CP3 by Basketball Totaal

Voorbeschouwing EK vu20 : Poule A en B

imageOranje vU20 start later deze week aan het eerste grote zomertoernooi van dit jaar. Daarna volgen een WKu19, een EKu18 en een EKu16. In samenwerking met verschillende buitenlandse correspondenten doken we in de papieren voor een voorbeschouwing, en de algemene indruk is dat Oranje u20 best eens een gooi naar de medailles zou kunnen doen. Vandaag deel 1 van de voorbeschouwing. Morgenavond deel 2. 

Op Lanzerote speelt de ploeg van Rene van der Wielen en Thijs Sloot in poule D. Vier poules van vier landen vormen de aanzet voor een toptoernooi.

Poule A:
Gesteund door de titel van de dames op het EK zal de U20 ploeg  van Servie, met de imponerende alleskunner Aleksandra Crvendakic een moeilijk te kloppen ploeg zijn in een zeer zware Poule A. Met Servie spelen ook Polen, Rusland en Duitsland in deze poule.

Duitsland komt met Noemie Rouault, één van de sterkste powerforwards uit de DBBL en speelster voor het Halle Lions van Rene Spandauw. Daarnaast vormt het College-trio Nele Aha (Portland State University), Emma Stach (Gonzaga Bulldogs) en Alina Hartmann (University of Colorado) wel het gezicht van de Duitse ploeg, die afgelopen week verloor in Italie van het U20 team daar. Coach Kojjic zag haar ploeg daar in de slotfase de zege weggeven. ‘Als we op het EK veertig minuten goed spelen tegen de toplanden ben ik optimistisch’ liet de Teamchef een mooie open deur optekenen op de site van de Duitse bond.

PolenU20

Polen VU20 na het toernooi in eigen land

Rusland heeft ervoor gekozen om de sterkhouders van de U19 (Ksenia Levchenko en Dasha Kolosovskaya) en de dames (Maria Vadeeva) niet naar Lanzerote af te vaardigen. Er blijft echter genoeg over. Met name onder de borden, met Polina Federova, Ksenia Kuzmina   en Anna Tchetina staan er flinke ‘gebouwen’. Het ontbreken van Levchenko zal de Russen absoluut pijn doen. De Russische ‘Ricky Rubio’  focust zich op het WK in eigen land.

Polen tenslotte speelde onlangs een tournooi in eigen huis met Amerika U19 en Frankrijk U20, en speelde met beide topploegen mee. De ploeg is snel, en heeft in Monika Naczk een fijn scherpe aanjaagster vanaf de point. Let ook op shooting guard Angelika Stankiewic of inside toppers als Aleksandra Wajler en de 2.01 lange Joanna Grymek. Deze tweemeterplusser is niet direct een scoringsmachine, maar ‘you can’t teach height’  en dus wordt de bucket wel een stukje smaller als deze jongeling de laatste twaalf haalt.

 

Poule B:
Titelpretendent  Frankrijk heeft het in de eerste ronde bijvoorbeeld makkelijker in een poule met Letland, Turkije en Slowakije. De U20 ploeg van Frankrijk verloor het toernooi in eigen land tegen Oranje enige weken geleden, maar beschikt wel over ijzersterke speelsters. Clementine Morateur en Fleur Devillers waren vijf jaar geleden al met de toenmalige U16 in Nederland in Sittard voor een toernooi en zullen met schutter Marine Johannes en de dynamische Mégane Hero de meeste minuten op de kleine posities verdelen. Onder de borden verschijnt in Frankrijk de reuzin uit Vitry-sur-Seine Aby Gaye. Deze klassieke center flirt jaar op jaar met serieuze double doubles, maar komt steeds net een beetje tekort, deels doordat ze makkelijk in foutenlast raakt.

Turkije steunt net als in 2012 in Amsterdam op het WKu17 op de krachten van guard Busra Akbas en powerforward Hulya Coklar, die toen één van de makkelijkst scorende speelsters van het toernooi was. Het is zaak dat de Turkse ploeg de toonzet voor haar zusjes. Vorig jaar was een slecht jaar voor de Turken die op de U20 na alle teams zagen degraderen.  Over Slowakije konden we in ons netwerk weinig nieuws vinden. We weten dat de grote guard Terezia Palenikova en center Eva Filickova redelijk makkelijk scoren, maar ook kwetsbaar zijn op de vrije worplijn, en daar houdt het mee op.
Letland daarentegen komt met een ploeg waarin we Marta Bergmane (foto) herkennen. Bergmane geniet enige naam als een goede schutter, en was jaren geleden de Letse afvaardiging naar het FIBA camp waar ook Ester Fokke voor geselecteerd was,  terwijl we Digna Strautmane kennen uit de EYBL waarin ook Blizzards actief was. Het is opvallend dat Kitija Laksa , die wel de selectie haalde van de dames voor het EK vrij krijgt de rest van de zomer. Haar aanwezigheid had zomaar lijfsbehoud in de A divisie kunnen betekenen.  Ook zonder Laksa won Letland in één van de laatste wedstrijden voor het toernooi van Litouwen dat een gooi gaat doen naar de divisie B titel.

 

marta bergmane

Marta Bergmane in de ontmoeting tegen Frankrijk op het toernooi in Polen

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.