CP3 by Basketball Totaal

Veel ontbrekende spelers in NBB Bekerduels

Vanavond spelen Aris Leeuwarden en Challenge Sports Rotterdam de return in de kwartfinale van de bekercompetitie. De Rotterdammers moeten een achterstand van 22 punten proberen weg te werken om zich te plaatsen voor de halve finale. Aris is doordrongen van het feit dat de NBB Beker nog steeds de snelst te winnen prijs van het seizoen is. Met een volle bak – want gratis toegang – moet de volgende stap op weg naar de finale worden gezet. Echter zonder Nathan Healy…

De Amerikaan werd in de wedstrijd tegen landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden 14 seconden voor tijd weggestuurd na een opstootje met Sean Cunningham die eveneens een D kreeg. Een zware en onnodige sanctie luidde het oordeel van hen die het zagen gebeuren. Ook het arbitrale trio en de commissarissen schijnen geen al te belastende verklaringen te hebben ingediend. De Tucht en Geschillen Commissie (TGC) komt aanstaande zaterdag in zitting bijeen om de strafmaat voor Healy en Cunningham te bepalen. Reglementair zitten beide spelers standaard al één duel schorsing uit.

Healy was in de eerste confrontatie met de Rotterdammers nog de beste scorer. Met 26 punten leverde hij een belangrijke bijdrage aan de voor vanavond zeker ogende marge van 22 punten. Zijn ontbreken – en dat net na twee wedstrijden schorsing van Tjoe de Paula na een ‘botsing’ met scheidsrechter Frans Harryvan – zal vermoedelijk minder zwaar wegen dan de personele problemen waarmee Rotterdam kampt. De revalidatie van La’Shard Anderson is al weken een gegeven, maar de scheldkanonnade waarop Don Rigters zijn coach Ferry Steenmetz trakteerde, was voor de buitenstaander misschien nieuw, voor de insider de eruptie van een enigszins gespannen verhouding. Steenmetz zat Rigters al langer op de huid, om een omslag te forceren. Toen Steenmetz in de eerste bekerconfrontatie met Aris in het vierde kwart besloot Rigters te wisselen vanwege een structurele fout, ontplofte de boel. “Die hoef ik voorlopig even niet meer te zien,” liet Steenmetz weten. Rigters heeft een week bedenktijd gekregen.

Het is niet alleen getalsmatig dat Aris minder spelers mist dan Rotterdam, het is ook de impact van de gemiste spelers. Het ontbreken van Healy zal door de Friezen wel afdoende kunnen worden gecompenseerd. Challenge Sports Rotterdam zal het heel wat moeilijker hebben om de gaten te dichten. Na SPM Shoeters Den Bosch zal Aris Leeuwarden de tweede halve finalist worden. Want 22 punten voorsprong in zo’n uitgangssituatie. Het zou niet gekker moeten worden…

Donderdag begint Matrixx Magixx aan zijn kwartfinaleserie tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De landskampioen mist Sean Cunningham. Of de nieuwste aanwinst DeJuan Wright dan al speelgerechtigd is, hangt af van de snelheid in de papierwinkel. Wright wacht op dit moment nog op de benodigde vergunning.

De komst van Wright is om meerdere redenen opmerkelijk, maar vooral vanwege de ‘leverancier’ van de Amerikaan. Bestuurslid Rob van Hooven van Leiden doet altijd zaken met Ruud Harrewijn van RH Consultancy, maar heeft met de komst van Wright gekozen voor CourtSide, het agentschap van Dejan Vidicki. Ongetwijfeld is die switch ingegeven door de teleurstellende ervaringen met de Amerikaanse aanwinsten van dit seizoen, Jason Conrad en Kevin Thompson.

Laatstgenoemde begint inmiddels iets meer zijn draai te vinden. Afgelopen zaterdag pakte hij nota bene 8 rebounds in het eerste kwart. Alleen met de Europese regels en de Nederlandse arbitrage heeft Thompson grote moeilijkheden. Met het lopen van een lay-upje trouwens af en toe ook. Maar de effectiviteit van de Amerikaan als rebounder wordt beperkt door de weinige minuten die Thompson vanwege zijn foutenlast inzetbaar is.

Bovendien is Josh Duinker op de weg terug van een rugblessure, die de Nederlandse Australiër onder andere de koppositie op de topscorerslijst kostte.

Die Leidse twijfels bieden Matrixx Magixx mogelijk een goede opening om wedstrijd één in de kwartfinaleserie naar zich toe te trekken. Michael Schuurs speelde in dat opzicht met zijn team vlak voor de start van de competitie een opmerkelijk oefenduel in en tegen Leiden. Schuurs hamerde in die oefenwedstrijd op de collectieve discipline. Toen Nick Oudendag als starter twee minuten lang als een zoutzak over het veld hobbelde, haalde Schuurs zijn center naar de kant en voegde hem fijntjes toe: “Donder maar op. Ik wil je niet meer zien.” Met een gedecimeerde ploeg (het contingent Amerikanen was evenmin in vorm en op orde) legde Matrixx Magixx een bewonderenswaardig speeltje op de vloer, waarmee de – toen nog – sterrenploeg van Leiden betrekkelijk eenvoudig werd afgedroogd. Poels, als man in the middle, deed zijn ding, maar hoefde niet eens zwaar aan de bak, omdat de Wijchense formatie het spel snel en breed hield, twee principes waarmee de Leidse defensie het nog wel eens moeilijk heeft.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.