CP3 by Basketball Totaal

Vierde plaats voor Dutch Angels VU15 in Aalborg

NBB – De Dutch Angels VU15 hebben de North Sea Development Cup in het Deense Aalborg afgesloten op de vierde plek. Achteraf bezien had de jonge Nederlandse ploeg volgens bondscoach Chris van Kampen het openingsduel tegen Denemarken moeten winnen. Nu ging dat op vrijdag met 59-55 verloren, waarna op zaterdag een kansloze 87-52 nederlag volgde en vandaag op de slotdag ook Duitsland 54-39 te sterk was.

Tegen Denemarken had Oranje op vrijdag zeker winstkansen. Na het derde kwart stonden de Angels nog met acht punten voor, maar een 11-3 run van Denemarken werd Nederland in het laatste kwart fataal. Van kampen: “Daar geef je het weg. Die Deense meiden spelen in een hoog tempo, met veel penetraties. Daar konden we drie kwarten goed in mee, maar in het vierde kwart zag je dat onze ploeg conditioneel nog niet zo ver was als zij. En dan helpt het ook niet dat je 14 op 34 vrije worpen schiet. We speelden hier met zeven meiden die er bij de Copenhagen Invitational ook al bij waren en dus met vijf nieuwe meiden. Dat moet elkaar nog wel aan gaan voelen.”

Achteraf bezien was Denemarken van de drie opponenten de minst sterke en had Nederland dat duel moeten winnen. Zweden, de tweede tegenstander, was op zaterdag van een heel ander kaliber en won met ruime cijfers: 87-52.  Van Kampen: “Ook weer een ploeg die snel wil spelen. met veel pressie. Snelle aanvallen, penetraties en zoeken naar de driepunter, waar ze drie of vier meiden voor hebben. Zweden was gewoon een maatje te groot, fysiek en tactisch. Aanvallend vonden we soms best goede oplossingen, maar qua tempo en handelingssnelheid konden we niet mee.”

Snel vergeten deze nederlaag, was het parool. Duitsland, de laatste tegenstander, had maar met drie punten verschil van toernooiwinnaar Zweden verloren en beschikt volgens Van Kampen over een sterke lichting. “Ze hebben grote, atletische meiden, maar spelen iets gecontroleerder basketball, via de post, en wisselen het tempo wat meer af. We dachten dat dat ons beter zou liggen, maar ik had het idee dat onze meiden toch wat geintimideerd waren vooraf. We kwamen met 13-4 achter. Toch werkten we dat weg naar 22-23 voor en bij de rust stonden we maar met 28-25 achter. Niets aan de hand, alles was nog mogelijk. Maar in het derde kwart bleek dat we nog niet vier kwarten op dit niveau kunnen spelen. Zij plaatsten een 14-0 run en dat was de wedstrijd, want uiteindelijk verliezen we met vijftien verschil.”

Het vierlandentoernooi in Aalborg leert Van Kampen dat de huidige lichting onder 15-speelsters het vooral in fysiek opzicht aflegt tegen landen als Zweden en Duitsland, qua grootte en atletisch vermogen. “Dan zul je dat tactisch en met energie moeten matchen. Onze meiden hebben moeten daar aan wennen en hebben nog niet het vermogen om vier kwarten voluit te gaan en veertig minuten lang scherp en gedisciplineerd te spelen. Dat is de les die je hier leert.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.