CP3 by Basketball Totaal

Voormalig topscheidsrechter Ton Rolvink overleden

In de nacht van woensdag op donderdag is – voor de Nederlandse basketballwereld totaal onverwacht – voormalig topscheidsrechter Ton Rolvink overleden. Rolvink (Utrecht, 1947) was tot halverwege afgelopen seizoen secretaris van de Federatie van Eredivisie Basketballclubs. Hij is 67 jaar oud geworden.

Ton Rolvink was een autoriteit als scheidsrechter. In een interview met De Volkskrant zei hij ooit: ‘Als scheidsrechter moet je de wedstrijd op dezelfde manier beleven als de spelers.’ Dat was dan ook zijn grootste kwaliteit binnen de lijnen: geen scheidsrechter voelde de wedstrijd beter aan dan Ton Rolvink. Hij was bij spelers en coaches geliefd vanwege zijn benaderbaarheid. Hij besefte als geen ander dat een basketballduel niet om de scheidsrechter draaide en kon zichzelf volledig wegcijferen, zonder de controle over het duel te verliezen.

Als begeleider van scheidsrechters slaagde hij jammer genoeg veel minder om zijn kwaliteiten op de jongere generatie over te dragen, terwijl Rolvink een uitgesproken hekel had aan arrogantie binnen de lijnen. Ook hij zag echter niet de persoonlijkheden in het scheidsrechterskorps. Hijzelf was een van de laatste natuurlijke autoriteiten binnen de lijnen. Zijn gezag was niet enkel afhankelijk van de fluit, maar zijn persoonlijkheid droeg in belangrijke mate bij aan het grote respect dat spelers en coaches konden opbrengen voor Ton Rolvink konden opbrengen.

Ton Rolvink was overigens ook buiten de lijnen een uiterst aimabel en joviaal mens.

Tussen 1985 en 1998 werd alleen Ton Rolvink uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar. In de overige jaren werd de onderscheiding niet uitgereikt. Omdat Rolvink jaar in jaar uit met kop en schouders boven het scheidsrechterskorps uitstak en de organisatoren van de verkiezing niet ieder jaar dezelfde scheidsrechter als winnaar van de prijs naar voren wilden roepen, werd in de jaren dat Rolvink de onderscheiding niet ten deel viel dan maar simpelweg geen scheidsrechter van het jaar uitgeroepen.

Met in totaal acht verkiezingen voert Ton Rolvink onbetwist de ranglijst aan van arbiters met de meeste onderscheidingen. Antio Sinterniklaas (vijf keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het jaar) komt als enige in zijn buurt.

In 1992 was Ton Rolvink de eerste scheidsrechter die een basketballduel in de eredivisie stillegde vanwege oerwoudgeluiden. Op dat feit op zich was hij niet trots, wel op het vasthouden aan zijn principes. Rolvink was overtuigd tegenstander van racistische uitingen.

Tot een internationale carrière als scheidsrechter kwam het nooit. Aanvankelijk wilde de school in Tiel waar hij als leraar voor de klas stond niet meewerken, later werd Rolvink volkomen opgeslokt door zijn imposante loopbaan als vakbondsman. Zijn hoogtepunten als scheidsrechter waren de play-offs en de jaarlijkse uitjes naar de Haarlem Basketball Week. Hij floot in totaal 23 duels tijdens de HBW en mocht bij de derde, de zevende en de negende HBW de finale leiden.

Ton Rolvink was drager van de Bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond.

Naast zijn carrière als scheidsrechter maakte Ton Rolvink zich niet alleen verdienstelijk als opleider van scheidsrechters, hij trainde en coachte ook veelvuldig bij Flip Stars in Tiel. Daarnaast was hij jarenlang bestuurder bij de Federatie van Eredivisie Basketballclubs.

In die laatste hoedanigheid kwam zijn dagelijks werk meer dan uitstekend van pas. Ton Rolvink was een gezichtsbepalende bestuurder bij de Algemene Onderwijsbond (AOb). In 1989 trad hij als bestuurder toe tot de AOb, in 1997 kreeg hij een positie in het bestuur. Jarenlang was hij vicevoorzitter en penningmeester. Na zijn pensionering ging hij verder als pensioenbestuurder bij de vakcentrale FNV en hield hij er een eigen adviesbureau op na.

Van zijn pensioen heeft Ton Rolvink zelf niet lang mogen genieten. Het Nederlandse basketball heeft simpelweg een goeie kerel en een fantastische scheidsrechter verloren.

(Tekst: NBB-archivaris Jacob Bergsma)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.