CP3 by Basketball Totaal

Waar was de bondscoach?

Zaterdagmiddag keek ik naar de U20-wedstrijd tussen Den Helder en Bemmel, waarbij mijn aandacht vooral uitging naar de laatstgenoemde ploeg. Coach Thijs Sloot beschikt immers over 4 jeugdinternationals (Charlotte van Kleef, Fenne van der Wielen, Laura Westerik en Anne Vlijmen) en nog een aantal interessante speelsters. Tegen een gehandicapt Den Helder – waar de CTO ‘ers Melissa de Raad, Femke Slim en Daniël Pruys geblesseerd waren – bleef het eigenlijk tot het eind spannend en dat verbaasde me gezien het potentieel aan beide kanten toch.

Bemmel had gewoon te veel moeite met de thuisploeg. Wel is duidelijk dat de U20-competitie spannend is en dat voor het bereiken van de laatste vier er behoorlijk wat kandidaten zijn. Weliswaar staat Jolly Jumpers na 4 wedstrijden nog zonder punten, maar ………………. als die gaan laten zien wat ze in huis hebben, kunnen ze dat doel nog steeds halen. Dit weekend sneuvelden er overigens drie ongeslagen records. Naast Den Helder, waren dat Grasshoppers en Cangeroes. Het heet weliswaar een U20-competitie, maar het is een kweekvijver voor jongere speelsters en eigenlijk horen alle kandidaten voor de nieuw te vormen nationale U16-selectie hierin te spelen of het liefst nog hoger. ’s Avonds was ik te gast bij de heren Ere Divisie wedstrijd tussen Den Helder Kings en Leiden en dat leverde als coach toch ook weer een aantal interessante aspecten op.

Zondagmorgen vroeg op weg naar Boxtel om daar de rayonselecties U15 en U13 aan het werk te zien en eventjes wat contact met de coaches te hebben. Margreet van Putten was een U13-team aan het selecteren voor het toernooi van 27 oktober door middel van een aantal stations (schieten – lay ups – stopmaken doorstappen enz. enz.) en die sessie werd afgesloten met een partijtje, waarin iedereen zijn kwaliteiten kon tonen. Op het andere veld speelde de U15-selectie een wedstrijd tegen High Five, wat nooit een wedstrijd was. De selectie van Ed Wolfs was gewoon een maatje te groot. Het nadeel daarvan was dat je nauwelijks kon zien of er een schot in de selectie zat en hoe de speelsters in de diverse plays waren. Meestal was er na 1 pass al een actie naar de basket. Daarna naar de Amsterdamse Apollohal waar de U20-wedstrijd Apollo tegen Cangeroes (beiden ongeslagen) op het programma stond. Ik had gehoopt om een helft te kijken, maar de wedstrijd begon te laat, waardoor er niet meer dan 1 kwart inzat, voordat ik naar Hoofddorp vertrok. Apollo heeft een kleine ploeg, waarbij het opviel dat er een uitgebreid tactische aanvallend concept was. Die meiden speelden heel wat verschillende aanvallen.

In Hoofddorp kon de thuisploeg het één helft nog aardig bijbenen en ik hoorde achteraf dat ze na de rust alsnog van het veld werden gelopen. Het CTO was duidelijk een maatje te groot. En net als voor de andere voormalige eredivisieploegen stond ook dit weekend in het teken van oefenen. Als ze tegen elkaar moeten, is er sprake van echte tegenstand, maar tegen de nieuwkomers blijkt er toch het nodige verschil in kwaliteit. Tot slot zag ik nog het grootste gedeelte van de wedstrijd Den Helder tegen Groene Uilen. Ook hier een te groot krachtsverschil, waardoor er nooit sprake van een wedstrijd was. Aan Groningse zijde liet Liesbeth Visser zien dat ze niet voor niets een aantal jaren deel had uitgemaakt van de jeugdselecties en het team van coach Joyce Bolman (die na afloop heel ontevreden was over het aantal punten tegen) deed het vooral tegen de Helderse press goed.

De bovenste acht gaan in januari verder. Ik snap hoe de eerste zes tot stand komen, maar wie of wat zijn nu de beste twee nummers drie? Zit je in de sterkste poule, dan kan het zomaar betekenen dat je de slechtste nummer drie bent, wat betreft het aantal behaalde punten, terwijl je eigenlijk de sterkste nummer drie bent en het op basis van kwaliteit verdiend om door te gaan. De bovenste twee kunnen zelfs bepalen als hun plaats veilig is, hoeveel punten de nummer drie gaat halen. Heb je geen zin om bijvoorbeeld naar Tubbergen te reizen, dan kunnen het CTO en Den Helder vol gas tegen ze blijven geven, vind je het echter juist leuk om tegen ze te spelen, dan kan je ze laten winnen. In theorie is dat mogelijk. Ik ben benieuwd hoe dat is gereglementeerd!!!

 

Meindert van Veen

bondscoach

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.