CP3 by Basketball Totaal

Vrouwenfinale

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

First things first: de welgemeende felicitaties aan de dames uit Bemmel, de nieuwe kampioenen van Nederland. Het was een mooie finaleserie met een waardige winnaar.

Daar horen tegelijkertijd de complimenten bij aan Grasshoppers, dat zich niet bij voorbaat neerlegde bij de suprematie van Batouwe en zelfs als eerste op matchpoint kwam. De Katwijksen ervoeren dat de stap van drie zeges naar vier een heel grote was, zeker tegen Bemmel dat ervaringsdeskundige is in het wegwerken van schier hopeloze achterstanden.

Twijfel
Op de momenten dat het móest gebeuren, zag je de twijfel erin sluipen bij Grasshoppers. Ongetwijfeld zal alleen al de tijd dit euvel verhelpen, al is dat waarschijnlijk nu geen troost voor de Katwijkse talenten. Toch was het gebrek aan ervaring bij dit soort do-or-die-wedstrijden een factor, net als het ontbreken van Ingrid van der Plas. Grasshoppers miste de enige speelster die het niet kon missen, schreef ik in de krant. Maar ook Bemmel kon wijzen op een prominent afwezige in Lisanne de Jonge en bovendien telt ‘als’ niet in de topsport, zo houdt professor Smeets ons altijd voor.

Onderschat
Het werd ook een bizarre finaleserie. In de eerste twee wedstrijden was Batouwe geen schim van de ploeg die het seizoen had gedomineerd. Grasshoppers won twee keer ‘makkelijk’ en in Bemmel leken ze de boel danig te hebben onderschat. Ik denk dat vooral dat gegeven coach Paul van den Heuvel zijn baan kostte, na twee duels in de finale dus. Een ongekende maatregel, een ook waarbij ik mij afvroeg of de speelsters zelf niet wisten dat ze hun best moesten doen om kampioen te worden. Maar goed, het werkte dus wel en complimenten aan coach Biesters voor de manier waarop ze haar team in de resterende vijf wedstrijden de weg wees. Het bestuur van Batouwe moet in dezen niet te triomfantelijk doen, want dat heeft hoogstens zijn eigen ‘fout’ hersteld, ten koste van (de reputatie van) Van den Heuvel.

Duitsland
Niets wil ik echter afdoen aan de prestatie van Batouwe. Na het kampioenschap kondigden drie topspeelsters van de club aan in Duitsland te gaan spelen. Dat is ze uiteraard van harte gegund. Wel ben ik benieuwd wat er van Batouwe overblijft. Hopelijk toch iets moois.

Gallië
Grasshoppers verloor dus, en dat vond ik jammer. Ik zie de club altijd een beetje als het dorpje van Asterix en Obelix. Heel Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden … De Romeinen dragen in dit verhaal de kleuren van de NBB. Waar de basketbalbond de Katwijkse club zou moeten koesteren vanwege de schitterende jeugdopleiding, probeert men juist jonge sprinkhaantjes naar het CTO te lokken.
Waarom toch? Het lijkt er bijna op of de bond een hekel heeft aan zijn eigen clubs. Stel je open voor meiden die net zoveel talent maar minder faciliteiten hebben. Bied die een gelegenheid, en stop met proberen meiden weg te halen bij clubs als Grasshoppers (er zijn er natuurlijk meer), met immer de zachte dwang van de nationale selecties.

Speelminuten
Rotterdam is het laatste slachtoffer. Hebben een jaartje eredivisie gespeeld en zien nu vijf meiden naar het CTO gaan. Dus verdwijnt Rotterdam weer. Die jonge meiden gaan, zoals een collega-coach van mij laatst zei, van zo’n 60 speelminuten per weekend naar 7. Wat zullen de nationale selecties daar garen bij spinnen. Weet je wat helpt? Om op zeer jonge leeftijd met je club in de finale van de play-offs te staan.
Het CTO is een (op zich positief) opleidingsprogramma dat geen wedstrijden zou moeten spelen. Dan is gelijk de druk eraf van het moeten overstappen. Ik zag dat er in Groningen weer een team is voor de eredivisie. Dat is mooi, want daar komen ook altijd prachtige basketbalsters vandaan. Je zou alleen bijna hopen dat deze generatie niet al te getalenteerd is, anders begint het hele verhaal opnieuw.

Rijpen
Een spannende finale is één ding. Een goede eredivisie hebben is een tweede. Laat, zolang ze niet uitdrukkelijk te kennen geven de overstap te willen maken, die jonge talenten lekker bij de clubs spelen, of beter nog: laat de combinatie trainen bij het CTO/spelen bij de clubs toe. Wellicht ook wat minder wedstrijdjes op de (publicitair oninteressante) woensdagavond laat? Zou het niet mooi zijn om je nationale talenten op het podium van een echte eredivisie te kunnen laten rijpen? Tegelijkertijd de clubs het idee te gevend, dat ze enig bestaansrecht hebben op het hoogste niveau? Ik heb net een heel leuke finale gezien en ik zeg ja.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.