CP3 by Basketball Totaal

Voorbeschouwing EK vu20: Poule C en D

imageOranje vU20 start later deze week aan het eerste grote zomertoernooi van dit jaar. Daarna volgen een WKu19, een EKu18 en een EKu16. In samenwerking met verschillende buitenlandse correspondenten doken we in de papieren voor een voorbeschouwing, en de algemene indruk is dat Oranje u20 best eens een gooi naar de medailles zou kunnen doen. Vandaag deel 2 van de voorbeschouwing. 

Op Lanzerote speelt de ploeg van Rene van der Wielen en Thijs Sloot in poule D. Vier poules van vier landen vormen de aanzet voor een toptoernooi.

Poule C gaat ook geen pretje worden met Spanje en Italie (de finalisten van het EKu16 vier jaar geleden) naast de toch zeker ook niet misselijke ploeg van Tsjechie. Hongarije , vorig jaar gepromoveerd aan de hand van wat sterke laatstejaars junioren lijkt de lelijke eend in deze poule. Spanje borduurt voort op een al jaren vruchtbaar programma waar de titels redelijk aan elkaar geregen werden.  Het is de vraag of Leticia Romero na haar senioren EK gelijk doorloopt naar de U20 ploeg, maar in ieder geval wel aanwezig is Belen Arrojo de sterke atletische forward. Wie we zeker niet gaan zien is Amsterdam2012 ‘s fan favorite Ariadna Pujol. Ze is recent geopereerd aan haar meniscus en revalideert op weg naar een nieuw seizoen op college in Amerika. Gevraagd naar haar vakantieplannen nu ze geen NT programma draait kreeg uw redacteur een brede glimlach: Ik ga naar Lanzerote, mijn vriendinnen aanmoedigen.
Italie komt met Cecilia Zandalasini en Marzia Tagliamento (ploeggenootje van Kourtney Treffers in Italie) als bekendste namen. Maar liefst 8 van de 12 speelsters waren drie jaar terug ook in Nederland voor het WK. Dat betekent dat Elisa Penna weer mooie dingen zal doen van onder de borden en Elison Ercoli de directrice van de bucket moet worden voor de Azzuri.

Italie U20 voor het gewonnen oefenduel tegen Griekenland. Foto: Basketinside.com Giovanni Cassarino

Italie U20 voor het gewonnen oefenduel tegen Griekenland. Foto: Basketinside.com Giovanni Cassarino

Bij Hongarije viel Debora Dubei, de Hongaarse ster van het WKu17 van vorig jaar, vroeger af dan veel insiders hadden verwacht. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal Dubei de lijnen uitzetten in de U20 ploeg, die verder veel verwacht van Fanni Bodnar en center Virag Kiss (1.93 maar pas 17). Tsjechie heeft makkelijk scorende kleine mensen in Gabriela Andelova, Sara Berankova en Elisa Mircova, maar toch ontbreekt Reiseringova op de lijst voor Lanzerote. De jonge center zal voor de U18 kiezen, maar het had interessant geweest om te zien wat de Tsjechische counterpart van onze eigen Marleen Peek (Blizzards) had kunnen doen op dit niveau.

Nederland in Poule D is eigenlijk aan haar stand verplicht om de groep te winnen. Portugal werd in de voorbereiding al verslagen, en hoewel Portugal verleden weekend nog gelijkspeelde tegen Spanje hoort  Oranje, met Laura Cornelius terug aan het roer de punten te pakken. Ook Belgie speelt in deze poule, en de Battle der Lage Landen (zaterdag) vormt dan ook een interessant affiche met bijvoorbeeld de makkelijk scorende Hind Ben Abdelkader (transfer naar Frankrijk!) tegen defensive stopper Janiek van Veen.En wat gaat het steengoeie inside trio van Oranje Emese Hof en Janis Ndiba & Britt Zappeij het doet nu ze weer samen aan de slag kunnen op het allerhoogste niveau. En dan heb je nog Lisanne de Jonge die weer los mag nadat een blessure haar playoffs verknalde. Of Isabella Slim en Ester Fokke die zowel groot naar de ring kunnen als een fijn oog hebben van op afstand. En dan heb je ook nog Janine Guijt en Elske Heerschop. Of Charlotte van Kleef. Man this team is loaded!
Van Ukraine weten we dan weer weinig. Olga Yastskovets (center) en Vita Gorobets (guard) zijn makkelijk scorende nieuwelingen in de ploeg, maar net als meer topscorers betrekkelijk mager vanaf de vrijeworplijn. Yatskovets compenseert dat een beetje door zeer sterk te rebounden. Vorig jaar op het EK u18 trok ze maar liefst 17 rebounds per wedstrijd naar beneden. En mind you: ze is slechts 1.83 lang!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.