CP3 by Basketball Totaal

VU20 Halverwege: ALLSTARBREAK

 

Deze week geen preview, want mede door het interland tripje van de onder16 ploeg, veelal met meiden uitkomend in deze competitie, is er geen programma meer voor de kerst. Na de jaarwisseling pakken Rotterdam en Almonte de draad weer op in het weekend van de 8ste. Pas een week daarna kunnen we weer een hele ronde verwachten.

 

Zondagje naar Den Helder geweest om bekerpotje te kijken. Een aantal zaken vielen op..

  • Femke Slim viel bij de thuisploeg al vroeg uit met op het oog opnieuw een vervelende blessure aan haar knie. Uiteraard heb ik geen idee of het om dezelfde knie gaat maar neemt niet weg dat het erg vervelend is voor haar en dat ik hoop dat ze snel weer hersteld!
  • Birte Steggink is buitencategorie op haar positie in deze competitie. Met haar pas 15 jaar imponeerde ze deze game in bewegelijkheid, variëteit in finishes en scorend vermogen. Ik denk dat ze er zo’n 30 ingooide deze wedstrijd en vanaf het moment dat ze in de punt van de zone-press ook echt gas ging geven nam Jolly Jumpers de wedstrijd over.
  • Beide ploegen komen niet best uit de verf tegen zone verdediging. De wedstrijd had een lekker tempo in zich, maar op het moment dat eerst Den Helder en na rust ook Jolly Jumpers terugschakelde naar een 2-3 zone was het tempo er wel uit. De Jumpers gooide geen pepernoot raak van buiten en omdat Den Helder dit wel bij vlagen deed bleef het nog een wedstrijd.
  • Jolly Jumpers imponeert niet…

Het moet coach Kieftenbeld toch frustreren dat zijn ploeg niet draait. Weinig balbeweging en tempo aanvallend, meiden die veel stil staan, bij vlagen zelfs trage aanvallen en slome keuzes. Terwijl er zoveel basketballend vermogen zit in de ploeg en het dé uitgelezen aanval heeft voor dit alles. Waar het afgelopen 1,5 jaar uitblonk in snelheid, verrassing en teamspel wil het spel dit seizoen maar zelden overtuigen.

  • Den Helder speelt naar behoren. De ploeg bulkt niet van het talent, al heeft het wel wat individueel vaardige meiden lopen. Met het wegvallen van Slim werd de dreiging van buiten wat beperkter al liet Isa Jacobs zeker tegen het einde even zien nog steeds over een prima driepunter te beschikken. De kracht van Den Helder zit ‘m in de sterke tactische lijn, de meiden spelen al jaren hetzelfde en weten dus precies wat ze moeten doen. Het risico is dan wel dat als je die oplossingen vind je direct de angel uit de ploeg kan halen.
  • Last but not least, ga ik het toch benoemen. De scheidsrechters..

De wedstrijd werd gefloten door good-old Marcel Sas, die dit keer samen floot met een flink besnorde volgens mij Italiaanse collega. Dus voertaal direct op Engels, al had ik niet het idee dat beide coaches daar problemen mee hadden. Waar ze wel moeite mee hadden en wij als publiek ook zeker, is de inconsequente manier van fluiten. Dit doorbrak juist de ‘gameflow’ in plaats van deze goed te doen. Dat is jammer, zeker als de wedstrijd richting zijn eindknal komt. Dan wil je dat ten alle tijden de teams het beslissen. Ik denk dat de winnaar terecht was maar dat die het zonder arbitrale bemoeienissen aan het eind ook wel waren geworden..

 

Al met al een lekkere zondag Den Helder, met een aardige wedstrijd en een fanatiek vanaf de tribune coachende Meindert van Veen. Vast en zeker jaloers op de parmantige snor van de scheidsrechter J.

 

Wat gebeurde er verder afgelopen weekend? Almonte werd thuis verrast door Landslake Lions!!

In Eindhoven vertrok de ploeg van interim-bondscoach onder16 Brian Hirman met de punten en het roze papiertje. De solide defense bezorgde de ploeg een klinkende zege en een pijnlijke nederlaag dus voor de Brabantse formatie. Speelt wekenlang goed basketball en toont zich gelijkwaardig met de besten van deze competitie, verliest daarna van de nummero 8 en 9 van deze met 10 ploegen gevulde poule. Een fikse tegenvaller voor Almonte, dat de koppen bij elkaar zal steken bij het kerstdiner, om na de onderbreking het geheel weer op te pakken. Lekkere opsteker voor Lions!

 

Elders in het land troffen Binnenland en Haren elkaar. Zoals voorspeld pakte Binnenland de punten in Haren, maar zo makkelijk als voorzien ging het blijkbaar niet. De gewenste scherpte ontbrak ondanks waarschuwingen van coach Michel Appers vooraf. Een 8-0 run van Haren om de wedstrijd te starten en een time out waren nodig om de ploeg wakker te schudden. Uiteindelijk gebeurt dit dan toch en dan wordt in het tweede kwart het nodige verschil gemaakt. Dat verschil loopt eigenlijk verder niet zoveel op en dat mag de bezoekende ploeg zich aanrekenen. Maar goed, de punten zijn weer binnen.

 

In Hoofddorp werd het basketballjaar onder20 2016 afgesloten. De thuisploeg legde Rotterdam 33 minuten lang het vuur aan de schenen, maar de overige 7 minuten was de scherpte niet voldoende. Dat is dan net het verschil tussen winnen en verliezen en helaas voor Hoofddorp vallen ze wel vaker net aan de verkeerde kant van dat randje. Anderzijds, zij maken het echt elke ploeg lastig!

 

Afsluitend wil ik graag twee all-star teams bekend maken met de bijbehorende coaches. Daarbij uiteraard een korte toelichting. Opnieuw de competitie verdeeld in twee delen:

Dit keer gekozen voor Noord en Zuid vanwege de vele ploegen in het Westen.

 

Team Noord (Den Helder, Haren, Hoofddorp, Amsterdam en Landsmeer)

Amber Lewakabessy (Dozy BV Den Helder)

Britta Klomp (BV Hoofddorp)

Nanneke Vissers (CTO Amsterdam)

Carmen Dijkhuis (HSV Basketball Haren)

Cheryl Donk (Landslake Lions)

 

Coach: Cor Guldemeester (BV Hoofddorp)

 

In deze verdeling Noord-Zuid is Noord niet het beste deel. Dus een lastig samen te stellen ploeg. Maar als je daar ‘wonder-maker Cor Guldemeester’ als coach onder zet, dan kan het best eens een succesformatie zijn. Dit jaar ervoor gekozen om de belangrijke pionnen uit de benoemde ploegen te pikken. Hierboven staan meiden die wekelijks uitblinken in wat ze doen en daarmee hun team van dienst zijn. Dus verdiende allstars.

 

Team Zuid (Tubbergen, Katwijk, Barendrecht, Rotterdam en Eindhoven)

Famke Hermans (Almonte)

Mia Hordijk (Solar Systemen/Grasshoppers)

Robyn Bouwer (Rotterdam Basketball)

Lotte Sant (Vetus.nl/Binnenland)

Birte Steggink (Jolly Jumpers)

 

Coaches: Erik van Dalsum & Sanne van Dongen (Almonte)

 

Zou ik zelf weer gaan coachen wil ik deze ploeg wel onder mijn hoede hebben. Potverdikkeme wat een kwaliteit. Eerlijkheid gebied te zeggen dat als we 1 allstar team zouden maken van deze eerste seizoenshelft, ik waarschijnlijk hier niet veel aan zou veranderen. Cruciaal is de keuze voor de coaches hier. Na een sterkte start zakt het nu ietsje weg in Eindhoven, maar anderzijds regelt dit vijftal het vast en zeker zelf wel!

 

Mijn typmachine is weer klaar, de inkt gedroogd en de column gaat deze week mee met de kerstkaart die ik toch al naar huize Hendriks zou versturen.

 

Afsluitend graag het volgende, vanmorgen werd ik geraakt door het nieuws dat in groot basketballjournalist en verslaggever in de NBA, Craig Sager is overleden aan de gevolgen van leukemie. Hij werd maar 65.. Buiten het feit dat ik als fervent NBA-volger deze markante en kleurrijke persoon ga missen, dacht ik meteen aan de familie en het feit dat kerst voor de deur staat. Ik wil iedereen op het hart drukken te genieten van de komende periode! Geniet van je familie, je vrienden, het heerlijke eten en de bakken vol gezelligheid die je hopelijk te wachten staan de komende tijd.

Basketball is de belangrijkste bijzaak in dit leven! Allen een fantastische kerst toegewenst, voor jezelf en je familie. Hou jezelf heel op de toernooitjes tussendoor en dan een succesvol en knallend 2017!

 

craig-sager

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.