CP3 by Basketball Totaal

Vernieuwing?

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Na de achtbaan die Oranje was, nam ik heel even vrij van het volgen van het vaderlandse clubbasketbal bij de mannen. Wel heb ik even gezondigd.

Ik heb op iBasketball naar Grasshoppers tegen ZZ Leiden gekeken. Een stukje althans. Toen ik besloot dat ZZ beter Jobse dan Draper had kunnen aantrekken, ben ik gestopt met kijken. Dit kon niet de volledige werkelijkheid zijn, toch?

Ik schakelde de beelden uit, maar niet voordat ik nog maar eens tegen mijzelf mompelde dat clubs als Grasshoppers toch makkelijk aan de manneneredivisie toegevoegd kunnen worden. Oké, de Katwijkers trainen slechts twee keer in de week (en dat vind ik wat weinig, zelfs voor amateurs), maar het team stroomt over van de goede basketballers. Twee trainingen extra en misschien een lange Amerikaan erbij, en ze doen fluitend mee in de DBL. Misschien niet voor een play-offplaats (waarvan er vier meer dan genoeg zijn) maar wat zou het? Invullen die lege plekken, lekker tien of twaalf teams op het hoogste niveau; die acht is geen gezicht.

Live

Woensdag mocht ik van mezelf weer wat live basketbal tot me nemen, en aangezien de Vijf Meihal het dichtste bij was, werd het ZZ tegen Rotterdam. In het Leidsch Dagblad staat dat onze Orange Lions eigenlijk niet meer in Leiden hun interlands mogen afwerken straks. Minimaal drieduizend zitplaatsen moet een hal straks hebben, en dus zijn eigenlijk alleen de Martiniplaza, Maaspoort, Sporthallen Zuid en nog een paar geschikt voor interlands.

Als het zo doorgaat dus geen Leidse interlands meer, en dat is natuurlijk tragisch, vooral voor uw columnist die vlak bij de hal woont. Nu werden tweederde van de laatste landenwedstrijden niet optimaal bezocht. De voorzitter van het NMT spreekt daar ook in het LD zijn teleurstelling over uit en hoewel ik die sentimenten deel, wil ik ook wel even opmerken dat er vooral aan wedstrijd 1 weinig ruchtbaarheid is gegeven.

Tand des tijds

De voorzitter van ZZ en de FEB intussen, hoopt dat Leiden nog wat respijt krijgt om z’n hal op orde te krijgen. Maar de wethouder van sport waarschuwt nu in de krant dat de bouw van de nieuwe Vijf Meihal duurder gaat uitvallen dan eerst werd aangenomen. Net als andere sportgebouwen in de stad die aan vernieuwing toe zijn.

Ten eerste, excellentie: zorg nou dat die accommodaties de tand des tijds een beetje kunnen doorstaan. Dus bouw niet een 25-meterbad maar een 50-meterbad, bijvoorbeeld. Je, pardon U, moet er namelijk nog even mee door. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Vijf Meihal. Geen 2000 zitplaatsen maar 4000. En waarom die hardoppe waarschuwing dat die hal duurder uitvalt dan de begrote (en dus slecht begrote) 11 miljoen. Toch geen voorbode van uit- dan wel afstel hoop ik? Weet u hoe lang deze Vijf Meihal er al staat? Ik zal u helpen. Sinds 1968. Die zaal is net zo oud als ik en ik ben al jaren aan een opknapbeurt en eigenlijk vervanging toe. Dus een keer in de 50 jaar een fors bedrag uitgeven aan een onderkomen voor de zaalsporten (waar we weer een halve eeuw mee moeten doen) is echt niet raar hoor.

Niemendalletje

Goed, ik zat dus in de Vijf Meihal en zag het niemendalletje van een oefenpot aan. ZZ speelde lekker vlot basketbal, al heb ik geen idee hoe dat tegen de zwaargewichten van de competitie matcht. De samenstelling van de Leidse ploeg bevreemdde mij wel enigszins. Ik had verwacht dat als laatste aankoop nog een grote jongen binnengehaald zou worden omdat Koenis anders eigenlijk de enige echte center in de selectie is, maar opeens kreeg Rogier Jansen een nieuw contract.

Nu vind ik Rogier zowel een aardige jongen als een goede basketballer, dus is het bepaald geen straf om hem terug te zien. Een center is-ie alleen niet, een power forward evenmin. En als je zoals ZZ blijkbaar elk dubbeltje eerst moet omdraaien (niets mis mee, als de club op die manier financieel gezond blijft) en het de een of de ander is, dan had ik een andere keuze gemaakt. Immers: Cashmere Wright is ook een guard die vaak, heel vaak de bal wil hebben en die de lijnen uitzet, en die had nog een doorlopend contract.

Smallballfeest

Dan loopt Jessey Voorn er ook nog (prima aankoop!) en ook hij wil de bal op de perimeter. Rens Butter mag de DTL wel overslaan; die kan best al in de DBL in korte spurts op de guard.

Wie weet krijgen we straks wel een smallballfeest, en slaagt Vervaeck waar Casteels faalde. Met Rogier Jansen die graag in die krakkemikkige oude Vijf Meihal speelt, en waar de fans hem inmiddels in de armen en het hart gesloten hebben. Misschien moeten we nog maar van de oude hal, en de ‘oude’ Rogier genieten, nu het nog kan.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.