CP3 by Basketball Totaal

USA dames op WK2014

ANKARA (FIBA World Championship for Women) – Het wereldkampioenschap 2014 van de FIBA World Championship voor dames staat op het punt te beginnen we kijken even naar de nummer 1 de  U.S.A. titelfavoriet  

 

FIBA Ranking Women: No.1

Laatste deelname aan de WK: 2010 (9 x winst 0 verlies)

Beste resultaat in de geschiedenis van het W.K. : acht keer kampioen (1953, 1957, 1979, 1986, 1990, 1998, 2002, 2010)

Deelnemer dankzij winst van de  olympische spelen 2012 (8 winst, 0 verlies)

 

De Amerikaanse selectie commissie verwacht een fraai nieuw hoofdstuk toe toevoegen aan de Amerikaanse basketball geschiedenis  zodra het toernooi begint Istanbul.

 

Enkele bekende senioren krijgen de kans te laten zien wat ze kunnen.

Zonder wereld superster Candace Parker en het ervaren duo Tamika Catchings en Sylvia Fowles, ging de deur open voor een viertal rookies te weten Brittney Griner, Nnemkadi Ogwumike, Odyssey Sims en Breanna Stewart. Zij zullen alle vier voor het eerst aan zo’n groot toernooi deelnemen.

 

De deelname van  Griner zal bijzonder aantrekkelijk gevonden worden niet alleen door de dames basketball fans, maar zonder twijfel ook door de televisie producers die klaar zijn om te genieten van haar spel. Bovendien hopen ze natuurlijk dat zij ook de eerste dames dunk ooit tijdens een FIBA WK dames kunnen vastleggen.

 

Stewart ondertussen is enorm gegroeid naar volwassen- en bekendheid, als de meest opvallende speelster de laatste jaren die vanuit de jeugd nu is doorgekomen.

 

Daarnaast is Sue Bird klaar om een record te breken door voor de 4e keer het usa tenue te dragen op een WK. Haar backcourt partner, Diana Taurasi zal zich ook laten gelden want die wil nog niet dat de nieuwe meiden alle aandacht zullen opeisen. Dat bleek al tijdens de laatste WNBA finales met de Phoenix Mercury waarin ze tot  MVP werd uitgeroepen.

 

Maya Moore speelt momenteel op de top van haar kunnen. Dat liet ze zien in het  geweldige seizoen dat ze speelde met  de Minnesota Lynx, zij werd MVP van het  reguliere seizoen in de WNBA nadat ze dat eerder ook was in de WCBA.(China)

 

Verder is er de efficiëntie van Candice Dupree, de kracht van Tina Charles en het forward spel en de snelle handjes van Angel McCoughtry ook speelsters die het al eens eerder deden.

 

Zoals ook de coach, Geno Auriemma bekend is hijzelf zonder twijfel opnieuw proberen om te winnen terwijl hij meteen de vier nieuwkomers inpast..

 

De prijs die op het spel staat is niet alleen titelhouder te blijven maar ook om dit in stijl en ongeslagen te doen. Een verbazingwekkende inbreng met de mix van jeugd en de ervaring van de laatste edities moeten daarvoor zorgen.

Interessant is wel de enige smet op de USA in de moderne tijd, het is al weer 8 jaar geleden in Brazilië, toen haalde ze de finale niet.

Dit onderstreept nog maar eens de verwachtingen en dominantie m.b.t. De USA speelsters als Taurasi and Bird speelden toen al en dit is iets dat ze nog steeds met zich meedragen.

4 jaar geleden won men weliswaar, maar het motiveert hen vast en zeker nog altijd.

Niet alleen voor de Amerikaansen zelf, maar ook,voor de, tegenstanders ligt daar de uitdaging. is het mogelijk om de USA een keer te vloeren op het hoogste niveau?

Onlangs verloor USA tijdens de voorbereiding wel trouwens van vice Europees kampioen Frankrijk in Parijs.

 

USA speelt In groep D, samen met de Afrikaanse underdog Angola, China en Servië. Van de makkelijk scorende Servische dame zullen ze zich bewust zijn, maar het behalen van de cruciale fase van het toernooi moet toch eenvoudig haalbaar zijn.

En eenmaal daar beland geldt geen ander resultaat dan de titel, ondanks dat er nu een aantal rookies mee gaan doen.

Vertaald/Bron  WWW.FIBA.COM

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.