CP3 by Basketball Totaal

Vanavond Kroatië – Nederland

Een mooi affiche vanavond voor de Orange Angels. Bij winst op Kroatië is de tweede plaats in de poule zeker en ook een kleine nederlaag kan Nederland slikken.

Voor de Orange Angels staat vanavond om 19.00 uur de belangrijke, misschien wel cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië op het programma. Het belooft in Osijek een heksenketel te worden, maar Associate Head Coach Hakim Salem is ervan overtuigd dat de Nederlandse basketbalsters de Kroatische storm zullen weerstaan. “De druk ligt bij hen, voor Kroatië is het erop of eronder, zij hebben de eerste ontmoeting bij ons met 76-67 verloren. We zitten er goed in, we kunnen ze aan.”

Salem heeft de voorbije jaren zijn sporen verdiend als coach van diverse mannenteams op het hoogste niveau in Nederland, maar maakte vorig jaar de overstap naar de vrouwen. Sinds november 2015 is hij bij de Orange Angels betrokken als Associate Head Coach, naast Remy de Wit. “De eindverantwoordelijkheid ligt nog steeds bij Remy, maar we doen verder alles samen. Alleen bepaalt Remy de wissels. Het zou wat merkwaardig zijn, als we dat allebei gaan doen. Dat werkt niet.”

In zijn periode bij de Orange Angels heeft Salem geconstateerd dat het Nederlandse vrouwenbasketball een mooie toekomst tegemoet gaat. “De hele opleiding, van de jongste jeugdteams t/m de senioren, staat als een huis. Onze onder 20-meiden hebben afgelopen zomer brons gewonnen. In die leeftijdsklasse zijn we de nummer drie van Europa! We zijn goed bezig en daarom moeten we onszelf nu niet tekort doen. Kroatië is een subtopper in Europa. Vijf jaar geleden zou we daar huizenhoog tegenop hebben gekeken, maar nu zijn de Angels aan zo’n land gewaagd. Misschien nog niet helemaal gelijkwaardig, maar we zitten er wel heel dicht in de buurt. Het gat dat er nog is met dit soort landen, zijn we snel aan het dichten.”

Volgens Salem heeft de huidige lichting Orange Angels veel potentie. “In onze selectie zitten speelsters die in goede buitenlandse competities actief zijn. En met de speelsters uit de Vrouwen Basketball League hebben we veel nuttige ervaring opgedaaan door als Orange Blizzards in de Europa Cup te spelen, als gevolg van de switch naar drie kwalificatiemomenten in twaalf maanden. In het verleden had je de selectie alleen in de zomer een week of zes bij elkaar voor één toernooi of een cyclus. Nu kunnen we voortdurend werken aan het teamproces en de basis erin brengen. Dat helpt.”

De Orange Angels staat in Osijek een ‘heet’ avondje te wachten. Salem: “Tegen Frankrijk zaten er 2500 Kroaten. In de Sporthallen Zuid waren de toeschouwers op onze hand en kregen we met ons goede spel de mensen op de tribunes mee. Nu krijgen we met een – tussen aanhalingstekens – vijandige sfeer te maken. Dus zullen we de energie waarmee we Kroatië toen versloegen, nu zelf aan moeten maken. Het kan. Estland was een lastig uitduel, maar we wonnen wel, ondanks het feit dat we bepaald niet ons beste spel speelden. We zijn hier een dag eerder aangekomen en hebben ons dus een dag langer kunnen voorbereiden. Het spel van Kroatië ligt ons beter dan dat van Estland. Maar het belangrijkste is dat we van onszelf uitgaan, dat we geconcentreerd en met veel energie aan het het duel beginnen. Geloof me, het kan echt.”

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.