaterdag in Den Helder begonnen met de U20-wedstrijd tussen Den Helder en Jolly Jumpers en ook daar zag ik weer een ploeg, die zichzelf veel en veel tekort deed. De ploeg uit Tubbergen beschikt over veel talent, maar dat dat niet genoeg is, bleek ook deze keer. De wil om te winnen en hoe dat dan moet gebeuren kon ik niet zien. Ik vind dat je als speelster aan jezelf en je ploeg verplicht bent om er alles uit te halen. Je hebt er veel voor over, dus doe je jezelf niet tekort door onnodig te verliezen. Na afloop moet je in de spiegel kunnen kijken en zeggen dat je er alles aan gedaan hebt om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Dat betekent niet dat je altijd gaat winnen, want aan de andere kant staat hopelijk een ploeg met dezelfde mentaliteit. Maar blijf knokken tot het einde.

Dat deed een paar uur later in Katwijk het tweede damesteam van Grasshoppers wel. Uit geslagen positie (16 achter) knokten ze zich terug en in een spannende slotfase – met volop kansen aan beide kanten – werd de winst (met minimaal verschil) ook nog binnen gehaald.

Kennelijk inspireerde dat de hoofdmacht, want die had de gehele eerste helft het heft in handen en Binnenland had een zone nodig om de schade te beperken. Na de rust gingen de bezoekers EVENTJES verdedigen en toen hadden de Grasshoppers werkelijk niets in te brengen en namen een ruime voorsprong, maar dat bleek niet voldoende om de wedstrijd rustig uit te spelen. Onder aanvoering van wie anders dan Ingrid van der Plas knokte de thuisploeg zich terug in de wedstrijd en het is dat er (te) veel vrije worpen werden gemist, want anders had er nog een verrassing in gezeten. Nu won Binnenland de op papier belangrijkste uitwedstrijd in de poule toch wel verdiend, want ze waren gewoon beter.

Het weekend werd afgesloten met een ouder bijeenkomst van het CTO en daarna de wedstrijd tegen Jolly Jumpers. De ploeg van Yvonne deed het goed en het CTO had dan ook haar handen vol. Een paar keer zag het er naar uit dat het verschil zou oplopen tot ruim boven de tien punten, maar steeds weer was er een goed antwoord van de Jumpers. Die mochten maar liefst 43 vrije worpen nemen, waarvan ze er echter vijftien misten. Uiteindelijk mocht het CTO ook nog 30 vrije worpen nemen, maar dat kwam voornamelijk omdat Yvonne haar ploeg in de slotfase steeds maar fouten liet maken. Het werd dan ook een lange zit met een moeizame maar welkome zege voor het CTO en de Jumpers konden met opgeheven hoofd de terugreis naar Tubbergen aanvangen. Die ploeg maakt wel een kans om bij de beste acht te komen in januari.

Om het weekend compleet te maken volgde nog een evaluatie van het EK van de U16-ploeg en daarmee zat het eerste echte competitieweekend er op.

Meindert van Veen

bondscoach

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.