CP3 by Basketball Totaal

Utrecht wil met een mannenteam in DBL gaan spelen

Er wordt in Utrecht achter de schermen hard gewerkt om in de toekomst in de Duch Basketball League te gaan spelen. De Domstad spiegelt zich aan Leiden, Groningen, Amsterdam en Den Bosch, vier basketballbolwerken, waar de mannen op het hoogste nationale niveau actief zijn.

Volgens de initiatiefnemers zijn alle voorwaarden om deze stap te kunnen zetten in Utrecht aanwezig. De stad beschikt over negen bloeiende verenigingen én de NBB Basketball Academy Utrecht/UBALL (foto). Van alle speellocaties wordt de landelijke Streetball Masters in Utrecht al jaren achtereen met stip het drukst bezocht. Amazone speelt met vrouwen op eredivisieniveau in de Vrouwen Basketball League. Cangeroes speelt met de mannen en vrouwen in de promotiedivise, en met het VU20-team in de eredivisie. Alle jeugdteams van UBALL, dus vanaf U12, spelen in de eredivisie (hoogste klasse), zowel bij de jongens als meisjes. Daarnaast komt UBall met de mannen U24 in de nieuwe Dutch Talent League uit.

Genoeg reden voor een aantal basketball-liefhebbers in Utrecht om de lat hoger te leggen. Niet alleen krijgen de beste talenten van Utrecht en omgeving zo de kans om hier hun dromen te realiseren. Zeker zo belangrijk is ook het leggen van een goed fundament. Dat wordt de vijver waaruit de coaches en trainers zullen vissen, om vervolgens de beste kinderen te begeleiden richting het grotere werk.

Basketball Academy
Kinderen met basketball-talent gaan natuurlijk ook gewoon naar school. Belangrijk is er dan voor te zorgen dat er geen spanningsveld ontstaat tussen presteren in de sportzaal en presteren in de klas. Om die reden slaat UBALL de brug met het onderwijs, maar ook met sportkoepel NOC*NSF, die ervoor zorgt dat deze kinderen binnen het onderwijs een LOOT-status krijgen. Daarbij staat niet alleen de ontwikkeling van het kind als sporter centraal, maar natuurlijk ook als mens. Topsporters uit verschillende disciplines lieten eerder al zien hoe belangrijk een goed begeleide sportloopbaan én opleiding is geweest richting hun latere werkzame leven.

Basketballnest
Het enthousiasme van spelers, trainers en coaches is er al. Maar voor het realiseren van blijvend topbasketball in Utrecht is meer nodig. De initiatiefnemers noemen dat liefkozend een ‘basketballnest’. Nu de samenwerking tussen clubs en de NBB Basketball Academy Utrecht/UBALL al bestaat, is het tijd voor de volgende stap. Het is van belang daarbij te melden dat er ook plannen voor verbouwing van Sportcentrum Oudenrijn klaarliggen. Niet alleen in Utrecht, maar ook met veel verenigingen rondom de stad, wordt op dit moment gesproken over nauwere samenwerking. Bovendien vinden er gesprekken plaats met potentiële sponsors.

Kosten
Om in de DBL te kunnen spelen is naar schatting een bedrag ergens tussen de 200.000 en 1.000.000 euro nodig. Het zou mooi zijn als de landelijk spelende teams (Cangeroes en Amazone) daarbij kunnen aanhaken. Met goede faciliteiten en een goede samenwerking zouden deze ontwikkelingen verder gestimuleerd kunnen worden.

Draagvlak
Namens de gemeente Utrecht heeft wethouder Paulus Jansen aangegeven sympathie te hebben voor een toekomstig mannenteam in de eredivisie. Het plan heeft zijn steun. Ook gaat hij hij een aanbevelingsbrief sturen naar het bedrijfsleven in en om Utrecht, met een vraag om (financiële) support.

Partijen die ook een steentje willen bijdragen om tot eredivisiebasketball in Utrecht te komen bij de mannen, kunnen contact zoeken met de groep initiatiefnemers. Die bestaat uit Martin Kloet, Cees van Rootselaar, Laurens Hillmann, Gaby Bos-Kooter ([email protected]), Johan van der Waal, Rob Veldhuis en Otto Bos.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.