CP3 by Basketball Totaal

VU20: Season preview en ronde 1 voorspellingen

kristallen-bol1-300x310-300x310.jpgNa een zomer vol basketball gaat nu het echte werk weer van start. Vanwege alle leuke reacties van afgelopen seizoen heb ik besloten nog een jaargang voorspelling te doen over de onder20 eredivisie. Uiteraard weer anoniem, dus laat het speculeren over mijn identiteit maar weer losbarsten… 🙂

 

Het einde van vorig seizoen kende een einde wat voorzien was. Van tevoren wist iedereen dat Grasshoppers de grote favoriet was voor de eindzege en deze werd dan ook gepakt. Een mooi resultaat voor coach vd Bilt, die de dubbel pakte in zijn eerste Kattukse jaar.

Vd Bilt stopte afgelopen seizoen met zijn Lady Legends site en richtte zich volledig op de Grasshoppers. De internettaak is overigens goed opgepikt door Hoopsjunk van Bas Hendriks. Bas steekt veel tijd in het verspreiden van basketballnieuws. Dat moet u allen goed doen en vergeet dan ook niet deze site in uw favorieten te zetten.

 

Terugkomend op dat seizoenseinde, het was uiteindelijk de individuele klasse van Fleur Kuijt die de zege binnensleepte. De beste ploeg deze wedstrijd was zonder twijfel Jolly Jumpers, maar zoals vaker wint de beste ploeg niet altijd. Een hard gelach voor coach Kieftenbeld, die eigenlijk al 2 jaar lang met de beste ploeg aantreedt, maar telkens als 2e eindigt….

 

Onderstaand een preview op de komende jaargang onder20 eredivisie. Dit zal niet al te volledig zijn daar bijna de helft van de competitie nog geen roster heeft gecommuniceerd. Dan is het lastig voorspellen. Zal het tactiek zijn om de concurrentie onwetend te houden?

 

Solar Systemen/Grasshoppers:

De talentenformatie uit het vissersdorp zal opnieuw de grote favoriet zijn dit seizoen. De ploeg gaat met Noor Driessen in de ‘Fleur Kuijt’ rol spelen en dat betekent dat ze haar weinig zullen inzetten dit seizoen. De Final Four zal ze aansluiten, waarschijnlijk net zoals de teruggekeerde Marieke van Schie. Een welkome versterking in de luchtmacht van vd Bilt. Ilse Kuijt en Mia Hordijk zullen de kar moeten trekken in deze ploeg al zullen ook zij veel dubbel gaan spelen en hun minuutjes meepikken in de dames eredivisie. Mia Hordijk speelde een erg goed EK en is een van de smaakmakers in deze competitie. Al met al een uitstekende ploeg en vermakelijk basketball. De grote favoriet….

 

Jolly Jumpers:

Hemelsbreed zo’n 200 kilometer de andere kant op treffen we de runner-up van vorig seizoen. De Tubbergse formatie van de bevlogen trainer/coach Mart Kieftenbeld zal opnieuw een gooi gaan doen naar het hoogste plekje. Het verlies van Anke Rikhof zal echter zwaar wegen (zij is te oud voor U20) en ook het vertrek van Laura Steggink (Royal Eagles) is een aderlating. Verder is de kristallen bol schrijver compleet onduidelijk hoe de inzet van Noelle Droste dit seizoen zal zijn. Er viel online te lezen dat zij gaat spelen in Apeldoorn maar staat ondertussen ook op het roster van de Tukkers. Op datzelfde roster is verder een jonge talentvolle groep te zien. Volgens mij bijna een U18 team. Deze ploeg zal de eerste weken moeten laten zien waar ze toe in staat zijn. Met Milou Vennema hebben ze een mooie aanvulling op de ploeg. Coach Kieftenbeld kennende zal hij niet aantreden met een ploeg die niet capabel is om op dit niveau uit de voeten te kunnen. Plekje in de Final Four…

 

CTO Amsterdam:

Nieuwe naam, oude bekende. Roster helaas nog onbekend, zonde dat er zo weinig communicatie is vanuit het talentcentrum van de NBB. Grootste nieuws deze zomer is het onverwachte vertrek van bondscoach Remy de Wit. De vader van deze talentopleiding die met zijn partner Simon van Rooijen de opvoeding van dit instituut heeft gestart. Beiden vertrekken op korte termijn en zullen zich gaan ontfermen over de nieuwe campus in Apeldoorn.

Aan coaches Thijs Volmer en Chris van Kampen de taak op de ingezette lijn door te zetten en dan af te wachten wie de nieuwe sherrif in de hoofdstad zal worden. Feit blijft dat er een talentvolle jonge groep zal staan die alleen al op basis van de grote hoeveelheid trainingsuren een goede ontwikkeling zal doormaken dit seizoen. De vraag is of er ook ervaring genoeg is om wedstrijden af te maken en binnen te slepen. Kanshebber Final Four….

Rotterdam Basketball:

De uitstraling van het Rotterdamse basketball heeft een positieve impuls gekregen met het inschrijven in de dames eredivisie. Meiden als Robin Brouwer, Lisa van Schaik en Eveline Lutje Schipholt krijgen hierdoor de kans ervaring op te doen in de dames eredivisie. Maar hier ligt ook het gevaar voor dit seizoen. Met de aanwezigheid van ook Binnenland in deze regio is de spoeling kwaliteitsspeelsters dun. Ik verwacht dat Robin Brouwer ook al een grote rol gaat spelen in de dames en dat er van Eveline na een goed EK u16 ook wel het een en ander verwacht wordt. Nu staat buiten kijf dat dit talentvolle meiden zijn, maar gaan ze het fysiek ook aankunnen om na zo’n zware zomer in 2 ploegen een grote rol te vervullen?? Als dit lukt is deze ploeg zonder enige twijfel een Final Four kandidaat, houden ze de meiden niet fit of zijn ze te vaak niet compleet? Dan een overwinning hier en daar maar geen grote wonderen….

 

Vetus/Binnenland:

Over herintreden gesproken, the comeback-kid, Binnenland U20 terug in de eredivisie!

De jonge talentvolle ploeg van coaches Michel en Linda Appers komt met een bijna u16 ploeg de eredivisie in en ik verwacht dat ze het hier uitstekend gaan doen. In de voorbereiding werd tijdens het eigen toernooi gewonnen van Landslake, Haren en Hoofddorp. Daarna werd ook Grasshoppers met aardig groot verschil verslagen en nipt verloren van Almonte. Het lijkt erop dat we een aanwinst voor de competitie te pakken hebben dat direct mee gaat doen om een plekje in de Final Four…

 

Dozy BV Den Helder:

Waar het basketballend zeker vooruit zal gaan met het herintreden van Meindert van Veen in het Helderse basketball, is de externe communicatie nog niet erg verbeterd. We hebben dan ook geen idee wie er komend seizoen in de ploeg uit het kopje van Noord-Holland zullen spelen. Wel viel te lezen dat John van Rootselaar opnieuw de leiding zal hebben over deze ploeg. Ik verwacht eenzelfde hoogte als vorig seizoen. Plek 7-8-9…

 

Almonte:

In het altijd gezellige Eindhoven staat volgens mij de jongste hoofdcoach van deze competitie aan het roer. Met Sanne van Dongen hebben we een jonge bevlogen debutante te pakken die een volle voorbereiding heeft gedraaid met haar ploeg. Die ploeg bestaat grotendeels uit de u18 die afgelopen seizoen Nederlands kampioen is geworden en is aangevuld met in ieder geval Famke Hermans en Tessa Schellekens. Een ploeg om rekening mee te houden. Zo lijkt het erop dat Almonte eindelijk weer een team heeft om mee door te bouwen en dat zal vast en zeker de dames op langere termijn weer versterken. Houd u deze ploeg alstublieft in de gaten! Plek 4-5-6…

 

Landslake Lions:

Als het om lange termijnbeleid maken gaat draait Landslake Lions altijd goed mee. Er wordt goed nagedacht binnen de club over de te maken stappen en ze denken ‘out of the box’. Dit resulteerde in het doorschuiven van de volledige onder20 ploeg naar de dames promotiedivisie. Concluderend dat de stap vanuit de U20 naar dames eredivisie zeker op fysiek vlak een flinke is, hebben ze een tussenstap ingebouwd in de opleiding. Dit heeft als direct gevolg dat de u18 finalist van afgelopen seizoen is doorgeschoven naar de onder20. De ploeg zal worden gecoacht door Brian Hirman en zal absoluut verzorgd basketball gaan spelen. Of dat echter direct genoeg is voor een plek in de Final Four valt te bezien, maar dat zal ook niet het belangrijkste zijn. Mijn conclusie is dat Landslake Lions in Landsmeer eens te meer opleiden verkiest boven presteren en dat is een keuze om een voorbeeld aan te nemen! Plek 5-6-7….

 

 

 

 

 

BV Hoofddorp:

Dark Horse Hoofddorp met coach Guldemeester was vorig seizoen de ploeg die het vele teams lastig maakte. De wisselvalligheid speelde dit team echter parten, fantastische games konden worden opgevolgd door complete flaters, sterke periodes in wedstrijden konden daarna compleet door het ijs zakken. Toch heb ik veel respect voor de Hoofddorpse ploeg. In het land waar Landsmeer en Amsterdam regeren komt er toch elk jaar weer een ploeg op het veld op die klaar is om te spelen. Die met het mes tussen de tanden de speelstijl die de vereniging zo kenmerkt laat zien ongeacht de tegenstander. Dus verwacht presses, veel movement aanvallend en veel intensiteit en inzet. Kwalitatief niet goed genoeg voor Final Four maar hier gaan nog wel wat ploegen struikelen. De kunst is om het constant goed te houden. Plek 6-7-8-9….

 

HSV Haren:

Behalve de aanstelling van Robert Tinga is er niets bekend over deze ploeg. Aan te nemen is dat met het vertrek van RTC Noord uit deze competitie het gros is overgestapt naar Haren. In dat geval ben ik bang voor eenzelfde seizoen als het genoemde RTC. Dat betekent dat ik verwacht dat er een hoop te leren valt en dat ze een zwaar seizoen tegemoet gaan. Ik wens ze het allerbeste, maar denk dat dit de hekkensluiter van deze jaargang onder20 eredivisie zal zijn….

 

Preview speelronde 1:

BV Hoofddorp vs Vetus/Binnenland                                                                                 Hoofddorp

Er zijn makkelijkere potjes om het seizoen mee te starten. In de voorbereiding was de ploeg van Appers & Appers de tegenstander te machtig maar nu is het wel voor ‘het echie’.

De spanning van zo’n eerste wedstrijd opgeteld bij de ervaring van de Hoofddorpse meiden zal ervoor zorgen dat Hoofddorp de punten in huis houdt. Het wordt een krap potje, maar het eerste uur van deze competitie komt de lijstaanvoerder uit Hoofddorp….

BV Hoofddorp +6

 

Dozy BV Den Helder vs Landslake Lions                                                                             Den Helder

Een wedstrijd is lastig te voorspellen wanneer er geen weet is van de thuisploeg. Dan ga je dus uit van het team van vorig seizoen en leg je deze naast de tegenstander van vandaag. Dan acht ik Landsmeer een stukje sterker. Als Landslake erin slaagt een hoog tempo te hanteren en de wedstrijd te controleren zullen de punten meegaan naar het ICL…

Landslake Lions +12

 

Almonte vs Jolly Jumpers                                                                                                         Eindhoven

Om 14:00 uur gaat de bal ook in Eindhoven voor het eerst omhoog. Van Dongen maakt dan haar debuut en heeft meteen een zware kluif in de nummer 2 van afgelopen seizoen. Toch is niets onmogelijk deze wedstrijd. Almonte heeft een uitstekende voorbereiding gedraaid en heeft een ploeg om rekening mee te houden. Mijn gok is echter dat Noelle Droste dubbel zal spelen en dit weekend lekker het rode tenue aantrekt. Combineer die kracht met Meike Koelman die een belangrijke rol zal gaan spelen in deze ploeg en jonge talenten als Beyza Okayben en Birte Steggink en je hebt een lekkere ploeg om mee te gaan rennen. De punten rennen terug naar Tubbergen….

Jolly Jumpers +15

 

HSV Haren vs Solar Systemen/Grasshoppers                                                                  Haren

Dan ben je nieuw in deze competitie en mag je de eerste game aantreden tegen de kampioen. Je kan het beter treffen in een eerste speelronde. Haren zal met de nodige spanning beginnen aan deze wedstrijd maar dat lijkt mij compleet onnodig. Grasshoppers heeft er vast en zeker zin in en als de ploeg de gretigheid kan omzetten in plezier is er vaak geen houden aan. Lekker opwarmertje voor de Katwijkse formatie en een wedstrijd om snel weer te vergeten voor HSV…

Solar Systemen/Grasshoppers +45

 

CTO Amsterdam en Rotterdam Basketball zijn beiden vrij dit weekend…. Misschien een oefenpotje organiseren?

Potverdikkie, wat heb ik er weer zin in dit seizoen! Alle ploegen veel succes, maak de verwachtingen waar of bewijs mijn ongelijk. Hoe dan ook allen veel plezier, ik ga het weer volgen!

 

Goed weekend!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.