CP3 by Basketball Totaal

Vreemdelingen-legioenen… (1)

Jarenlang was de overheersende windrichting in het Nederlandse Basketball, zeker in de media, onder ‘kenners’, en (vooral!) bij het beperkte clubje ‘Opinie-makers in het Nederlandse Basketball’, dat ‘er veel te veel matige tot slechte buitenlanders in onze FEB-clubs speelden’.

Of ‘het grote publiek’, voor zover je daarvan kunt spreken bij Nederlandse clubs, en de leiding van al die clubs het met die windrichting eens waren staat nog te bezien. Maar dankzij die ‘wind’, of omdat steeds meer clubs inzagen dat ‘we’ op een doodlopende weg terecht waren gekomen, en/of wellicht nog andere redenen; een meerderheid aan vertegenwoordigers van de FEB-clubs heeft toch echt zelf, in FEB-verband, besloten dat het roer om moest. Zij goten dat in de vorm van een convenant met als lijn: ‘Meer Nederlanders op de velden in de DBL’.
En, ere wie ere toekomt; inmiddels scoren we Europees met het aantal Nederlanders hoog, vergeleken met veel andere landen. Dat leidt dan weer wel tot een niveau in diezelfde Europese Competities (en in de DBL), dat mijlenver afligt van waar we nog maar vijf, zes jaar geleden zaten.

Maar ook toen werd er door velen, en zeker door ‘opiniemakers en kenners’ steen en been geklaagd. Ook toen “Stelde het allemaal niets voor”, volgens de meeste zelfbenoemde ‘deskundigen’.
En of het verschil in niveau ‘toen’ en dat van ‘nu’, voor het ‘echte grote publiek’ – en daarmee bedoel ik ‘de in sport geïnteresseerden’ die het basketball niet volgen door zelf wedstrijden in sporthallen te gaan bekijken, maar onze sport slechts volgen via de media (in breedste zin) – , veel uitmaakt?
Ik waag het te betwijfelen…

Waar het wel uitmaakt? En wanneer het weer wat uit gaat maken?

Ik ben ervan overtuigd, en ook altijd van overtuigd geweest, dat het enige dat echt telt, het Nationale Heren Team is. Als dat voor aansprekende prestaties zorgt, dan komt het Basketball in de lift, en zolang het daar blijft rommelen gebeurt dat niet. Goede prestaties van Vrouwen en/of Rolstoelers kunnen een beetje helpen, maar cruciaal is, en blijft wat er bij de Mannen gebeurt.

En daarvoor is de ontwikkeling van de DBL, tot een grotendeels door Nederlanders bemande competitie, een goede zaak.

Het zal wel jaren vergen; jaren van investeren in Jeugdspelers en jonge Senioren, in toch Europees spelen (ook al win je daar in eerste instantie misschien niet veel), in programma’s van Nationale Jeugd-teams en de begeleiding van Individuele Talenten, in kader, in organisatie en promotie van het Basketball als Sport, in Media, en in een ‘echte Oranje-geest bij spelers, staven en volgers.
Maar uiteindelijk zal dat alles resultaat afwerpen.

Misschien moeten we nog wel een buitenlander (of twee) terug in de competitie.
En misschien moeten we (nu we terug zijn op nul ‘Internationale Eind-Jaars-Evenementen’; vorig jaar waren er DRIE!), toch nog/weer eens SAMEN nadenken over een aansprekend Internationaal Basketball Evenement in Nederland. Want die (A)HBW, daarmee hadden we toch echt ‘groots Goud’ in handen voor ons relatief kleine landje, waar basketball ook klein relatief is.

Ik schreef er vorig jaar al over: “Als Zwolle en Groningen nu eens echt ‘Samen’ gaan werken…Laten we nog iets ‘groter’ denken: ook nog bijvoorbeeld Den Helder en Leiden (of Den Bosch) erbij, en dan een grote Finale in (bijvoorbeeld) Amsterdam eraan vast, verbindt het met de Jeugd-toernooien die ook lekker op gang kwamen…”.

Als we toch eens samen zo zouden gaan denken, dan zouden ‘we’ – maar dan wel met z’n allen(!) – nog weleens sneller dan gedacht terrein terug kunnen veroveren! Ik weet het, ik ben af en toe een ‘Dromer’, een echte ‘TT Dreamer’, en een ‘onverbeterlijke optimist’.., maar toch:

ik denk ook ECHT dat het mogelijk is!

Nu even terug naar die ‘Vreemdelingen-legioenen’. Als insider en liefhebber kun je dezer dagen in Nederland meer Basketball op TV zien dan een ‘normaal mens’ (met een baan/opleiding en/of gezin) logischerwijs kan verstouwen (tenzij je een ‘echt junk’ bent); Sport1 (waar zouden we zijn zonder die club!?) biedt ons NBA, NCAA en EuroLeague aan tijdens het clubseizoen. Op EuroSport2 is een kust en keur aan EuroCup-wedstrijden te zien. En dan heb ik het nog niet over al die andere mogelijkheden die er inmiddels zijn. Er is dus blijkbaar ‘een markt’ voor…
Wij ‘liefhebbers en kenners’, maar ook onze basketball-gekke jeugdspelers, komen dus wel aan hun trekken. Maar hoe groot die groep is? Maar voor dat ‘algemene sportpubliek’ is Basketball in Nederland misschien wel onzichtbaarder dan ooit. Daarover wellicht een andere keer.

Nog even over die vele ‘Vreemdelingen-legioenen’ die ik in veel van die prachtige wedstrijden over mijn TV-scherm zie vliegen; er zijn er onder die Europese Top-clubs, en Sub-top-clubs, teams te over, die nauwelijks meer een minuut spenderen aan ‘hun Nationale Top-spelers, laat staan aan hun ‘Nationale Top-talenten’.

Hoe zit dat dan? Want ‘daar’ is het Basketball toch wel groot en belangrijk!?
Zitten we dan wel op de goede weg met al die (veelal jonge) Nederlanders in onze DBL/FEB-clubs?

Daarover een volgende keer verder.

Ik ben wel benieuwd wat de lezers van deze column er tot hier van vinden.

Discussie? Graag!

Meer basketball van Aart Dekker op zijn weblog

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.