CP3 by Basketball Totaal

VU16 zet eerste stap op weg naar lijfsbehoud

De Dutch Angels VU16 hebben de eerste stap gezet naar lijfsbehoud in de Europese A-divisie. Door het verlies tegen Zweden op vrijdag, moesten dit weekeinde de laatste twee wedstrijden worden gewonnen om niet te degraderen en dus een achterstand op te lopen in de ontwikkeling.

Tegenstander in de eerste van die twee duels in het weekeinde was Litouwen, dat in de openingswedstrijd al ruim werd verslagen (86-54). Ook nu bleek de Baltische ploeg een maatje te klein voor Oranje, dat de wedstrijd in feite halverwege al had beslist. Via 15 punten van Laura Westerik en 11 van Laura Steggink was het 47-25.

Na de rust veranderde er niet veel. Nederland hield de regie van de wedstrijd stevig in handen en gaf Litouwen geen kans meer om terug te komen in de wedstrijd. Oranje had een stroeve start van de tweede helft (0-5), maar deed vervolgens wat het moest doen en sloot het derde kwart af met een geruststellende marge van 32 punten: 73-41. Het laatste kwart deed er daarom niet meer toe. Dat eindigde in 11-11, zodat de slotstand 84-52 werd.

Op het moment van de wedstrijd was al bekend welke ploeg de tegenstander op zondag zou zijn bij een overwinning. Eerder op de dag won België van Bulgarije met 69-43. Door deze resultaten zijn Bulgarije en Litouwen gedegradeerd. De verliezer van de Derby der Lage Landen, die eerder in het toernooi door België werd gewonnen met 46-41, zal deze twee landen vergezellen naar de B-divisie voor het EK van volgend jaar.

Wie van de twee dat ook wordt, voor zowel Nederland als België is de eindklassering in Varna het dieptepunt van de afgelopen vier jaar. België werd in de vorige drie uitvoeringen achtste, tweede en vierde, terwijl Oranje de historie ingaat als zevende, negende en twaalfde in de voorgaande drie jaar.

De allesbeslissende wedstrijd voor de Dutch Angels begint zondagmiddag om 13:00 uur Nederlandse tijd en is statistisch te volgen via DEZE LINK.

Topscoorsters Nederland: Janis Ndiba 19, Laura Westerik 17, Laura Steggink 16, Asa Kantebeen 13, Ella Bouman 10 rebounds.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.