CP3 by Basketball Totaal

Vrijdagmiddagborrel: De VBL

Het is weer vrijdag, even over half vier. In iBasketball termen betekent dat tijd voor de vrijdagmiddagborrel met een blik op de beslommeringen en bemoeienissen in de dames eredivisie, of de VSBL zoals de codering in NBB taal is: Vrouwen Senioren Basketball League.

Het opvallende feit doet zich voor dat de Supercup tussen landskampioen Lekdetec en bekerwinnaar Binnenland overlapt met de eerste competitiewedstrijden. Sterker nog: beide teams komen elkaar in het eerste programma twee keer tegen. Zaterdag voor de Supercup en woensdag voor de competitie. We duiken in de matchups van het eerste programma.

Lekdetec – Binnenland @ Bemmel
Twee keer binnen vijf dagen komen deze twee absolute topploegen in de eredivisie elkaar tegen en dat is even apart als grappig. Zaterdag gaat het over de Supercup en daarmee is het een reprise van de Supercup van een jaar eerder.
Toen won Lekdetec de wedstrijd, en dachten veel insiders vertederd: Ach wat leuk. Maar er is veel veranderd in de eredivisie. Lekdetec haalde in een historische en heroische finale de landstitel binnen, en maakte in de voorbereiding ook al weer de nodige indruk.

Verloren dochter Loyce Bettonvil werd binnengehaald na een uitstapje naar Belgie, en daarmee worden de offensive weapons van nieuwe headcoach Thijs Sloot alleen maar diverser. Ook Lisa Schoen lijkt zich een prominentere rol in de aanval te kunnen gaan toeeigenen en daarmee beschikt Lekdetec over een luxe probleem, want aan wie moet vedette pointguard Karin Kuijt haar vernuftige passes kwijt?? We hebben immers ook nog een Jill Bettonvil in de ploeg, en wat te denken van een straks weer fitte Lisanne de Jonge?
In de playoffs bleek ook Kris Biesters een zeer geschikte optie om haar ploeg over eventuele dode punten heen te helpen, en herinneren we ons nog de perfecte shooting demonstration van Yordi Kathmann in game 7 van de finale?

Aan de kant van Binnenland zagen we Leonie Kooij vertrekken, maar werd er met beleid en verstand ingekocht. Ester Fokke kwam over van CTO maar is nog niet fit, maar de komst van Rachel Roubehiefissa geeft de Barendrechtse formatie creativiteit en scorend vermogen vanaf de perimeter. Daarmee hoeft er voor de creativiteit minder een beroep gedaan te worden op Zera Butter die zich daarmee dus nog meer kan gaan toeleggen op het maken van punten. Willeke Bruins kwam over van Green Eagles en heeft zich in het combi-jaar met de eredivisie en haar tijd bij Lokomotief al bewezen als een makkelijke scorer. Ook in Rotterdam dus meer dan genoeg firepower om goed door te komen. Wat doet voor het tweeluik?

We durven geen grote bedragen in te zetten. Tot de nederlaag van Lekdetec bij Grasshoppers in de voorbereiding hadden we ingezet op een 2-0 start voor de landskampioen, maar nu schatten we in dat de teams beide wedstrijden splitten.

Loon Lions – Solar Systemen Grasshoppers @ Landsmeer
Nieuwe coach, geen team, speelsters aan de wandel, wel een team en prima aanwinsten. In een paar woorden de hectische zomer van Loon Lions maar nu de voorbereiding zijn einde heeft bereikt hebben we inmiddels weer flashes of brilliance gezien in Landsmeer. Behoorlijk wat speelsters van de vice kampioen hebben een verleden in Katwijk: Tanya Bröring, Marlous Nieuwveen, Corine Manuputty, Eliza Kucharska. Allevier maakten één of meerdere seizoenen hun trainingsuren in Cleyn Duyn en dat legt wel een aparte saus over deze ontmoeting. Zeker ook omdat Sharon Beld, de sterkhouder van Lions van vorig jaar, dit jaar de Katwijkse kleuren verdedigt.

Grasshoppers maakte in de voorbereiding behoorlijke indruk op de fans. Niet alleen werd landskampioen Lekdetec met een kater terug naar Bemmel gestuurd, ook de Duitse topploeg Halle Lions werd twee keer (waarvan één keer met liefst twintig punten!) verslagen. Coach Rick Driessen lijkt na het harde werk van vorig jaar dit jaar te kunnen gaan oogsten met een ploeg waarin youngsters als Ilse Kuijt en Noor Driessen , maar ook de nog jongere Mia Hordijk een goeie rol kunnen gaan spelen. We zijn op de redactie dan ook van mening dat deze bijzonder interessante ontmoeting een tweetje op het totoformulier verdient: wij zetten in op Solar Systemen Grasshoppers.

Dozy den Helder – CTO @ Den Helder
Dozy heeft in de zomer nog eens goed huis gehouden op de transfermarkt, en de eerste stap in de actieve zomer was het aantrekken van Leonie Kooij die terugkeerde op het oude nest. Daar overheen kwam de aanwinst Janis Ndiba die over kwam van de tegenstander van vanavond CTO Amsterdam. Ndiba gekoppeld aan de allround game van Maxime Essenstam en de ervaring gekoppeld aan de finesse en power van Leonie Kooij. Met Maaike Klein Gabrielle van den Bosch (terug van weggeweest uit Bemmel) en Janiek van Veen (terug van weggeweest na een sterk seizoen in Amsterdam) staat er een kern van een team dat meer dan behoorlijk tegengas moet gaan kunnen geven tegen alle sterke ploegen, en dus verwachten we dat Dozy heel lang mee zal doen voor een plek in de playoffs.

CTO zag nogal wat mensen vertrekken: Emese Hof, Laura Cornelius, Janiek van Veen, Mirte Scheper, Janis Ndiba, en ook headcoach Remy de Wit stapte opzij. Dat betekent een heel nieuwe ploeg onder leiding van Thijs Volmer die de overstap maakte na de titel te pakken met de U20 van Yellow Blizzards.

Tegen de ervaring en power van Dozy zullen de jonge Amsterdammers nog niet op kunnen. Wel zal het interessant zijn om te zien of speelsters als Evi Dekker de stap omhoog gaan maken. Vorig jaar viel ook steeds meer Deborah Vos op als een hele complete grote forward , en wat te denken van de talentvolle Myrthe den Heeten? CTO zou dit jaar wel eens heel grillig kunnen gaan presteren: de ene week met dertig de bietenbrug op tegen Grasshoppers, en een week later met tien winnen van Binnenland. Voor het eerste weekend verwachten wij dat de punten in Den Helder blijven.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.