CP3 by Basketball Totaal

Verheugen

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het is pas juli en ZZ Leiden heeft het grootste deel van zijn selectie al rond. En dat niet alleen; op papier staat er nog een goed team ook. Verbazing en blijdschap strijden om voorrang in mijn inborst.

Wij Leidenaars zijn de afgelopen zomers bepaald niet verwend geweest als het ging om de samenstelling van de groep die het in het nieuwe seizoen moest gaan doen. Maar laat ik niet gaan mopperen over de dingen die ooit geweest zijn. Er is immers heel wat om naar uit te kijken.

Worthy
De Nederlandse versie van Free Agency begon voor ZZ met een knaller: Worthy de Jong keert terug. Leuk voor ons, jammer voor hem, appte ik naar een vriend. Dat jammere zat ‘m dan in het feit dat ik hem een langer en mooier verblijf bij een buitenlandse club gunde. Ik weet zeker dat er meerdere teams buiten onze landsgrenzen zijn die zijn talenten goed hadden kunnen gebruiken.
Maar inmiddels heeft ook de kleine charmeur Maze ons verblijd met zijn aanwezigheid, en Worthy wilde niet meer te ver van zijn gezin verwijderd zijn. Geef hem eens ongelijk. Dus koos hij voor de zorg en de zekerheid van Leiden (ik mag een keer de woordspeling maken, oké?). Goed voor alles dat Leiden is. De Jong is een allround topspeler, heeft een prima mentaliteit, kent de club en is bovendien een ware ambassadeur, zo niet een wandelend reclamebord voor onze mooie sport.

Gentleman
Bovendien speelt hij, ook niet onbelangrijk, volgend seizoen niet tegen ZZ. Met de club had hij een herenakkoord gesloten dat hij wel weg mocht naar het buitenland maar dat hij in Nederland voor Leiden zou spelen. Als een echte gentleman heeft hij zich aan die afspraak gehouden.
Niet veel later maakte Sergio de Randamie ook de overstap naar ZZ. Ik hoopte daar al een paar jaar op. De Randamie is zo’n speler die je er goed bij kunt hebben. Kan onder het bord spelen en heeft tevens een aardige touch van afstand. Rustige jongen ook ogenschijnlijk. Hij is voor basketbal al enigszins op leeftijd, maar sleet heb ik nog niet aan zijn spel gezien.

Verwend
En toen werden we verwend met de komst van Clayton Vette, die dus blijkbaar niet alleen hoog op mijn verlanglijstje stond. Wat een aankoop zeg. Een van de betere spelers van het afgelopen seizoen, een center voor het moderne basketbal die beweeglijk is en van afstand kan schieten. Ik hoop op een soort motion offense volgend seizoen want Vette blijft maar gaan. Intussen maak ik mij ook nog eens vrolijk als ik er aan denk hoe mijn stadgenoten zijn achternaam gaan uitspreken (‘Vetseeeh’ of zoiets).
Verder komen jonkies Butter en Ververs terug, kan Floris Versteeg wat van zijn vorm van twee jaar geleden hervinden en zijn daar natuurlijk nog altijd Jessey Voorn en Mohamed Kherrazi. Die laatste heeft, gok ik, een feestje gegeven toen hij hoorde dat zijn maatje Worthy terugkwam.

Spelverdeler
Nu alleen nog een spelverdeler voor dit gezelschap, en men wil – alweer tot mijn vreugde – iemand die in de eerste plaats juist dat doet: het spel verdelen. Een floor leader dus, die de boel in het veld organiseert, die vrijstaande ploegmaats van een bal voorziet, die onder druk het speeltuig niet verliest en die wel genoeg vaardigheden heeft dat je hem niet ongestraft vrij kan laten staan.
Slaagt ZZ ook in die zoektocht (gratis tip: Leon Williams is nog vrij), dan staat er straks in Leiden een team om rekening mee te houden. Een groep met ervaren jongens en een ervaren coach die volgens mij best bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Een sterke kern van zes spelers waartussen zo links en rechts een jonkie zich kan laten zien.

Bruinsma
Of het genoeg is om de ‘powerhouses’ in Groningen en Den Bosch te bedwingen, is natuurlijk nog afwachten. Daar heeft men net iets meer te besteden en wat ik zo lees wordt daar ook goed ingekocht. Ik zag dat er een Bruinsma bij Donar gaat spelen, en vroeg me natuurlijk onmiddellijk af of hij familie is van de Leidse legende Sid. Hopelijk niet, want dan had hij bij ZZ moeten spelen, met nummer tien. Als hij met beide handen mooie hoekjes raak gooit, weten we meer.

Trots
De titelfavorieten komen uit het noorden of het zuiden. Het is misschien niet heel realistisch om te hopen dat Leiden een of beide clubs onder zich kan houden, al zullen De Jong c.s. daar wellicht anders over denken, en zo hoort het ook.
Wat ik wel denk is dat dit team weer zo’n team wordt waartegen niemand graag speelt en waartegen iedereen een moeilijke avond heeft. Zoals in de tijd die helemaal niet zo ver achter ons ligt, maar dat lijkt wel zo. Dit kan een ploeg worden waar Leiden weer echt trots op is. In ieder geval heb ik me in geen jaren zo op een seizoen verheugd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.