CP3 by Basketball Totaal

Vernoemen

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het was, zo leek het, nog even spannend maar de Amsterdam ArenA wordt/is de Johan Cruijff ArenA. Dat is sowieso goed nieuws voor wie van sport houdt en beseft welk een belangrijke plaats sport inneemt in ons bestaan.

Ja sorry, ik schrijf ArenA dus met twee keer een A, beroepsdeformatie van toen ik nog ik de kantoren van het stadion werkte. Maar ook omdat ik het wel aardig vind, in tegenstelling tot een heleboel anderen, van wie ik ook de tegendraadsheid vermoed omdat zij een andere voetbalclub aanhangen dan de bespeler van de AArEEnAA zoals Gerard Cox ooit dan wel weer grappig schreef.

Onberoerd
Het besluit kwam op de zeventigste verjaardag van Johan Cruijff, een verjaardag die hij helaas niet meer mocht meemaken. Zo mocht hij dus ook niet meer tijdens zijn leven horen dat het stadion van zijn voetbalclub – dat toch al twintig jaar bestaat – naar hem werd vernoemd. Het nieuws leek belangrijker dan een paar echt belangrijke zaken, maar ik moet zeggen dat het ook mij niet onberoerd liet.

Commercie
Vooral omdat het een mooie manier is om een sporter die veel voor zijn sport en zijn land heeft betekend, nog maar eens te eren. In Amerika betekent basketbal net zo veel als voetbal voor ons. Toch zijn ze, in de NBA althans, niet zo scheutig met het vernoemen van de arena’s naar de groten uit de sport. Dat komt vooral door de commercie. Er zijn nog twee hallen over die niet zijn vernoemd naar een geldschieter, en als straks in Detroit The Palace of Auburn Hills (dat er net 30 jaar stond) plaatsmaakt voor Little Caesars Arena is alleen het magnifieke monument Madison Square Garden over zonder sponsornaam, en waag het niet om dat te veranderen.

Schande
Je kunt daar natuurlijk schande van spreken, net zoals de kranten vroeger (en soms tegenwoordig nog) het bijna verwerpelijk vonden om teamsponsors te noemen, met dagblad de T. voorop. Aan de andere kant spelen de NBA-teams me daar toch in mooie arena’s. Hoe meer publieke gelden gebruikt kunnen worden voor nuttige dingen terwijl het bedrijfsleven zorgt dat we in prachtige hallen kunnen spelen, hoe beter, zou je zeggen.

Icoon
De purist in mij houdt ook niet van al die bedrijfsnamen hoor. Ik vond het ook leuker dat de 76’ers in het Spectrum speelden. De tijd staat echter niet stil. In de NBA eren ze meer hun helden door een prijs naar ze te vernoemen. De Bill Russell Award bijvoorbeeld, voor de waardevolste speler van de finales, vernoemd naar de ‘winnendste’ speler aller tijden. De winnaar van de MVP-trofee ontvangt de Maurice Podoloff-prijs, genoemd naar de eerste voorzitter van de NBA. Misschien tijd om die beker om te dopen naar de Jabbar Award, naar degene die hem het vaakste won? Of naar Jordan, de beste aller tijden? Nee, hem hoort een andere eer te beurt te vallen. Men overweegt om het NBA-logo te wijzigen. Dit is tot nog toe een impressie van Jerry West. Wat beter dan de ‘Jumpman’ van Jordan als nieuw icoon?

Bokaal
Dat de uiteindelijke winnaar genoegen moet nemen met de Larry O’Brien Trophy kan natuurlijk niet. Zo’n geweldenaar was deze commissioner niet. Als de trofee voor coach van het jaar naar Red Auerbach is genoemd, doe dan de naamgever van de prijs voor de kampioen maar bijvoorbeeld de elfvoudig (of 13 als je zijn titels als speler meetelt) kampioen Phil Jackson. En misschien is het leuk om de topscorerbokaal te vernoemen naar Ossie Schectman. Wie? Hij die de allereerste basket scoorde in de geschiedenis van de NBA.

Levend
In basketballend Nederland hebben we een paar prijzen met illustere namen. De Carla de Liefde Trofee is voor de bekerwinnaar bij de vrouwen en het is mooi dat deze (te vroeg) overleden basketbalster – van BOB uit Oud Beijerland – op deze manier wordt geëerd. Maar dat vind ik wel een beetje een probleem. Iemand ‘moet’ dood zijn. Laten we in het basketbal onze nog levende helden huldigen. Door een hal of een trofee, wat kan mij het schelen. De Coach van het Jaar ontvangt straks de Ton Boot Award. Kees Akerboom, de beste Nederlandse (competitie)speler aller tijden, heeft nu alleen een driepuntsbeker met zijn naam. Wat mij betreft wordt de prijs voor de MVP naar hem vernoemd. Of de Maaspoort wordt de Akerboom Arena(A).

Boegbeeld
Coach van het jaar bij de vrouwen wordt dan de Meindert van Veen Trofee, en als dat niet gebeurt, noem dan de Sportlaanhal maar naar dit Helderse boegbeeld. Zo kan iedere gemeente zijn basketbalgrootheden eren.
In Leiden zijn ze al een tijdje aan het soebatten over een opvolger van de Vijf Meihal, en ik heb wat voor ze bedacht. De commercie ontmoet het historisch besef. Er zijn natuurlijk meerdere mensen belangrijk geweest in de geschiedenis van het Leidse eredivisiebasketbal, maar proef deze eens: de Toon® Dome.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.